Begüm Yaraş

Begüm Yaraş

begum.yaras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Havaların ısınmasıyla köpeklerimizle, tavşanlarımızla, kedilerimizle parklarda uzun yürüyüşlerimiz oyunlarımız arttı. Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan pisi pisi otlarına dikkat. Bu otlar yapısı gereği girdiği yerden çok zor çıkan özellikle köpek sahiplerine zor anlar yaşatan otlardır. Yapısı başağa benzeyen fakat girdiği zaman çekince üzerindeki tüy yapısı nedeniyle çıkmayan ve derhal veterinere götürmeniz gereken durumlar oluşturan tehlikeli otlardır.
Uzun ve sarkık kulaklı köpeklerde özellikle, Cocker, Beagle, Basset-hound, Golden Retriever, Labrador Retriever gibi ırklarda kulağa kaçma durumunda, köpeğinizin sık sık kulağını kaşıması, bir yere sürtme isteği, ağlama olabilir. İlerleyen ve fark edilmeyen durumlarda köpeğiniz kulağını elletmez canı çok yandığı için bağırır ve kulağından enfeksiyon akmaya başlar. Dışarıdan dönünce fark etmiş olsanız bile cımbızla otu çekerken çok dikkatli olunuz şayet dirençli olduğundan kopabilir ve içeride parçası kalabilir. Bu yüzden bence hiç müdahale etmeden veterinerinize götürünüz.
Koku duyusu fazla gelişmiş ırklarda pisi pisi otu burna da kaçabilir. Özellikle av köpekleri ırkları, alman çoban köpekleri, golden ve labrador retriever ırklarında daha fazla görülür. Ayrıca basık burunlu köpeklerde de dikkatli olmak gerekir. Burnuna pisi pisi otu kaçmış bir köpek sürekli hapşırır ve burnunu sürter bu durumda da hemen veteriner hekiminize başvurunuz kendiniz çıkarmaya çalışmayınız.
Patilerde parmak aralarına kaçan pisi pisi otları, hemen hemen en tehlikelisidir. Gezintiden dönen köpeğiniz eğer topallıyorsa, bir ayağının üzerine basamıyorsa tüylerini aralayarak özenle kontrol ediniz. Özellikle uzun tüylü köpeklerde fark edilmesi zor olabilir ve pisi pisi otunun ilerlemesi daha kolaydır. Bu durumdan korunmak için uzun tüylü köpeklerde patide parmak aralarını tıraş ettirebilirsiniz. Patiye batmış pisi pisi otu için neşterle müdahale gerekebilir. Şişlik görüyorsanız fakat, otu göremiyorsanız muhtemelen çoktan içeri girmiştir ot. Bu yüzden derhal veterinerinize gidiniz.
Dışarıdan her dönüşünüzde köpeğinizi tarayınız. Herhangi bir yerine yapışmış olan pisi pisi otlarından tarayarak kurtulabilirsiniz. Kulaklarının içlerini, pati aralarını iyicene kontrol ediniz. Eğer deneyimli değilseniz hemen veterinere götürün ve kendiniz müdahale etmeyiniz.

Haberin Devamı

Canlı yayında istediğinizi sorabilirsiniz

Haberin Devamı

21 Nisan 2012’de www.kanalben.com Türkiyenin ilk internet televizyonunda cumartesi günü saat 11.00’de “Can Dostlarım” canlı yayınında beni ve oğluşum Barneytomu izleyebilirsiniz. Kedi, köpek, kuş, sürüngen, kemirgenleri ve atları içeren çok geniş bir yelpazaye sahip olacak bu programda siz aday izleyicilerimizden gelen soruları, alanlarında uzman konuklarımla yanıtlamaya çalışacağız. Ayrıca petlerinizle çekilmiş komik ve ilginç videoları benimle ve izleyenlerle paylaşmak isterseniz de buradan bana e-mail gönderebilirsiniz.