Gündem Bakan Albayrak: Esas  sebebini her yönüyle ortaya çıkartacağız

Bakan Albayrak: Esas  sebebini her yönüyle ortaya çıkartacağız

19.11.2016 - 21:38 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Dünyada en son teknoloji olarak hangi ekipman ve teknoloji varsa devletimiz bunların  hepsini tedarik etmiştir ve son sürat, güvenlik kaygılarını göz önünde  bulundurarak çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz.” dedi.

Bakan Albayrak: Esas  sebebini her yönüyle ortaya çıkartacağız

Bakan Albayrak, Şirvan ilçesindeki facianın yaşandığı özel bakır madeni sahasında yaptığı incelemelerin ardından Siirt Valiliğine geçerek burada basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Heyelan bölgesindeki madende meydana gelen göçükte incelemelerde bulunmak üzere kente geldiğini belirten Albayrak, arama kurtarma faaliyetlerinin en son teknolojilerle sürdüğünü söyledi.

Sabah saatlerinden itibaren alana geldiklerini dile getiren Albayrak, “Sabahtan itibaren Maden köyde gerekli çalışmaları ve görüşmeleri yaptık. Bu heyelan ve kazada yaklaşık 16 vatandaşımızdan 5 kişiye ulaşabildik. Onlar başta olmak üzere ebediyete ulaşan tüm vatandaşlarımıza cenabı Allah'tan rahmet, geride kalan ailelere başsağlığı, sabrı cemil diliyorum. Bugün yoğun bir toplantı ve saha çalışması gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.

“Dünyanın son teknolojileri ile çalışıyoruz”

Arama kurtarma çalışmalarının son teknolojilerle sürdüğüne dikkati çeken Albayrak, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Devletimizin tüm kurumlarıyla, yerinde denetleyerek ve gözlemleyerek gerekli tüm çalışmaları yaptığına şahit olduk. Arama ve kurtarma çalışmaları ile ilgili olarak Türkiye'nin bilmesi gerekir devletimiz tüm kurumlarıyla başta AFAD olmak üzere tüm birimlerimizle sahada çalışmalar sürüyor. Ülkenin dört bir tarafından makina ekipman noktasında, teknolojinin son imkanları noktasında yeterli insan kaynağı noktasında, devletimiz her türlü imkanlarını seferber etmiştir. Dünyada en son teknoloji olarak hangi ekipman ve teknoloji varsa devletimiz bunların hepsini tedarik etmiştir ve son sürat güvenlik kaygıların göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz.”

Toprak kaymaları devam ediyor

Arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgede heyelan tehlikesinin devam ettiğine dikkati çeken Albayrak, hassas bir zeminde çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

"Çalışmalarda birlikte ve koordineli bir şekilde hareket edildiğinin ve yönetildiğinin farkında olmamız lazım.” diyen Albayrak, şunları söyledi:

“Çünkü özellikle perşembe akşamı 20.30'dan sonra bu elim olay vesilesiyle sahada daha bugün sabaha kadar toprak kaymalarının devam ettiğini bilmemiz lazım. Hassas bir zeminde, tehlike ihtimalinin devam ettiği bir bölgede bu çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmaların toprak altındaki vatandaşlarımızın en hızlı şekilde, sağlıklı bir şekilde bulunabilmesi ve kurtarılabilmesi için yapılırken, aynı zamanda olabilecek yeni bir toprak kayması ve heyelan riskini göz önünde bulundurarak çok dikkatli ve hassas bir şekilde yürütülüyor. Burası çok önemli. Bizim için hız ve zaman hem de iş güvenliğinin tesisi önemli.”

Haberin Devamı

İşçilerin aileleri ile görüştü

Göçük altındaki işçilerin yakınları ile görüştüğünü vurgulayan Albayrak, “Toprak altında olan vatandaşlarımızın tüm aileleri, yakınları ile iletişim halinde toplantılar gerçekleştirdik. Kendilerine bu sürecin en başından itibaren devlet olarak nasıl bütün imkanları seferber ettiğimizi bu çerçevede kendilerini haklı üzüntüleri ve kaygılarıyla birlikte teker teker görüşerek ifade ettik. Akabinde ailelerimizin temsilcileri ile birlikte sahaya da inerek çalışmaları mühendis arkadaşlarımız ile birlikte inciledik.” diye konuştu.

Bakan Albayrak, 80 uzman mühendis başta olmak üzere çok sayıda yardımcı ekiple sahada çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

80’den fazla mühendisin bir fiil sahada olduklarını vurgulayan Albayrak, şunları söyledi:

"Sadece mühendis ekibimiz için konuşuyorum. Ekiplerimiz gece gündüz demeden çalışıyorlar. Yedi yirmi dört çalışmaya devam edecekler. Halkımız müsterih olsun. Vatandaşlarımız çıkarılması için durmadan, mesai arası vermeden Allah'ın izniyle, milletimizin de duasıyla bu vatandaşlarımızı toprağın altından çıkaracağız. Bu çerçevede şunu gözardı etmemek lazım. Ailelerimizle bir arada olduk acılarını paylaştık. Hakikaten kendileri ile çok güzel bir görüşme gerçekleştirdik. Kendilerinin olgun metanetli duruşları ile tüm Maden köyü hemşehrilerimize de buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.”

“Esas sebebini her yönüyle ortaya çıkartacağız"

Meydana gelen göçüğün görünürdeki sebebinin yoğun yağış olduğunun altını çizen Albayrak, şu an için önceliklerinin göçük altındaki işçilerin çıkartılması olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Son bir haftadır bölgede yoğun yağışın olduğunu belirten Albayrak, şöyle konuştu:

"Özellikle son son iki haftadır yoğun yağışın olması, olaydan bir gece önce yine yoğun bir yağış ortamının oluşması itibari ile bizim bu noktada heyelanın, doğal afet noktasında tetikleyen bir süreç noktasında olduğu yönünde değerlendirmelerimiz var. Burada şunun altını çizmek lazım. İnceleme ve soruşturma noktasında bir sonraki adımımız bu olayın altındaki teknik, mühendislik, altyapı işletme konularındaki hususlarını son sürat değerlendirip araştıracağız. Hiçbir şeyi gözardı etmeyeceğiz. Önceliğimiz vatandaşlarımızın bir an evvel toprağın altından çıkarılmasıdır. Sonrasında inşallah bu olayın esas sebebini her yönüyle ortaya çıkartacağız.”