Efendim bu hafta sizler için önemli bir konuyu ele aldım. Önemli çünkü anlam erozyonuna uğrayan bir dekorasyon kelimesini düzeltmeden edemeyeceğim :) Bu kelimenin T.D.K. güncel sözlüğüne baktığımızda iki anlamı olup,

1-İsim Lokantalarda yemeklerin servisinden önce masaya serilen örtü.

2-Bu örtüyle birlikte çatal, bıçak, kaşık, şamdan, tuzluk vb. şeylerin servise sunulmasından dolayı alınan ücret.

Çok ilginç rüya tabirleri sözlüğünde kelimeyi arattığımızda veya sonuna başına kelimelerde eklesek ‘no comment’ ya da ‘aradığınız yoruma ulaşılamıyor’ diyor… Google bile ‘did you mean’ diyemedi :)

Birde olmazsa olmaz kafamızı çok karıştırmayacak şekilde teknik anlama bakarsak;

Örneğin, ekmek tabağı ve bazen servis tabağı, çatal, kaşık, bıçak takımları, özel yemek takımları, bardaklar, menaj takımları, peçetelerin düzenli ve eksiksiz bir şekilde, her konuk için hazırlanmış şekline “ kuver ” denir.

Ne kelimeymiş demeyin lütfen…

Özetlersek, yemek masası üzerine yemek yemek için koyduğumuz peçeteden,tencereye… Her türlü yemek yeme eylemimizde iş gören eşyalara Kuver diyebiliriz. Bir de kuver çeşitleri var.

En hafif tabiri ile de Türkiye’deki gastronomi esnafının şark kurnazlığımı desek bilemedim. Genelde yemek yemeye gittiğiniz hemen hemen her yerde (mekanda çok olumsuz bir durum yaşamadıkça veya çok kötü bir hizmet almadıkça) en az % 5-10 bahşiş bırakırız ya hani… Bir de gelen adisyonda ‘kuver’ görürüz… Burada şunu ayırt edelim; kuver ile bahşiş çok ama çok farklı şeyler !

En başa dönersek Kuver için dedik ya hani… Yemek masasının üzerine açtığımız sofra düzenlemesindeki şeyler diye… İşte o kuver’in standart bir ölçüsü var.

Bu ölçüyü şöyle hayal ettirmeye çalışayım sizlere. Masa üzerine servis açıyoruz ya, yatay ve dikdörtgen şeklinde. İşte onu ebat olarak 60 cm x 40 cm düşünün ve içine öğün için yediğiniz yiyecekler olsun. Bu ölçü dünyada standart kuver ölçüsü olarak geçer. Bu ölçüye göre de yemek masasının ölçülerinin ebatları çıkmıştır. Örneğin 6 kişilik yemek masası ölçüsü 180 cm x 100/90 cm gibi. Yani bir kişi masa düzleminde enlemesine 60 cm yer kaplıyorsa 3 kişi 180 cm kaplar. Üç kişide karşıda olunca etti 6 kişi…

A’La carte kuveri

Table d’hote Kuveri

Ziyafet / Banket Kuveri

Büfe Kuveri olmak üzere 4 çeşittir.

 

Kısaca ve açıklayıcı bir şekilde kuver böyle diyebiliriz.

Kuver kelimesini biz günlük hayatta TDK ‘nın iki anlamı dışında çok daha farklı kullanıyoruz maalesef…

En çok kuver, halk arasında adisyona yansıtılan bir hesap kalemi olarak bilinir. Yani hesaba utanmadan kuver yazmanın, “oturduğunuz sandalyelerden kira alıyoruz; saati 5 tl” demekten hiçbir farkı yok gibi de diyebiliriz.

Eğer daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Turizm bakanlığında da bu konu ve ilişkili konularda örnek bir dosyası mevcut.

( http://turizmegitim.kulturturizm.gov.tr/ebook/yiyecekicecekservisi/tr/elkitabi.pdf adresinden faydalanabilirler.)