Baharın habercisi olan çağla badem aynı zamanda da diyetin gözdesi. Yılda sadece 15-20 gün içerisinde tüketebildiğimiz enerjisi düşük, lezzeti keyif veren, sağlığımıza sağlık katan bir meyve. 
 
İşte çağlanın faydaları:
 
Sindirilebilir lif içeriği yüksektir. Kabızlık ve gaz problemlerini engeller.
Glisemik indeks değeri düşük meyvelerdendir. Bu nedenle ara öğünlerde gönül rahatlığı ile tercih edilebilir. 
Kötü kolestrol olarak bilinen LDL değerinin düşürülmesine yardımcıdır. 
İçeriğindeki C vitamini ve demir ile vücudun kan yapmasına yardımcı olur. Aynı zamanda C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etki gösterir.
Mevsim geçişlerinde vücudu gribal enfeksiyonlardan korumaya yardımcı bir meyvedir.
Çağlanın içeriğindeki magnezyum, kas kasılması ve özellikle kalp için önemli bir mineraldir. Toplar ve atar damarları geliştirir hem de kanın oksijenlenme oranını artırarak metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda çağlanın içeriğindeki tekli yağ asitleri de kalp ve damar sağlığının korunmasında etkilidir.
Çağla, neoklorojenik ve klorojenik asitleri içerir. Bu asitler göz dokularını besleyen ve makula zedelenmesini önlemeye yardımcı olan antioksidanlardır. 
Çağla meyvesi diş ve diş eti sağlığı için de önemli bir meyvedir. 
 
Fit Bahar Salata
 
1 demet roka
10 tane çağla badem 
6 yemek kaşığı kinoa 
1 tatlı kaşığı sumak
1 tane limon 
1 tane kapya biber 
 
Diyetisyen Deniz Zünbülcan