İstanbul Bakan Ağbal: “İkinci El Araçtaki Kdv Oran Farklılığının Ortadan Kaldırılması Konusuyla İlgili Gerekli Çalışmaları Yapıyoruz”

Bakan Ağbal: “İkinci El Araçtaki Kdv Oran Farklılığının Ortadan Kaldırılması Konusuyla İlgili Gerekli Çalışmaları Yapıyoruz”

05.04.2017 - 15:33 | Son Güncellenme:

.

Bakan Ağbal: “İkinci El Araçtaki Kdv Oran Farklılığının Ortadan Kaldırılması Konusuyla İlgili Gerekli Çalışmaları Yapıyoruz”

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Otomotiv Kongresi’nde vergi konularının açık ve uygulamasının net olması gerektiğini söyleyerek, “İkinci el araçtaki KDV oran farklılığının ortadan kaldırılması konusuyla ilgili gerekli çalışmaları yapıyoruz. Gerekse bu aksesuar konusundaki belirsizlikleri ortadan kaldıracağız” dedi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından düzenlenen “Otomotiv Perakendeciliğinde Sadakatin Gücü” konulu Otomotiv Kongresi’ne katıldı. The Grand Tarabya Otel’de düzenlenen programda dernek üyelerine hitap eden Ağbal, “Uzun dönemde maliye politikası alanında da özellikle yatırımı, üretimi,, ihracatı ve istihdamı desteklemek amacıyla çok sayıda yasal düzenlemeler yaptık. Öncelikle biliyorsunuz mevcut teşvik sisteminde mevcut kurumlarla ilgili teşvikleri arttırdık. Gelir vergisi stopajlarını artırdık. Stopaj sahasını genişlettik. ARGE kanunu vergi teşviklerini arttırdık ve genişlettik. Bir çok sektörün şikayetçi olduğu damga vergisi ve harçlarla ilgili önemli ölçüde vergi istisnaları getirdik. Bu da bir çok sektörde dolaylı olarak vergi maliyetlerinin aşağı gelmesine neden oldu. Yine kurumlar vergisi kanununda özellikle uluslararası hizmet ticaretini arttırmak amacıyla önemli vergisel teşvikler yaptık. Gelir vergisi kanunda önemli vergisel düzenlemeleri hayata geçirdik. Katma değer vergisi konusunda son dönemde ardı ardına özellikle vergi iadelerine ilişkin olmak üzere kolaylaştırıcı düzenlemeler yaptık. Son bir yıldır maliye politikası bu bakımdan yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata önemli destek veren bir politika aracına dönüştü. Bu suretle maliye politikası son iki yıldır ekonomik büyümeye çok ciddi anlamda katkılar sağladı. Özellikle 15 temmuz alçak darbe girişiminin ardından ekonomide meydana gelen daralmadan çıkabilmek ardı ardına ve çeşitli vergi teşvikleriyle vergi indirimleriyle ekonominin canlanması için önemli düzenlemeler yaptık. Bütün bunların sonucunu da 2016 son çeyrek büyüme verilerinden görüyoruz ekonomide çok ciddi bir toparlanmayı da gördük. İnşallah 2017 yılı ilk çeyrekte de büyüme rakamlarında güzel ve olumlu neticeler alacağımızı görüyoruz” diye konuştu.

“Türkiye’nin yurt dışından doğrudan sermaye çekme performansı önceki dönemlerle mukayese edilemeyecek kadar olağanüstü”
Bakan Naci Ağbal, “Ekonomiyle ilgili ortaya çıkan önümüzdeki dönemde inşallah uluslararası yatırımlarda Türkiye önemli bir çekim merkezi haline gelecek. Son 14 yıla baktığımız zaman Türkiye’nin yurt dışından doğrudan sermaye çekme performansı önceki dönemlerle mukayese edilemeyecek kadar olağanüstü yani yıllık 13- 14 milyar dolarlık bir Türkiye’ye sermaye çekmiş oldu. Otomotiv sektörü de bu anlamda çok ciddi ölçüde bu uluslararası doğrudan yatırımlardan ayarlandı ve Türk otomotiv sektörü bu büyümeyi hep ciddi anlamda yatırım yaparak sağladı. Otomotiv sektörü kamu maliyesi için bütçenin gelir tarafı için önemli bir kaynak. Kayırlı bir sektör. Yüzde yüz kayıtlı. Kolay vergi topladığımız bir alan. Yani vergi toplarken az sayda mükelleften vergi topluyoruz. Otomotiv sektöründe özel tüketim vergisi olarak topladığımız vergi 18 nokta 9 milyar lira, yani iyi vergi toplamışız ÖTV’den bunu kabul etmek gerekiyor. Burada tabi sadece özel tüketim vergisi değil. Biraz önce kabaca bir hesap yaptım. Belli ki KDV vergisi olarak da en az 10 milyar lira ile 15 milyar lira bu sektörden katma değer vergisi topluyoruz. 2016’da yaklaşık 10 milyar lira motorlu taşıtlar vergisi toplamışız. Yine otomobil sektörünün bize vermiş olduğu katkı. Az önce başkan ifade etti. Sektörde doğrudan ve dolaylı 500 bin insan ekmek yiyor dedi. Kabaca bir hesap yaptım. Burada da yaklaşık 10 ile 15 milyar lira sosyal güvenlik primi geliri veya gelir vergisi stopaj geliri var. dolayısıyla sektör son derece bereketli. Ekonomiye çok güçlü bir destek veriyor. Sonuçta topladığımız vergilerle yatırım yapıyoruz. Bu sattığınız otomobilleri bölünmüş yollarda nasıl gidecek” diye konuştu.

“ARGE harcamalarında son 14 yılda 0.50 olan milli gelir oranını yüzde 1’e çıkardık, hedefimiz bu oranı 3’e çıkarmak”
ARGE yatırımlarına daha fazla önem verileceğini söyleyen Bakan Ağbal, “Kamu maliyesi bir ülkede sağlamsa bütçenin iki yakası bir aradaysa ülkenin kamu maliyesi sürdürülebilirse o ülkede otomotiv sektörü ekonominin geleceğine inanıyor yatırım yapıyor. Bütün o ülkedeki aktörler inanıyor yatırım yapıyor. Üretim oluyor, ihracat oluyor. O yüzden ne dersek diyelim bugün burada bütün rakamları altındaki hikaye hem ekonomi politikalarında hem de sektörel politikalarda doğru ve rasyonel seçimlerin yapılmış olmasındandır. Otomotiv sektöründen bu kadar vergi alıyoruz. Tabi bütün bunların ödeyicisi vatandaş. Vatandaş kazanırsa ödeyecek. 2002 yılında bu ülkedeki başına milli gelir 3 bin 500 dolardı. Şuanda 10 bin 807 dolardayız. 11 bin dolar diyelim. Kişi başına milli geliri dolar cinsinden 3 kat arttırmışız. Ülkelerin kişi başına otomobil sahipliği istatistiğini bir sütuna koyalım. Diğer sütuna da o ülkelerdeki kişi başına milli gelirini koyalım. İkisi arasında bağlantı var. bir ülkede kişi başına milli gelir artıyorsa o ülkedeki otomobil sahipliği de artıyor. ARGE konusuna önem veriyoruz. Şuanda Türkiye’nin ARGE harcamalarına yaptığı daha doğru ARGE’ye yaptığı harcama tutarının milli gelir oranı yüzde bir. Yani son 14 yılda 0.50 olan milli gelir oranını yüzde 1’e çıkardık. Bizim hedefimiz bu oranı 3’e çıkarmak. Türkiye global rekabet liginde ciddi bir oyuncu haline gelecekse çok basit, ARGE’ye ayırdığınız parayı arttıracaksınız. Burada da iki tane yol izliyoruz. Bunlardan bir tanesi kamu bütçesinden ARGE harcamalarına daha fazla kaynak ayıracağız. İkinci olarak özel sektörün daha fazla ARGE harcaması yapabilmesi için hem vergi teşvikleri vereceğiz hem de özel sektörün ARGE harcamasına imkan sağlayacak yasal düzenlemeler yapacağız. Dolayısıyla hem milli gelir içerisindeki ARGE harcamalarının payını yüzde 3’e arttıracağız. Hem de nitelikli ARGE yapacağız. Türkiye ekonomik olarak büyürse, Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir artarsa Türkiye’nin milli geliri büyürse Türkiye’nin otomotiv pazarı büyür. Bunun için ikisi birlikte hareket ediyor” şeklinde konuştu.

“İkinci el araçtaki KDV oran farklılığının ortadan kaldırılması konusuyla ilgili gerekli çalışmaları yapıyoruz”
İkinci el araçtaki KDV oran farklılığının ortadan kaldırılması konusunda gerekli çalışmaların yapılacağını belirten Bakan Ağbal, “Önce söyleyip sonra yapmak maliyede yok. Yaparsınız sonra yaptım dersiniz. Bugün burada da ifade edilen konularla ilgili zamanı geldiğinde yapacağımızı yaparız. Yaptığımızda da görürüz. Otomotiv sektörünün yatırımlarının önümüzdeki dönemde daha da artması, iç pazarın büyümesi ve özellikle de ihracatın artması bakımdan hükümet olarak bugüne kadar verdiğimiz destekleri daha da arttırarak vereceğiz. Otomotiv sektörü bizim için son derece stratejik bir sektör. Türkiye ekonomisinin özellikle ihracat kompozisyonunu düşük teknolojiden orta yüksek teknolojiye taşıyacak lokomotif bir sektör olma özelliğini de taşıyor. Hem bu destekleri arttıracağız. Hem de vergiyle ilgili olan sorunları bir bir çözeceğiz. Vergi kanunlarının uygulanmasıyla ilgili gerek ikinci el oto satışlarında gerekse bu aksesuara bağlı konularda sorunlar var. bana kendileri bu konuları aktardıklarında arkadaşlarımıza talimat verdim. Sektörle bir araya gelelim. Vergi kanunları açık olmalı. Uygulaması net olmalı. Belirsizlikler ve sürprizler olmaması lazım. Yani vergi vereceksem vereyim ama bilerek vereyim. ’Vergi yoksa yoktur. Yarın gelip de vergi vardır demeyin.’ Bunlar doğru talepler. Onun için gerek bu ikinci el araçtaki KDV oran farklılığının ortadan kaldırılması konusuyla ilgili gerekli çalışmaları yapıyoruz. Gerekse bu aksesuar konusundaki belirsizlikleri ortadan kaldıracağız” ifadelerini kullandı.