Siyaset Bahçeli: İl dışında kongre yasal değil

Bahçeli: İl dışında kongre yasal değil

19.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, muhalif kanadın mahkeme kararına dayanarak bugün gerçekleştireceği olağanüstü kongrenin il dışında bulunması nedeniyle yapılamayacağını kaydetti.

Bahçeli: İl dışında  kongre yasal değil

MHP tüzüğü ve Yargıtay kararlarında tüzel kişilerin yerleşim yerinin il merkezi olduğu ve kongrelerinde bu merkezde yapılması gerektiğini dile getiren Bahçeli, “Ankara’nın 32 km. dışında ayrı bir yargı çevresi olan ve ayrı bir idari birim olan Akyurt ilçesinde siyasi parti kongresi yapmaya teşebbüs etmek, asla yasal bir işlem değildir” dedi.

Haberin Devamı

Bahçeli, dün yaptığı yazılı açıklamada, MHP’nin 6. Olağanüstü Büyük Kurultay tarihi olarak 10 Temmuz tarihinin belirlenip ilan edildiğini kaydetti. Muhaliflerin 19 Haziran’ı yasadışı olarak kurultay tarihi olarak belirlediğini dile getiren Bahçeli, “Ortada MHP’nin yetkili organları tarafından karar altına alınmış ve kamuoyuna ilan edilmiş olan bir kurultay takvimi mevcut olmasına rağmen, dava arkadaşlarımız yasal geçerliliği olmayacak sözde bir kurultaya davet edilmiştir. Kurultay yasal değildir. Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’nce verilen kararın Yargıtay 18’nci Hukuk Dairesi’nce onaylanmış olması, Çağrı Heyetinin yasalara, tüzük ve mevzuata aykırı olarak kongre toplamak hakkını vermeyecektir” dedi.

Haberin Devamı

Ancak il merkezinde

Bahçeli, kurultayların, ancak il merkezinde yapılacağını savunarak şunları kaydetti: “Siyasi partilerin büyük kurultayı, ancak ve ancak Ankara’nın il merkezinde toplanabilecektir. Siyasi Partiler Kanunu’nun 31. maddesi; ‘Siyasi partilerin merkez teşkilatı Ankara İl Merkezi’nde; …… bulunur’ ifadesine yer vermiştir. Siyasi Partiler Kanunu büyük kongreyi merkez teşkilatı organları arasında saymış olup, merkez teşkilatının da Ankara İl Merkezi’nde olacağına işaret etmiştir. MHP tüzüğünde aksi yönde bir hüküm bulunmadığı gibi; parti tüzüğünün 14. maddesine göre, ‘Parti Genel Merkez Teşkilâtı Ankara il merkezinde kurulur’ ifadelerine yer vermiştir. Ancak hal böyle olmasına rağmen 19 Haziran 2016 tarihli MHP Olağanüstü Büyük Kurultayı (Tüzük Değişikliği Gündemli) Ankara il merkezine 32 km. uzaklıkta bulunan Akyurt ilçesinde gerçekleştirilmeye teşebbüs edilmiştir. Yargıtay istisnasız bütün kararlarında, ‘tüzel kişinin merkezi’ ve ‘yerleşim yeri’ kavramlarını ‘Tüzel Kişilerin Yerleşim Yeri’ başlığını taşıyan Türk Medeni Kanunu 51. maddesi ışığında tespit etmektedir. Yargıtay kararlarından da anlaşılacağı üzere, tüzel kişinin merkezi kavramı tespit edilirken, yargı çevreleri esas alınarak tespit yapılmaktadır. Ankara’nın 32 km. dışında ayrı bir yargı çevresi olan ve ayrı bir idari birim olan Akyurt İlçesinde siyasi parti kongresi yapmaya teşebbüs etmek, asla yasal bir işlem değildir.”

Haberin Devamı

İptaline yol açacak

Bahçeli, devletin resmi kurumlarının yasal olmayan ve Ankara il merkezi dışında toplanan bu kurultay girişimi karşısında sessiz kaldığını iddia ederek, “Oysa bugüne kadar verilmiş olan Yargı kararlarında da, merkezin bulunduğu çevre dışında gerçekleşen genel kurulların yok hükmünde olduğu açıkça vurgulanmıştır. Ayrıca 19 Haziran’da tertip edileceği söylenen yasa dışı kongreye ilişkin ilan usullerine uyulmamış ve kongrenin iptaline sebebiyet verecek mevzuata aykırı işlemler gerçekleştirilmiştir. Bu haliyle kurultayın, ‘yasal zeminde’ hayat bulması mümkün olmayacaktır” dedi.

Bahçeli’nin sözleri kurultayın iptali için genel merkezin mahkemeye gideceği şeklinde algılandı.