Gündem Bahara soğuk molası

Bahara soğuk molası

15.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meteorolojiden günlerdir yapılan uyarılar sonucu beklenen oldu ve Balkanlar’dan gelen soğuk hava İstanbul’da hava sıcaklıklarını 6-12 derece düşürdü. İstanbul’u haftasonuna kadar rüzgârlı ve soğuk günler bekliyor

Bahara soğuk molası

İstanbul yeni haftaya yoğun fırtına ve yağış ile başladı. Pek çok bölgede ulaşımda zorluklar yaşanırken şiddetli rüzgar ve fırtına nedeniyle bazı İDO seferleri iptal oldu, trafikte ise zor anlar yaşandı. Peki, önümüzdeki günlerde bizi neler bekliyor?

12 derece azalacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün günlerdir yaptığı uyarılar sonrası beklenen oldu. Balkanlar’dan gelen soğuk ve yağışlı hava etkisiyle sıcaklıkların 6-12 derece birden düştüğünü belirten Meteoroloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Barış Özgün, “Uzun süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, pazartesi itibariyle mevsim normallerinin altına düştü. Salı gecesini takiben çarşamba ve perşembe geceleri don tehlikesi ile karşı karşıyayız. Vatandaşlar tedbirlerini alsın, sıcaklıklar 10-12 derece birden düşüyor. Fırtına ve yağış ulaşımı etkileyecek” şeklinde konuştu. Bir süre daha soğuk havalara maruz kalacağımızı söyleyen Özgün, “İstanbul, hafta sonuna kadar sıcaklıkların 5 ila 12 derece arasında seyrettiği rüzgârlı günler geçirecek. Önümüzdeki cumartesi de yağışlı bir gün bekliyoruz ama kar beklemiyoruz. Ancak diğer birçok ilde kar yağışı yaşanacak. Özellikle de yurdun doğu bölgelerinde kar yağışı yoğun bir şekilde hissedilecek” dedi.

Çiftçilere uyarı

Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, mart aylarında yaşanan bu ani sıcaklık değişimlerinin özellikle “koca karı soğukları” olarak adlandırıldığını söyleyerek şunları anlattı; “Güneyde lodosun, kuzeyde ise poyrazın etkisiyle hava sıcaklıkları yurt genelinde 6-12 derece birden azaldı. İnsanlar kışı unutmuş, baharı yaşıyordu ancak mart sonuna kadar dikkat etmeleri gerekiyor. Salı günü itibariyle, Uludağ, Abant, Kartepe gibi kayak bölgelerinde, Doğu ve Sivas, Kayseri gibi İç Anadolu Bölgeleri’nde kar yağışı etkili olacak. Yola çıkacak olanlar gizli buzlanmalara dikkat etmeli. Çiftçiler de don tehlikesine karşı önlem almalı.

Salı günü itibariyle İç Anadolu ve Ege, Karadeniz’in iç kesimleri, Trakya ve Göller Bölgesi’nde çiftçiler zor anlar yaşayabilir. Tarladaki bitkiler örtülmeli, seradakiler ısıtılmalı. Tezek yakılması sonucu açığa çıkan duman etkisiyle ısıtma gibi eski ve basit yöntemler ile zirai don tehlikesine karşı önlemler alınabilir.”

Haberin Devamı

FIRTINA DENİZ ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Kuzey Ege’de fırtına deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Çanakkale Boğazı ile adalar arasındaki deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ, saatteki hızı zaman zaman 90 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle, Eceabat-Kepez, Geyikli-Bozcaada ve Kabatepe-Gökçeada arasındaki tüm seferleri iptal etti. (ALTUĞ ACER AA)