Bahar Kaygılı Olsa da Şarkılar Mutlu

Memleket sınırlarının caz güzergâhındaki başarılı isimlerinden biri Çağıl Kaya. Cem Aksel, Volkan Öktem ve Bora Çeliker gibi isimlerle birlikte yürüttüğü çalışmalarının yanı sıra İstanbul Caz Festivali'nden ODTÜ Caz Günleri'ne kadar yer aldığı sahnelerden tanıyoruz onu. Ek olarak, hâlihazırda devam eden Happy People ve Alper Yılmaz ortaklığındaki Bir Şeyler Eksik projelerini de sürdürüyor Kaya.

Çok değil bundan birkaç ay önce ise kariyerindeki ilk stüdyo albümünü yayımladı Çağıl Kaya. A.K. Müzik etiketiyle çıkan albüm Bir Parça Ay Biraz Kuş adını taşıyor ve sahip olduğu 9 şarkı boyunca bir yandan mutlu tonlarda dolaşıyor, bir yandan da kendi yarattığı gökyüzünü bulutlardan arındırıyor.

Bu şarkıları dinlerken hissettiğiniz tek şey mutluluğa dair naif hissiyat oluyor belki, ancak Kaya’nın albüme dair sözlerinden de anlaşılacağı üzere geride, hemen peşimizde yakamızı bir türlü bırakmayan siyaha ait köşelere de dikkat çekiliyor. “Umudumuzu kaybetmeye başladığımız çok zaman oluyor, artık tamamen vazgeçmeye karar verdiğimiz. Birbirimize benzediğimizi unutup herkesi farklı kimliklerle tanımlamaya çalıştığımız ve bu yüzden sevmemeye meyilli olduğumuz. Kendi yarattığımız bu karmaşanın içinde belki de mutluluğun resmi çok daha basittir.”

Bir Parça Ay Biraz Kuş’un durduğu ya da karşılamaya çalıştığı konum arayışı da tam olarak burası sanırım. Her şeyden önce insana soluklanma odacıkları yaratıyor bu şarkılar ve belki tam da bu nedenle tüm yönleriyle hayata dair, hayatın merkezinden bir albümle karşı karşıyayız.

İyi Günler’deki intro sadece kendinden sonrasına değil, iyi bir güne veya kendi halinde bir güneş vedasına buyur ediyor dinleyeni. Ağır Aksak’la gülüşleri suya boca edilmiş çocuklardan kurulan cümlelere uğruyoruz. Acele okunan mektuplar, hatta gülüşlerin suya karışması da oyuna dahil. Ortaçgil sound’una göz kırparak tekrar caz tavrına dönüşler yüksek tempoda gerçekleşiyor ilk bölüm boyunca. 3 numaradaki Belli Değil’den Biraz İştah Biraz Açık Hava’ya artık albümün temelini oluşturan müzikal vurgulara ulaşıyoruz.

İTÜ MIAM stüdyosunda Can Karadoğan tarafından kaydedilen albümde Çağıl Kaya’ya eşlik eden müzisyenlere de ayrıca dikkat çekmek gerek. Piyano cephesinde Kürşad Deniz yer alırken, saksofonda Tamer Temel ve Serhan Erkol bulunuyor. Amy Salsgiver vibrofonda. Davullar ise Cem Aksel’in kontrolünde. Kapanıştan iki önceki şarkı Düş Sarmalı’nda da Ülkü Aybala Sunat’ın vokali sözcüklere sirayet ediyor.

Duman’dan İstanbul şarkısının caz formunda tekrar yorumu Bir Parça Ay Biraz Kuş’un sürprizlerinden biri. Çağıl Kaya, Kaan Tangöze’nin aksine sigarasız ve temiz bir diyaframdan iletiyor bu keskin sözcükleri. Hem işleniş tarzıyla, hem de emprovize enstrüman ataklarına karışmasıyla farklı bir İstanbul buradaki. Haliyle şarkının tahmini tekrar yorumlardan çok daha fazlasını ihtiva ettiğini söylemek zor değil.

Kaan Bağcı’ya ait illüstrasyonlar ise Çağıl Kaya vokaline eşlik etme şansıyla tanıştırıyor bizi. Her kelimenin, her nefes aralığının bir yansıması var sanki Bağcı’nın çizimlerinde. Albüm ön yüzü ve kartonette görüş açısına giren görsel hikâyeler şarkıların bire bir sözcüleri olabilir.

Özetle kendi tavrında dikkate değer ve doğru parçalardan oluşuyor Çağıl Kaya'ya ait bu ilk kayıt. Her ne kadar kimi satır başlangıçlarında griden yana cümleler duysak da gerideki siyaha inat tüm kapılarını mutluluğa açan iyi bir albüm Bir Parça Ay Biraz Kuş.

Albümde yer alan şarkılar

Haberin Devamı
  1. İyi Günler
  2. Ağır Aksak
  3. Belli Değil
  4. Biraz İştah Biraz Açık Hava
  5. Bahar Kaygılı
  6. Tuhaf Dilekler
  7. Düş Sarmalı
  8. İstanbul
  9. Günler


Twitter / @BekirzgrAybar
bekirozguraybar@gmail.com

Haberin Devamı