Gündem Bağırsak sağlığı için GAPS diyeti

Bağırsak sağlığı için GAPS diyeti

19.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beslenme Danışmanı Yeşim Özcan, bağırsak sağlığını korumada GAPS diyetinin önemini anlattı. Özcan, ‘GAPS, ruh ve beden uyumunu tamamlayan en önemli beslenme şekillerinden biri’ dedi

Bağırsak sağlığı için GAPS diyeti

Bağırsak sağlığını korumak fonksiyonel gıdalar ve doğru beslenmeyle mümkün. Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Uz. Dyt. Yeşim Temel Özcan, sindirim sisteminin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan GAPS diyetini anlattı.

Bağırsaklardaki en önemli sindirim sorununun, “leaky gut syndrome” yani sızıntılı bağırsak sendromu olduğunu kaydeden Özcan, “Bu tabloda, ince bağırsak duvarında hasar ve geçirgenlik görülmektedir. Toksinler, sindirilmeyen besinler, ağır metaller ve böcek ilacı gibi kimyasallar bağırsak çeperinden kana geçmektedir. Bunu engellemek üzere yapılan beslenme programı da GAPS tedavisi olarak adlandırılır. Aksi halde toksinler ve kimyasallar bağırsak duvarını aşarak, kan dolaşımına geçip vücuda saldırmaktadır” dedi.

“GAPS diyeti, ruh ve beden uyumunu tamamlayan en önemli beslenme şekillerinden biridir” diyen Özcan, “Böylece kişi hem sağlıklı bağırsaklara, hem de ruhsal açıdan huzurlu bir yaşama kavuşabilir. Bağırsak sağlığı için ilk ve en temel nokta, bağırsak florasının bakteri dengesini sağlamaktır. Düzenli çalışan bir bağırsakta probiyotik adı verilen faydalı bakterilerin oranının yüksek, hastalık yapıcı patojen bakterilerin ve mantarların oranının düşük olması gerekir. GAPS hastalarında ise patojenik flora oranı yüksekken, bağırsak florası anormalliği bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Her derde deva

GAPS beslenmesinde probiyotik sağlayan fermente gıdalarla hazır probiyotiklerin büyük önem taşıdığını belirten Özcan, GAPS diyetinin anksiyete, otizm, şizofreni, epilepsi, depresyon, bipolar ve obsesif-kompulsif bozukluk ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yaşayanlarda uygulanması gerektiğini söyledi.

Özcan, “Bu beslenme protokolü sayesinde şikayetler en aza indirilmekte, ilaca bağımlılık ortadan kalkabilmektedir” iddiasında bulundu.

GAPS diyeti için 9 önemli besin

- Kemik suyu
- Ev yapımı yoğurt
- Ev yapımı turşu
- Hindistan cevizi yağı
- Avokado
- Tatlı patates
- Balkabağı
- Kırmızı pancar
- Yer elması