Ekonomi Bakan Çağlayan: Bir iki aya yatırımcı bulunabilir

Bakan Çağlayan: Bir iki aya yatırımcı bulunabilir

24.06.2009 - 00:02 | Son Güncellenme:

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi bakanlığı döneminde destek vermeye başladığı projede hem Ar-Ge çalışmasının hem de üretim planlarının gizlilik içinde yürütüldüğünü söyledi

Bakan Çağlayan: Bir iki aya yatırımcı bulunabilir

Çağlayan, “Görüşmelerimizi biraz düşük profille götürdük. Bakanlık görevim değişince de desteğim sürdü. TİM, Yatırım Destek Ajansı destekledi. Başka kurumlar da vardı. Toplandık, bana anlattılar. Bunlar hayal edilen şeyler. Dünya bu konunun sözünü ederken bir Türk tasarımcı gerçeğini yaptı” dedi.
Atatürk’ün 1923’te, toplu iğne bile ithal edilirken uçak sanayi kurulması için talimat verdiğini, 1955’e kadar Türkiye’de 115 uçak yapıldığını anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:
“Hollandalılar 30 uçak siparişi vermişler. Malesef birileri devreye girmiş, olmamış. ‘Biz size veririz, yapmayın’ demişler. Fabrikaların biri kapanmış, biri traktör fabrikası olmuş. O zaman ıskaladık ama bu sefer ıskalamayalım.”  

‘Devrim Arabaları’nda ağladım’
Türkiye’nin bu endüstriyi 1955’te ıskaladığı gibi 1961’deki ‘Devrim’ isimli yerli oto üretimi girişimden de sonuç alamadığını anlatan Çağlayan, “Devrim Arabaları filmini iki kez izledim, ağladım. Artık ıskalamayalım. Bana geldiklerinde, Başbakan’a götürüyoruz, arabayı göstereceğiz. Sonra ne yapacağımıza karar veririz, dedim. Başbakan’ın da desteğini aldık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çok talip olan var
Başbakan Erdoğan’ın aracı görmekten çok mutlu olduğunu ve büyük destek verdiğini anlatan Çağlayan, “Şimdi ikinci aşamaya geldik. Türkiye otomotivde çok ciddi bir üreticidir. İnşallah bu aracın Türkiye’de yatırımı yapılacak. Made in Turkey olacak” dedi.
Çağlayan, ‘Buna 500 milyon euro yatırım gerekli. Bulabilecek misiniz böyle bir yatırımcı?’ sorumuzu şöyle yanıtladı:
“Sorun değil. Önemli olan en doğru yatırmıcıyı veya yatırımcıları bulmak. Çok talibi var. Bizim 2023 hedefimiz var. İlk 10 büyük ekonomi arasına girmek, 500 milyar dolarlık ihracat, 20 global marka. Bu markaların ilki bu. Yatırım için kim isterse kapımız açık. Ben projeyi sahiplendim. Günak’a da sordular yatırım ne olacak diye, beni göstererek, ‘Beyefendi bilir’ dedi. Ben işi sahiplendim.”

Haberin Devamı

Günak da Türkiye’de üretilmesini istiyor
Yatırımcı konusunda görüşmeler yapıldığını ve kısa zamanda çözüleceğini belirten Bakan Zafer Çağlayan, “Önümüzdeki bir iki ay içinde sonuç alabiliriz” dedi. Günak’ın arabanın Türkiye’de üretilmesini istediğine dikkat çeken Çağlayan, böyle bir arabanın fiyatının ne olabileceği konusunda şimdiden bir şey söylenemeyeceğini ancak, ürün gamı olması halinde farklı gelir gruplarına hitap edebileceğini ifade etti.

Yatırım Destek Ajansı devrede
Çağlayan, Ankara caddelerinde kullandığı araçla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:
“Bu araba hibrit değil. Yanlış ifadeler oluyor. Aküyle çalışan bu çaptaki tek otomobil. O akü 150 kilometre götürüyor. Benzin istasyonlarında durup fişe takıp şarj edecek. Sıfır emisyon. Yakıt kullanmıyor. Solar tavanı da güneşten destek alıyor. Bu iş artık bir proje olmaktan çıktı. İlk kez tamamen Türk tasarımı bir araba ve tamamen aküyle çalışıyor. Kullandım, 7 saniyede 100 kilometreye çıkıyor.”
Yatırımcı bulma konusunda da Yatırım Destek Ajansı’nın devrede olduğu öğrenildi. Buna göre yerli - yabancı ortak yatırımı da olabilecek.