Gündem Son dakika: Bağdat yönetiminden flaş açıklama! Türkiye ters köşe yaptı

Son dakika: Bağdat yönetiminden flaş açıklama! Türkiye ters köşe yaptı

28.09.2017 - 09:17 | Son Güncellenme:

Irak'taki Bağdat yönetiminden son dakika önemli bir açıklama geldi. Açıklamada "Türkiye petrol ticaretinde bizimle muhatap olacak. Türkiye ham petrol ihracatı için Bağdat hükümeti ile prensipte anlaştı" denildi.

Son dakika: Bağdat yönetiminden flaş açıklama Türkiye ters köşe yaptı

Reuters haber ajansı, Türkiye ve Irak'ın ham petrol ihracatı için prensipte anlaşmaya vardığını son dakika gelişmesi olarak duyurdu. Açıklamayı, Irak Başbakanlık ofisi yaptı.

Haberin Devamı

Açıklamada, "Türkiye petrol ticaretinde bizimle muhatap olacak" ifadesi dikkat çekiyor.

Prensip anlaşmasına Başbakan Binali Yıldırım ve İbadi arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde varıldı. Yıldırım, İbadi'ye ham petrol ithalatının Bağdat yönetimiyle sınırlandırılacağını aktardı.

Ankara, referandum sonrası Bağdat yönetimine her türlü desteği vereceğini de İbadi'ye iletti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) attığı referandum adımıyla birlikte Bağdat ve Ankara arasında yakın bir işbirliği söz konusu.

Türk ordusunun Habur Sınır Kapısı'nda gerçekleştirdiği tatbikata Irak askerleri de katılıyor.

IKBY'nin Kerkük de dahil şu anda günlük petrol ihracatı yaklaşık 600 bin varil.

Katar Havayolları uçuşları iki gün iptal etti

Haberin Devamı

Katar Havayolları, Doha'dan Erbil'e havalanacak uçakların iki gün boyunca uçmayacağını duyurdu. Açıklamaya göre, uçuşlar 29-1Ekim arasında yapılmayacak ancak 1 Ekim'den sonra yeniden başlayacak.

Erbil'de kritik toplantı

Bağdat yönetiminin dünkü bir başka hamlesi, bölgesel yönetimin elindeki havalimanlarını devretmesini istemek oldu. Üç gün süre verilen IKBY, havalimanlarında gözlemci bulundurulmasını müzakere edebileceklerini açıkladı.

IKBY Ulaştırma Bakanı Mevlud Murad, merkezi yönetimin Erbil ve Sülaymaniye uluslararası havalimanlarında gözlemci bulundurması için görüşmeler yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Barzani'nin yayın organı Rudaw, IKBY Bakanlar Kurulu'nun bugün toplanacağını bildiriyor. Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığında toplanacak kabine, Bağdat yönetiminin aldığı kararları görüşecek.

İran: büyük bir stratejik hata

Barzani yönetimine çevre ülkelerden tepkiler de sürüyor. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, referandumun büyük bir stratejik hata olduğunu söyledi.

Amerikalı televizyon sunucusu Charlie Rose'un sorularını yanıtlayan Zarif, "Bunun çok ciddi hata olduğuna inanıyoruz. Kürtlerin dostu insanlar olarak Kürtlerin ebedi dostları olarak kalacağız. Irak'taki Kürt bölgesiyle sınırlı kalmayacak büyük bir stratejik hata olduğuna inanıyoruz" dedi.