Manisa AZERİ VEKİL PAŞAYEVA MANİSA’DA

AZERİ VEKİL PAŞAYEVA MANİSA’DA

09.12.2015 - 16:55 | Son Güncellenme:

.

AZERİ VEKİL PAŞAYEVA MANİSA’DA

Azerbaycan Bağımsız Milletvekili Ganire Paşayeva, "Ermenistan’ın askeri uçağının benim toprağımda ne işi var? Tabi ki düşüreceğiz. Ben bunu rahat rahat açıkça söylüyorum" dedi.
Celal Bayar Üniversitesinde "Ermeni Meselesinin Dünü, Bugünü, Yarını" konulu konferansta konuşmak için Manisa’ya gelen Azerbaycan Bağımsız Milletvekili Ganire Paşayeva, konferans öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gündeme ilişkin açıklama yapan Paşayeva, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin günden güne güçlendiğini vurguladı. Paşayeva, Azerbaycan-Türkiye arasında ilişkilerin her konuda iyi olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Politik, ekonomik. Ama bizim bu ilişkileri halkımızın tüm tabanına, gençlerimiz arasında daha da güçlendirmemiz gerekir ki gelecekte ayrılmaz bir güce çevirelim. Bu gün gerginleşen bölgemizde, gerginliğin daha da arttığı coğrafyamızda bizim bu birliğe bu beraberliğe bu güce çok daha ihtiyacımız var."
"SOSYAL MEDYADAN ÖRGÜTLENİN" MESAJI
Azeri Vekil Paşayeva, son günlerde gerilimin iyice tırmandığı Türkiye Rusya ilişkilerine değinerek Rusya parlamentosunda sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasıyla ilgili yasanın kabul edilmesinin manidar olduğunu belirtti.
Paşayeva, Rusya’da yaşayan Azerbaycan Türkleri olarak, Azerbaycan’da yaşayan insanlar olarak buna itiraz ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu gibi yanlış yasaların parlamentoya siyasi bir düşünce olarak getirilmesi çok hatalı, bunun adalet tarafı yoktur. Hiç bir haklılık tarafı yoktur. Hiç bir tarihi gerçeklik tarafı yoktur. Dünyanın neresinde, sözde Ermeni soykırımı iddiaları parlamentolara getirmişler bunun altında politik çıkar vardır. Bunun altında tarihi gerçeklik yoktur. Bunun tam aksine bizim insanımız bu zulme soykırıma maruz kaldı."
Tarihi gerçekliği olmayan konularda konferanslarla gençlere bilgi verilmesinin gerektiğini anlatan Paşayeva, gençlere de sosyal medyadan örgütlenmeleri ve tepkilerini dile getirmeleri mesajını verdi. Yalanlara karşı nasıl mücadele edebiliriz bu gerçeği gençlere anlatmak gerektiğini belirten Paşayeva, sözlerine şöyle devam etti:
"O yüzden gençlerimize gerçekleri konuşmamız lazım. Aslında gerçekleri dünyaya daha çok nasıl duyurmamız lazım gerekir. Burada gençlerimizin misyonunun ne olması gerekir. Biraz daha duyarlı olması gerekir gençlerimizin. Bu gün dünya internet dünyası. Sosyal medya dünyası. Böyle konular hangi ülkenin gündemine gelirse gelsin hemen bizim orada yaşayan insanımızın ’Ben Türküm, ben Azerbaycanlıyım, Kerküklüyüm, Kırımlıyım, Kazakistanlıyım, Özbekistanlıyım, bunlar bizim milletimize atılmış bir hakarettir, yalandır’ demelidir."
"ERMENİ UÇAĞININ BENİM TOPRAĞIMDA NE İŞİ VAR?"
Azerbaycan tarafından Ermenistan’a ait DJI Inspire 1 (Quadcopter) markalı insansız hava aracının (İHA) vurulmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Paşayeva, şunları söyledi:
"Tabi ki düşüreceğiz. Ben bunu rahat rahat açık söylüyorum. Ermenistan’ın askeri uçağının benim toprağımda ne işi var? Bizim uçağımız sizin hava sahanızı bozdu mu? Bozmadı. Sizin hava uçağınızın, sizin askeri uçağınızın benim hava saham da ne işi var? Nerede vuruyoruz biz o uçakları? Bizim hava sahamızda vuruyoruz. Bizim topraklarımızda vuruyoruz. Bizim işgal altında olan topraklarımızda vuruyoruz. Uçaklarının düşmesini istemiyorsa, içinde askerinin ölmesini istemiyorsa gitsin kendi vatanına, toprağına. Onların askerini biz bizim toprağımıza geldikleri için vuruyoruz. Bizim hava sahamızı ihlal etmesin vurulmasın. Bizim devletimizin yetkilileri her yerde söylüyor. Bozarsanız vuracağız. Bizim devletimizin hava sahası bizim şerefimiz. Devletin gururudur. Her devletin buna hakkı vardır. Azerbaycan bu hakkı kullanarak vurdu. Bütün gençlerimizin bunu duyurarak söylemesi lazım."
"NEDEN İŞGALCİLERE SÖZ SÖYLEMİYORSUNUZ"
Avrupa Parlamentosunu eleştiren Paşayeva, şu soruları yöneltti: "Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Amerika ve Rusya olsun; neden siz ’Ermenistan’ın askeri uçağının ne işi var Azerbaycan toprağında’ diye sormuyorsunuz? Bu bölgede durumu daha da zorlaştırır. Daha da gerginleştirir. Neden bölgede durumu gerginleştiren bu işgalciye bir söz söylemiyorsunuz?"
Herkesin tarih uzmanı olduğunu anlatan Paşayeva, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tarih araştırmakla politik kararlar almakla uğraşıyorsunuz. Bu konuda hepimizin sesini yükseltmesi gerekir. Birlik beraberlik içerisinde, hem devletlerimiz de yaşayan insanlarımız hem diasporada ki her yerdeki insanlarımız böyle birlik ve beraberlik içerisinde tepki verirsek başka bir tür bir cevabı da görebiliriz."
"ERMENİSTAN’DA RUSYA ASKERLERİ VAR"
Rusya’nın Ermenistan’a yönelik desteklerini eleştiren Paşayeva, sözlerine şöyle devam etti:
"Rusya’nın Ermenistan’a her zaman desteği oluyor. Bu yeni bir şey değil. Ermenistan içerisinde Rusya’nın askerleri var. Güney Kafkasya’da tek ülke Ermenistan’da Rusya’nın askerleri var. Biz buna üzülüyoruz çünkü Rusya, AGİT’in, MİNSK Grubunun eşbaşkanı. Bu MİNSK Grubunun eş başkanlarının misyonu, bu sorunun çözümüdür. Sorunun misyonunun çözümünü taşıyan Amerika, Fransa, Rusya eşbaşkanları bu sorunun çözümü için işgalciye baskı yapması gerekiyor ki sorun çözülsün. Ama maalesef onların hiç biri işgalciye baskı yapmıyor. Birleşmiş Milletlerin 4 kararının uygulanmasını istiyoruz."
Paşayeva, ardından "Ermeni Meselesinin Dünü, Bugünü Yarını" konulu konferans vermek için Celal Bayar Üniversitesi Süleyman Demirel Konferans Salonuna gitti.