Bağımlılıkları Ne Kadar Çok Tanıyoruz?

Her gün mutlu edeceğini düşündüğümüz bir sürü aktivitenin peşinden koşuyoruz. Bu aktivitelerden bazıları bizi mutlu ediyor. Bazıları ise mutsuz... Günün birinde hiç bir şeyin, tatmin etmediğini fark ediyoruz. Bunun sebebi, hayatı zihinde var olan imajlara göre yaşamak. Sürekli bir şeyleri farz ediyoruz. Gerçeğin dışına çıktığımız için de tatmin olamıyoruz. Bu hal bizi kötü alışkanlıklara yani bağımlılıklara itiyor.

Bu yazımda bağımlılıkları daha iyi tanımanıza sağlayacak bir kaç bilge soruyu paylaşmak istiyorum. Bu sorulara vereceğiniz yanıt, özgürleşme yolunda ilerlemenize yardımcı olabilir. Şimdi, bağımlısı olduğunuz kişi ya da kişileri gözünüzün önüne getirdikten sonra içlerinden birisini seçin ve bu kişi ile birlikte olduğunuzda neler hissettiğinize bakın.. Geçmişte onu mutluluğunuzun yegane kaynağı olarak gördüğünüz anlar oldu mu? Yanıtınız “ Evet” ise, şu soruları yanıtlamaya devam edin;

Haberin Devamı

- Bu kişi gerçekten de mutluluğunuz kaynağı mı? Bu nasıl bir mutluluk kaynağı? Ondan nasıl bir mutluluk elde ediyorsunuz?

-Bu kişiyi nasıl algılıyorsunuz? Ne tür özelliklere sahip? Zaman zaman bu özelliklerinizi abarttığınız oluyor mu? Bu özelliklerin gerçekten de o kişi de olduğundan emin misiniz? Bu kişi, bu özelliklere sürekli olarak sahip mi? yoksa değişebiliyor mu? Başkaları da aynı özelliklere sahip mi?

- Bu kişinin sahip olduğu özellikleri ile ilgili gerçek dışı beklentiler içinde olabilir misiniz? Bir kişinin sürekli olarak sizinle birlikte olmasını istemek ne kadar gerçekçi? Bu kişinin sizi her zaman mutlu ettiği düşüncesi doğru mu? (Bir süreliğine bu kişinin sizi mutsuz ettiği anların olup olmadığını kontrol edin. )

- Onunla olan bağlantınızın doğasını araştırın. Bu bağlantı daha fazla mutlu olmanızı sağlıyor mu? ya da onun sizden daha fazla hoşlanmasını sağlıyor mu? Acaba bu bağlantı onları sizden uzaklaştırıyor olabilir mi?

- Bir süreliğine ondan uzak kaldığınızda, açığa çıkan korkuyu araştırın. Bu nasıl bir korku? Ne derece güçlü? Bu korku olduğu sürece onunla birlikte olmak size mutluluk veriyor mu?

Haberin Devamı

- Ona olan bağımlılığınız sizi nasıl bir insan haline getiriyor? Bu haliniz sizi mutlu ediyor mu? Yoksa daha fazla kontrolcü mü yapıyor?

- Bu kişinin yaşamınızda olması sebebiyle nelerden feragat etmek zorunda kalıyorsunuz? Ruhsal gelişimlerinize ayıracağınız zamandan feragat ettiğiniz anlar oldu mu?

- Etik değerlerinizden feragat ettiğiniz anlar oldu mu?

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Nefestr.com