Bacaklar İçin Estetik Tedavi

Varis, ciddi tıbbi sorunlarla seyreden bir hastalık olmasının yanı sıra estetik sorunlara da neden olan ve kadınların hayatını olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Gebelik, hareketsiz hayat, olumsuz çalışma şartları gibi pek çok nedenler, bacaklardaki damarların varisleşmesine neden oluyor. Altta yatan damar yapı ve akım bozukluğu olsun ya da olmasın, bacaklarda varisleşmiş damar görüntüsünün meydana gelmesi, özellikle de yaz aylarında pek çok kadının uykusunu kaçıran kabuslar görmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

Ancak günümüzde tıbbın ve teknolojinin geldiği noktada, kadınların baş belası olan varisler için bazı estetik amaçlı tedavi yöntemleri bulunuyor. Bunlar, genel olarak uygulaması kolay ve sonucu yüz güldüren yöntemler. Ancak estetik amaçlı girişimlerin yapılması için verilecek karar subjektif olduğu için bu tedavilerin öncesinde, hekim ile hastanın iyi bir iletişimle tedavi sürecini derinlemesine konuşması ve hastanın kafasındaki soruların tamamının cevaplanmış olması gerekiyor. Bununla birlikte öncelikle altta yatan tıbbi sorunların tedavisinin tamamlanmış olması hem tedavinin başarı oranını arttıracak hem de tekrarlama riskini ortadan kaldıracaktır.

Bacaklarda ortaya çıkan ve istenmeyen varis görüntüsünün giderilmesi için kullanılan tedavi yöntemleri, genellikle kış ve sonbahar aylarında uygulanır. Özellikle yaz aylarında, işlem yapılan bölgelerde uzun süreli ve hatta kalıcı olan cilt lekelerinin oluşma ihtimali, ilkbahar ve yaz aylarında -mecbur kalınmadıkça- estetik işlemlerin yapılmamasının nedenidir. Estetik amaçlı girişimler poliklinik ortamında uygulanır. Hasta herhangi bir şekilde hastaneye yatırılmaz ve tedaviden hemen sonra normal hayata devam edebilir.

Skleroterapi Nedir?

Skleroterapi; daha çok küçük ve bazen de orta boylu varislerin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. İnce uçlu insülin enjektörü ile damar içine girilerek sklerozan madde (büzüştürücü) damara verilir ve damardaki kan akımı durdurularak damarın kapanması sağlanır. Tedavinin daha başarılı olmasını sağlamak ve bir takım yan etkileri en aza indirgemek için işlem sonrasında 1 hafta süre ile varis çorabı giyilmesi önerilir. İşlemden hemen sonra günlük hayata dönülebilir ve 24 saat sonra banyo yapılabilir.

Haberin Devamı

Lazer ve RF ile Estetik Tedavi Nasıl Yapılır?

1.Yüzeyel (Transdermal) Lazer: Kalem şeklinde bir cihazla kılcal varislere ciltten geçen lazer enerjisi verilir. Yıllardır kullanılan etkili bir yöntemdir. İşlem sonrasında ciltte oluşan kabuklanmalar 2-3 hafta içinde kendiliğinden dökülür. Bu dönemde kabukları yolmamak ve nemlendirici krem kullanmak iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Lazer ışınlarının damara ulaşması için ciltten geçmesi gerektiğinden, ciltte de renk değişiklikleri gibi yan etkileri olabilir. İşlemden sonra birkaç hafta güneşten kaçınmak gerekir. Bu yüzden yaz döneminde yapılması önerilmez.

2. Yüzeysel RF: Saç teli kadar ince bir iğneyle ciltten geçilip kılcal varislere ulaşılır ve RF enerjisi verilir. Kullanımı son yıllarda yaygınlaşan yeni ve etkili bir yöntemdir. RF enerjisi cilt geçildikten sonra direkt olarak kılcal varislere verildiğinden cilt korunmuş olur. Dolayısıyla, lazerdeki yan etkiler bu yöntemde daha seyrek görülür. Ayrıca tedaviden sonra güneşten sakınmak gerekmediğinden yaz mevsiminde en sıcak günlerde bile uygulanabilir, hasta ertesi gün denize girebilir.

Haberin Devamı

Yukarıda anlatmış olduğum işlemler çok ağrılı ve acılı değildir. Ancak yine de var olan ağrıyı en aza indirmek amacı ile girişimlerden 15 dakika önce cilde lokal anestezik kremler uygulanmaktadır. İşlem sırasında öksürük ve alerjik etkiler görülebilmektedir. Bu nedenle düşük de olsa komplikasyon gelişme riski olduğu için mutlaka konunun uzmanı olan hekimler tarafından yapılmalıdır.

Sağlıklı ve güzel bir hafta dilerim…

Doç.Dr.Cem Arıtürk

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

Facebook:@docdrcemariturk

Instagram:@cem.ariturk

YouTube:@docdrcemariturk