Çocuk Sağlığı Bağışıklık sisteminin gücü sağlıklı bağırsaklardan geçiyor…

Bağışıklık sisteminin gücü sağlıklı bağırsaklardan geçiyor…

26.10.2011 - 10:07 | Son Güncellenme:

Her yıl milyonlarca çocuğun ölümüne sebep olan yüzlerce çeşitte hastalık var.

Bağışıklık sisteminin gücü sağlıklı bağırsaklardan geçiyor…

Dünya ülkeleri, hastalıklara karşı savaş açarken yepyeni yollar denemeye devam ediyor. Son 10 yıldır antibiyotik kullanımına bağlı hastalıklar artış gösterirken, “Hayatımızda ne kadar Antibiyotik olmalı?” sorusunun da yanıtı aranıyor. İşte tam bu noktada karşımıza tıbbın “İyi adamlar” olarak tanımladığı probiyotikler karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden, sindirim problemlerinin giderilmesine ve çocuk sağlığının korunmasına kadar pek çok yelpazede mikroplara karşı amansız bir savaş veren probiyotiklerin önemi gün geçtikçe
daha iyi anlaşılıyor.

55. Milli Pediatri Kongresi’nde BIFIFORM’un düzenlediği sempozyumda uzmanlar çocuk sağlığı ve özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundular.

Rusya’nın ünlü bilim insanı Prof. Dr. Leyla Namazova Baranova probiyotiklerin dost bakteriler olarak hastalıklardan korunmada ve tedavide önemine dikkat çekti.

Türkiye’de çocuk sağlığı konusundaki en önemli organizasyon kabul edilen Milli Pediatri Kongresi’nin 55.si, 12-16 Ekim tarihleri arasında Antalya Rixos Otel’de düzenlendi. Koruyucu sağlık hizmetleri konusunda faaliyet gösteren Ferrosan, 55. Milli Pediatri Kongresi kapsamında çocuk sağlığına yönelik önemli noktalara dikkat çekmek
üzere bir sempozyum düzenlendi.

Haberin Devamı

Ferrosan’ın gerçekleştirdiği sempozyumda uzman hekimler özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren probiyotikler hakkında son gelişmeleri paylaştılar. Sempozyumda, çocuk sağlığı konusunda Rusya’da ve dünyada yaptığı çalışmalar tanınan ve Avrupa Pediatri Derneğinin önemli isimlerinden biri olan Rus bilim insanı Prof. Dr. Leyla S. Namazova Baranova tıpta probiyotiklerin artan önemini vurguladı.

Rusya Bilim Merkezi Yardımcı Direktörü ve Koruyucu Çocuk Hekimliği ve Rehabilitasyon Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Leyla S. Namazova Baranova’nın yönettiği, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Enfeksiyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Metehan Özen’ın konuşmacı olduğu sempozyumda, çocukların ve her yaştaki kişilerin bağışıklık sistemini desteklerken çok çeşitli hastalıklardan korunmayı da sağlayan “probiyotikler ve prebiyotikler” ile ilgili yeni bilgiler aktarıldı. Ferrosan’ın sunduğu probiyotik esaslı besin takviyeleri Bifiform Damla, Bifiform Saşe ve Multi-tabs LGG Çiğneme Tabletleri’nin kullanım faydalarına da değinilen sempozyumda, Türk çocuk doktorları konuyla ilgili uluslararası çalışmalar hakkında da bilgilendirildi.

Haberin Devamı

SEZARYEN TERCİH EDİLMEMELİ

Prof. Dr. Leyla S. Namazova, “Son yıllarda doğumlarda sezeryan kullanımının artması bebekleri doğum esnasında anneden alınan probiyotikten yoksun bırakıyor. Bununla beraber daha çok endüstriyel besinlerle besleniliyor olması ve Antibiyotik kullanımının fazlalaşması da bu durumu pekiştiriyor. Hastalıklara karşı güçlü durmak ve bağışıklık sistemini dengelemek için probiyotik takviyesinin önemi artık tüm dünyada kabul ediliyor.”dedi.

20 YILDIR YENİ ANTİBİYOTİK ÜRETİLMİYOR

Namazova sadece Türkiye’de değil dünyada da antibiyotik kullanımının arttığına dikkatleri çekerek şunları söyledi: “Rusya’da antibiyotik kullanımını azaltıcı çalışmalar yapmaya başladık. Yarı yarıya azalma var ama yine de bitiremedik. Antibiyotik verilecekse, ne kadar verileceğini çocukları teste tabi tutarak belirliyoruz. Burada en büyük problemimiz mikropların antibiyotiklere karşı direnç kazanması. Pek çok antibiyotiğe karşı direnç gelişmesine karşılık 20 yıldır yeni bir antibiyotik molekülü piyasaya çıkmıyor. Dünya Sağlık Örgütü de antibiyotik kullanımının önüne geçmeye çalışıyor. Ne kadar antibiyotik kullanıyorsak o kadar antibiyotiğe karşı direnç kazanıyoruz. Böylece daha çok hastalanıyoruz. Burada sorulması gereken en kritik soru şu: “ Bu işin dengesi nedir ve bu dengeyi
nasıl sağlarız?” Namazova probiyotik takviyesinin hastalık kaynağı mikroplarla bağırsaklarda savaşarak hastalıklardan korunma ve tedavi aşamalarında önemine dikkat çekti.

Haberin Devamı

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ANTİBİYOTİKLE HASAR GÖRÜYOR

Doç. Dr. Metehan Özen, antibiyotiğin hayat kurtardığına ancak gerekenden fazla kullanıldığını kaydederken şöyle devam etti: “Antibiyotik bizim için yararlı bakterileri de yokediyor. Bu yüzden bağışıklık sistemimiz bozuluyor. Bağırsaklarımızdaki doğal flora bozulduğu için savunma sistemimiz çöküyor. Savunma sistemimiz 4- 6 hafta arasında açık kalıyor. İyi bakteriler ölünce, dışarıdan gelen kötü bakteriler bağırsaklarımıza yapışıyor ve rahatlıkla kana karışıp hasta ediyor. İşte probiyotiğin önemi burada ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

ÇAĞIMIZIN SORUNU KANSERE KARŞI PROBİYOTİK SAVAŞI

Probiyotik kullanımının kanser başta olmak üzere, alerji, erken bebeklik döneminde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, ishal gibi pek çok hastalığın önlenmesinde kullanılabildiğini ifade eden Doç. Dr. Özen şunları da sözlerine ekledi: “Probiyotiklerin kansere neden olan bakterilerin engellenmesinde yararlı oldukları biliniyor.Ayrıca alerjik hastalıklarda probiyotikler sayesinde alerji semptomları daha kolay kontrol altına alınabiliyor. Bunun yanı sıra probiyotik kullanımında diş çürüklerinin önlendiğine dair çalışmalar da var. Her anlamda probiyotik önemlidir. Probiyotik kullanılarak yapılan çalışmaların artması ve sonuçlandırılmasıyla beraber, insan sağlığının korunması, hastalıkların tedavi edilmesi veya önlenmesi
artık hayal olmayacak.”

PROBİYOTİĞİN ÖNEMİ

Enfeksiyon Uzmanı Doç. Dr. Metehan Özen de konuşmasında çocuklarda görülen hastalıkların çoğunu önlemede probiyotik kullanımının önemli olduğunu söyledi.”Çocuklarda görülen hastalıkları bağışıklık sistemini güçlü kılarak azaltmak mümkün. Bunun için probiyotik takviyesi çok önemli. Araştırmalara bakıldığında* çocuk hastalıklarının büyük çoğunluğu solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı. Aslen düzenli probiyotik kullanımıyla bunu büyük ölçüde azaltmak mümkün. Ancak biz hasta olup antibiyotik kullanımına geçiyoruz. Antibiyotik ilişkili ishallere karşı da probiyotik kullanımını özellikle öneriyoruz. Antibiyotikler kötü mikroplarla savaşırken vücuttaki tüm mikropları öldürdüğü için yararlı bakterileri desteklemek gerekmekte ve bunun için probiyotik takviyesi yapılmalı. Özellikle çocuklarda sık görülen antibiyotik ilişkili ishal tedavisinde probiyotik takviyesi gerekmektedir. “Yapılan bilimsel çalışmalara göre LGG bakterisinin özellikle çocukların bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır ve çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış tek grup probiyotiklerdir.” dedi.

EBEVEYNLERİN KORKULU RÜYASI: İSHAL VE KABIZLIK


Enfeksiyon Uzmanı Doç.Dr. Metehan Özen sözlerine “Çocukların bağırsak florasının gelişimi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve ishal kabızlık gibi sindirim sorunları için gereken probiyotik desteği Ferrosan’ın geliştirdiği Bifiform ve Multivitamin takviyeli Multitabs LGG Çiğneme Tabletlerinden alınabilir. Ferrosan probiyotiklerin insan sağlığında kullanımına yönelik araştırma ve geliştirme konusunda tüm dünyada liderlik yapıyor” diye devam etti

*2008 Türkiye Sağlık Araştırması’nın sonuçlarına göre:

Bu haber bülteninde, 0-6, 7-14 ve 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin sağlık durumlarının yanı sıra 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin tansiyon ölçümü, kan testi yaptıran bireylerin profili ile beden kitle indeksine ait bulgulara yer verilmektedir. Araştırmadan elde edilen diğer göstergelere ait sonuçlar ise, 2010 yılı içerisinde
ayrı bir yayın olarak kamuoyuna duyurulacaktır.


0-6 yaş grubundaki çocukların son 6 ay içinde geçirdiği hastalıkların oranı :

0-6 yaş grubundaki çocukların son 6 ay içinde geçirdikleri hastalıkların oranlarına bakıldığında; % 38,7 ile üst solunum yolu enfeksiyonu (tonsilit, orta kulak iltihabı, farenjit), % 26 ile ishal, % 11,3 ile kansızlık, % 9,1 ile bulaşıcı hastalıklar ve % 9 ile ağız ve diş sağlığı sorunları ilk beş sırayı almaktadır. Bu sıralama kent-kır ayrımında değişmemekle birlikte cinsiyet ayrımında oransal farklılıklar içermektedir.

Ferrosan’dan probiyotik & probiyotikli besin takviyeleri hakkında:

Probiyotik nedir?

Probiyotikler, sindirim sisteminde vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan, sağlıklı yaşayabilmemiz için bize yardımcı olan, bağırsaklarımızda doğal olarak bulunan canlı bakterilerdir. Probiyotikler, zararlı mikropların bağırsak duvarlarına tutunmasını engelleyerek sağlığımız üzerinde faydalar sağlarlar. Probiyotik içeren besinlerin tüketimi, sindirim sistemimizde yaşayan zararlı mikroplara destek kuvvet sağlayarak sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve çeşitli yönlerle sağlığımızın korunmasına katkıda bulunur.

Probiyotikler bebeklerde neden yetersiz olabiliyor?

Sezaryen ile doğan veya anne sütü ile beslenemeyen bebekler, sindirim sistemini düzenleyen dost bakterilerden uzak kalıyor.

Normal doğumda bebekler annelerin doğum kanalından geçerken probiyotikleri (dost bakterileri) vücutlarına alarak dünyaya gelirler. Daha sonra anne sütü ile beslenen bebeklerde probiyotikler anne sütünde bulunan maddeler sayesinde çoğalır ve bebeği bebeği çeşitli sindirim problemlerinden korurken, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Oysa sezaryen ile doğan veya anne sütü ile beslenemeyen bebekler dost bakterilerden uzak kalır ve kolik, gaz, ishal, kabızlık gibi sindirim sisteminin sağlığı için bebeklere probiyotik dost bakteri desteği önemlidir.

Yenidoğan bebeklerde mide-bağırsak mikroflorasının gelişiminin yetersiz olması, gerekli probiyotiklerin eksik bulunması, ilerleyen zamanda bağırsak rahatsızlıkları, sindirim problemlerine sebep oluyor. Anne ve çocuk sağlığı konusunda yenilikçi besin destek ürünleriyle öne çıkan Ferrosan’ın geliştirdiği Bifiform, özellikle yenidoğan bebeklerde görülen kolik sancılara çözüm oluyor.

Bifiform: İçeriğinde bulunan probiyotiklerin bağırsak florası gelişimini destekler ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı korumaya yardımcı olur. (Kolik, gaz, şişkinlik, hazımsızlık, gaz, kabızlık, ishal gibi tüm sindirim problemlerine doğal ve etkili çözüm sağlar)
Eczanelerde bulunabilen Bifiform’un iki farklı alternatifi yer almaktadır, Bifiform Drops ve Bifiform Sachet.

Bifiform Drops, bebek ve çocuklar için özel olarak formüle edilmiş, mide-bağırsak mikroflorasının normal gelişimini sağlayan, sindirim sistemi hastalıklarına karşı koruyan, klinik çalışmalarla etkinliği kanıtlanmış probiyotikler içeren, sıvı formda doğal bir gıda takviyesidir. Sezeryanla doğan ya da mama ile beslenen bebeklerde görülebilecek gastrointestinal ve immünolojik bozukluklara karşı bebeği korumaya yardımcı olmaktadır.

Bifiform Saşe ise probiyotik bakteri, prebiyotik bileşen ve B1, B6 vitaminleri içeren sinbiyotik bir gıda takviyesidir. Suda eritilerek içilen Bifiform Saşe çocukların ve yetişkinlerin sindirim sistemini düzenlemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmaktadır. Çocukların ve yetişkinlerin bağırsak florasının dengesini sağlayarak gaz, ishal, kabızlık gibi sindirim problemlerinin önlenmesinde ve tedavisine yardımcı olur.

Multi-tabs LGG Çiğneme Tabletleri, probiyotikli multivitamin-mineral kombinasyonu içeren çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren, dost bakterilerden oluşan probiyotikler ile büyümeyi ve gelişmeyi destekleyen vitamin ve mineralleri içeren çiğneme tabletidir.

Yazarlar