Baharın Alzheimer hastalarına etkisi

Çoğumuzun hasretle beklediği bahar nihayet geldi. Peki bahar aylarında Alzheimer hastalarımızı neler bekliyor? Önce biraz baharın bizler üzerindeki etkisinden bahsedelim. Baharın gelişi genellikle birçoğumuz üzerinde pozitif etki yapar. Doğanın tazelenmesi gibi, bizler de tazelenmiş hissederiz. Artık daha fazla dışarıya çıkmaya başlarız ve bu da daha neşeli olmamızı sağlar. Fakat bazı duygudurum bozuklukları bahar aylarında artış gösterir. Örneğin Bipolar Duygulanım Bozukluğu adı verilen halk arasında manik-depresif olarak bilinen psikiyatrik rahatsızlık bahar aylarında atak yapar. Alerji problemi olanlar da bahar aylarını pek sevmezler. Çünkü class="p1" style="margin: 0px; font-stretch: normal; line-height: normal; font-family: ">

Gelelim Alzheimer hastalarının bahar aylarında yaşadığı değişiklere;

  • Davranış değişiklikleri gözlenebilir. Sürekli bir huzursuzluk hakim olabilir. Tabiri caizse yerlerinde duramaz sürekli evin içerisinde dolaşırlar.

  • Sinirlilik ve agresyon artabilir. Olmadık sebepten size bağırabilir ve tepki gösterebilirler.
  • Sebepsiz olarak ağlayabilirler. Önceden alınmayacakları bir durumda alınganlık gösterip ağlamaya başlayabilirler.
  • Tuvalet alışkanlıklarında sorunlar yaşanabilir.

  • Uykusuzluk ya da fazla uyku görülebilir.
Aslında Alzheimer hastalarında görülen bu değişikliklerin nedeni, bahar aylarında hepimizde olduğu gibi beynimizde bulunan nörotransmitter adı verilen maddelerin oranlarındaki değişikliklerdir. Hani her bahar aşık olanlar vardır ya, işte class="p1" style="margin: 0px; font-stretch: normal; line-height: normal; font-family: ">
  • Yürüyebilen hastaların fazla gelen enerjisini sarf etmesi için her gün mutlaka yürüyüşe çıkarın. En az 20 dk sürmesine özen gösterin. Rahat yürüyebilen bir hastaysa süreyi artırabilirsiniz. Tempo hiç önemli değil, yavaş da yürüse duygudurumuna pozitif etki edecektir. Eğer baharın gelişi ile hastanızın enerjisi azalmış ve sürekli uyukluyorsa da yürüyüş iyi gelecektir. Bahara adaptasyon süresini kısaltacaktır.

  • Uğraşlarının sayısını artırın. Evde size yardım etmesi için teşvik edin. Mutfakta yemek yaparken sebze ayıklama olabilir, ya da saksıya çiçek dikerken, sularken olabilir. Bunun gibi örnekleri hastanızın zevk aldığı aktiviteleri göz önünde bulundurarak artırabilirsiniz.
  • Bol bol sohbet edin. Eskilerden ya da yenilerden>
    • Dışarı çıkmadığı zamanlarda da eviniz uygunsa cam kenarında hava almasını ve dışarıyı izlemesi için fırsat yaratın. Beraber bir kahve eşliğinde camdan dışarıyı seyredip yorumlar yapmak da bir zihinsel aktivitedir.
    • Birlikte olmaktan hoşlandığı ve durumunu anlayıp nezaket sınırları içerisinde davranmayı bilen dost ve akrabaları ile görüşmesini sağlayın. Gün içinde(gün geceye dönmeden, yani alacakaranlık olmadan) bu ziyaretleri yapabilirsiniz. ama akşam mutlaka evinde olmasını tercih edin. Aksi halde Gün Batımı Sendromu işinizi zorlaştırabilir.

    Son olarak; hastanız için yapabilecekleriniz dışında kendiniz asla ihmal etmeyin. Unutmayın siz sağlıklı olmazsanız hastanıza da sevdiklerinize de yardımcı olamazsınız.

    E-mail: drsevdasarikaya@gmail.com

    Twitter: @drsevdasarikaya

    Facebook: Yrd Doç Dr Sevda Sarıkaya/Anılar Silinirken Sosyal Medya Platformu

    Instagram: @dr_sevda_sarıkaya