Gündem Bağ bozumu şenliklerle kutlanıyor

Bağ bozumu şenliklerle kutlanıyor

02.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin en kaliteli üzümlerinin yetiştirildiği bölgelerde şimdi hasat zamanı. Trakya’dan Elazığ’a uzanan geniş coğrafyada yapılan bağ bozumu, ekim ayına kadar şenliklerle kutlanıyor. Bireysel katılımın yanı sıra turlarla da toprağın insana sunduğu görsel şölene tanıklık edebilirsiniz

Bağ bozumu şenliklerle kutlanıyor

Antik çağlardan bu yana süregelen bir gelenek olan bağ bozumu, Türkiye’nin dört bir tarafında düzenlenen şenliklerle kutlanıyor. Üzümlerin ağustos sıcağını yiyip olgunlaşma evresine girdikten sonra hasat edilerek tamamının toplanması anlamına gelen bağ bozumunun tarihi, bölgeden bölgeye değişiyor.

Haberin Devamı

Gökçeada, Bozcaada, Trakya, Ürgüp, İzmir, Elazığ, Hatay, Ankara, Manisa, Muğla gibi farklı noktalarda yapılan bağ bozumu, ağustostan ekim ayına kadar devam eden bir süreyi kapsıyor. Örneğin Manisa’da ağustos ayının sonunda bağ bozumu yapılırken, doğuya doğru gittikçe Elazığ ve Diyarbakır’da bu süre eylül ve ekim ayına kadar uzayabiliyor.

Yüzyıllardır süregeliyor

Bağ bozumuna ilgi son yıllarda çok arttı. Bozcaada başta olmak üzere, Trakya, Ürgüp, Elazığ gibi birçok bölgede festivallerle kutlanan bağ bozumu için tur şirketleri, özel turlar da düzenliyor. Üzüm salkımlarının tek tek toplanmasıyla başlayan bağ bozumu festivallerinde ürünler traktörlerle taşınıyor ve daha sonra üzümler eziliyor.

Şehir meydanlarında yöresel halk oyunlarının oynandığı, eğlenceli konserlerin verildiği, en iyi üzüm yarışmalarının düzenlendiği festivallerde katılımcılar, bağlardan üzüm toplayıp farklı bir deneyim elde etmenin yanı sıra en güzel fotoğraf karelerini yakalama fırsatı da yakalıyor. Ayrıca yöre insanını ve kültürünü yakından tanıma, üzüm üreticilerini ziyaret etme olanağı elde ediliyor.

Haberin Devamı

Festivallere bireysel ya da turlarla katılım mümkün. Bağ bozumu festivallerini ve turları sizler için derledik:

Üzüm bağlarıyla ünlü Bozcaada’da, bu yıl 7-9 Eylül tarihleri arasında Bağ Bozumu Festivali gerçekleştirilecek. Bir yıllık çalışma sonucunda tüm bağcıların, ada halkının ve çevre illerdeki insanların bir araya gelerek kutladığı festivalde, konserler, resim sergileri, üzüm yarışmaları, paneller ve tiyatro gösterileri gibi birçok etkinlik yapılıyor.

Rengârenk evlerle süslü sokakları, denizi, eğlenceli restoranlarıyla katılımcıların her zaman ilgisini çeken Bozcaada, festival zamanı bir başka güzel. Festivalde bu yıl iki farklı yarışma düzenlenecek. Adanın genç kızlarının katılacağı yarışmayla Üzüm Güzeli ve bağcılar arasında yapılan yarışmayla da en iyi Çavuş Üzümü seçilecek.

Her yeri ayrı güzel

Setur, Bozcaada Bağ Bozumu Festivali’ne özel tur düzenliyor. Bozcaada, Ayazma Plajı, Polente Feneri, Rüzgâr Gülleri, Üzüm Bağları, Bozcaada Kalesi’nin görüleceği turun ücreti katılacak kişi sayısına göre değişiyor.

Haberin Devamı

Prontotur’un Kuzey Ege Gökçeada Bozcaada Turu ile de bu coğrafyadaki kültürü yakından tanıyabilirsiniz. Yakın tarihte 13 ve 27 Eylül; 4, 11 ve 18 Ekim çıkışlı 3 gece 4 gün konaklamalı tur kapsamında ilk adres Çanakkale Savaşı’nın geçtiği Gelibolu Yarımadası olacak. Sonrasında Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada’ya geçilerek güneşin battığı son yer olan İmroz’da günbatımı izlenecek.

İkinci gün dibek kahvesi, sakızlı muhallebi ve zeytin ağaçlarıyla öne çıkan Zeytinliköy’de Rum kültürünün tüm unsurları görülebilecek. Ardından volkanik Aya Dimitri tepesinin yakınına kurulu Tepeköy’e ve Türkiye’nin en büyük köyü Dereköy’e ulaşılıyor. Çanakkale’de de Çimenlik Kalesi, Aynalı Çarşı, Saat Kulesi ve Kordon gezilecek. Truva filminde kullanılan Tahta Atla fotoğraf çektirme imkânı da bulacak katılımcılar, üçüncü gün, Bozcaada’ya hareket edecekler.

Doğa harikası kumsalıyla meşhur Ayazma Plajı, Bozcaada sokaklarının, Rum evlerinin, Rüzgâr Gülleri ve Bozcaada Kalesi’nin görüleceği turun son durağı Assos olacak. Turda dünyada oksijen oranının en yoğun bulunduğu bölgelerin başında gelen Kaz Dağları’nın eteğinden Balıkesir, Bursa, Yalova üzerinden İstanbul’a dönülecek.

Haberin Devamı

Yarışmalar renk katıyor

Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde, geleneksel Uluslararası Bağ Bozumu Festivali’nin 47.’si, 16 Eylül’de gerçekleştirilecek. Ürgüp’ün kültürünü, gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan festivalde, Ürgüp üzümünün tanıtımıyla birlikte bölgedeki tarımın desteklenmesi de hedefleniyor.

Festival kapsamında en kaliteli üzüm yetiştiren üreticilerin belirlenmesi için düzenlenen yarışma ile en hızlı üzüm yeme yarışması, halk oyunları gösterileri de düzenlenecek. Katılımcılar, festivalde üzüm pekmezi yapımını da öğrenecekler.

Bağ bozumunu yerinden görmenin yanı sıra festival katılımcıları, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine aldığı volkanik tüften oluşmuş yapısıyla herkesi kendisine hayran bırakan Göreme Açık Hava Müzesi’ni ve Kapadokya’yı görme fırsatı yakalayacaklar.

Haberin Devamı

Bağ bozumu şenliklerle kutlanıyor
Cihan Bağı, sizi bekliyor

Trakya’da farklı yerlerde bağ bozumu yapılıyor. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Mürefte öne çıkan duraklardan. Bu yıl Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi, 7-9 Eylül tarihleri arasında Trakya Bağ Bozumu ve Ekoloji Festivali düzenleyecek.

Ressam İbrahim Balaban Müzesi’nin açılışıyla başlayacak festivalde ilk gün Kıraç, konser verecek. İkinci gün Burcu Güneş’in sahne alacağı festivalde üçüncü gün Ferhat Göçer şarkılarıyla katılımcılar eğlenecek. Pekmez ve bulama ikramının yapılacağı festivalin son günü “En İyi Sofralık Üzüm” Yarışması Ödül Töreni de yapılacak.

Tur şirketlerinden Fest Travel, 7-9 Eylül’de Trakya’da Bağbozumu Gezisi düzenliyor. 2 gece 3 gün sürecek turun ücreti 1.895 TL.

18 yıldır gerçekleştiren turda, Trak kültürünün, iyi atların ve kaliteli üzümün memleketi Trakya; antikçağlardan günümüze uzanan bir gelenek olan bağ bozumu, Evliya Çelebi’nin “Cihan Bağı” olarak tanımladığı Tekirdağ; sakin şehir Vize; enfes tadımlar ve baş döndüren güzelliğiyle Trakya bağları, katılımcıları bekliyor.

Tur kapsamında bir gece bağ evinde, 1 gece de 5 yıldızlı otelde konaklama yapılacak.

Bağ bozumu şenliklerle kutlanıyor

Manisa’da festival başladı

Manisa, çekirdeksiz olma özelliğine sahip Sultaniye üzümleriyle ünlü. Eşsiz tarihi, kültürel geçmişi, Sultaniye üzümü başta olmak üzere özgün ürünleriyle öne çıkan Manisa’nın Alaşehir ilçesi, bu yıl 1. Alaşehir Üzüm Festivali’ne ev sahipliği yapıyor. 30 Ağustos’ta başlayan, 5 Eylül’e kadar sürecek festivalde katılımcılar, aralarında Erdem Kınay & Merve Özbey, Demek Akalın, Ece Seçkin’in olduğu birçok sanatçının düzenleyeceği konserlerle eğlenceli vakit geçirecekler. Festival kapsamında en güzel yetiştirilen Sultaniye üzümü seçilecek.

En iri üzümler burada

Türkiye’nin en iri taneli üzümü olan Öküzgözü üzümlerinin ana vatanı Elazığ’da her yıl eylül ayının sonlarına doğru Bağ bozumu Festivali yapılıyor. Elazığ’a bağ bozumu kapsamında pek çok tur düzenleniyor. Elazığ ve Malatya’nın tarihi ve kültürel merkezlerini de içine alan bu turlarda katılımcılar, Buzluk Mağaralarını ziyaret edebiliyor; Öküzgözü ve Boğazkere bağlarını gezip, üzüm toplama etkinliklerine katılabiliyor ve tadım turu yapabiliyorlar.