Bahçede Çim Zamanı

Bahar Mevsimi tüm enerjisi ile devam ediyor. Bu enerjiyi yemyeşil çim üzerinde çıkarmak ister misiniz? Top oynayabildiğiniz yeşil bir alana sahip olmak ve konuklarınızı ağarlayabildiğiniz bakımlı bir bahçede olmanız için yemyeşil çim oluşturmanız şart. O zaman; çim bakımı bahar mevsiminde nasıl olmalı, bahçeyi nasıl çimlendirilmeli, bahçe için hangi çim daha iyi gibi tüm sorulara gelin cevap bulalım.

Öncelikle bahçenizin genel durumunu gözden geçirin. Bahçeniz düz mü, girinti çıkıntı var mı?, bahçenizde su toplanıyor mu?, bahçe toprağınız verimli mi?, Bahçeniz gölgeli mi ?, güneşli mi?, Bu soruları bahçenizi gözlemleyerek notlarınızı alın.

Haberin Devamı

Bahçenizi çim tohumu ile veya rulo çim ile kaplayacaksınız ona karar verin.

Unutmayın çim çeşitleri kullandığınız iklim özelliklerine değişmektedir. Gölgeli alanlar ve güneşli alanlar için çim çeşidi farklılık gösterir. İklimsel özelliklerde yine çim çeşidini belirlemenizde yardımcı olmaktadır. Bu konuda uzman bir kişi tarafından bulunduğunuz yerin iklimsel durumuna göre çim çeşidini belirlemede yardım isteyiniz..

Çim tohumu iyi köklenmesi için bulunduğunuz yerin iklimsel özellikleri dışında toprağının da kaliteli olması gerekir. Yabani otlardan arındırılmış, kumlu ve organik gübre bakımında zengin topraklarda çim tohumu güzel, hızlı ve sağlıklı gelişir.

Eğer mevcut çiminiz varsa hiç de iyi gözükmüyorsa yeni çimlendirme yerine çim tamiri yapabilirsiniz. Öncelikle çiminizde bulunan olumsuz durumu keşfedin. Yani çiminizde mantar mı var, çiminizde kelleşmeler mi var yoksa çiminiz çok zayıf mı gözüküyor.

Belirlediğiniz bu olumsuz keşiflere çözüm bulmaya çalışın. Mantarlaşma var ise yaşayan çimlerinize zirai ilaç satan yerlerden çim mantar önleyici ilaçlardan temin edin ve çiminizi belli periyotlar da ilaçlayın. Eğer çiminizde ara ara kelleşmeler gözüküyorsa çiminize ara ekim yapın. Çiminiz çok zayıf ve cılız gözüküyorsa toprağınızı havalandırın, çim gübresi atın, gerekli ise ara ekim yapın.

Budamak çim gelişimine önemli katkıda bulunur. Öncelikle çiminizin üzerinde bir tırmık yardımıyla kaba temizlik yapın. Temizliğiniz bittikten sonra çim makinanızın en yüksek bıçak ayarına getirerek çiminizi biçin. Daha sonraki biçmenizi normal bıçak ayarında yapın. Makinanızın yetişemediği yerleri çim biçme makasları ile budayın. Bu işlemler çiminizi rahatlatır, havalandırır ve sağlıklı gelişimine destekler.

Haberin Devamı

Unutmayın çim biçerken mutlaka çim yönünü ve düzeni değiştirin. Böylece çimler aynı yönde bastırılmamış olur.

Çim diğer mevsimlere göre ilkbahar mevsiminde daha çok gübre ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle çiminizin ihtiyacına göre belirli zaman aralıklarında gübrelemeyi ihmal etmeyin. Gübreleme çiminizi daha da güçlendirerek sağlıklı gelişimine katkıda bulunur.

Çiminize düzenli aralıklar su verin. Eğer çiminizin bulunduğu ortamda yağışlar, kar devam ediyorsa çim sulamanızı azaltın.

Yemyeşil bahçeniz huzur ile dolması dileğimle…………

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ/// PEYZAJ MİMARI