Ankara Bakan Çavuşoğlu: "Diplomatik İlişkilerimizin Kuruluşunun 50'Nci Yıl Dönümünde Bütün Dünya Bizim Başarılarımızdan Söz Ediyor Olacak"

Bakan Çavuşoğlu: "Diplomatik İlişkilerimizin Kuruluşunun 50'Nci Yıl Dönümünde Bütün Dünya Bizim Başarılarımızdan Söz Ediyor Olacak"

03.10.2017 - 21:00 | Son Güncellenme:

.

Bakan Çavuşoğlu: Diplomatik İlişkilerimizin Kuruluşunun 50Nci Yıl Dönümünde Bütün Dünya Bizim Başarılarımızdan Söz Ediyor Olacak

Kardeş ülkelerle diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 25. yıl dönümü resepsiyonunda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "25 yılda yüksek düzeyli iş birliği mekanizmaları kurduk, toplantılar düzenledik. Hepsinden önemlisi bütün bu çalışmalarımız sırasında birbirimize saygı gösterdik, bu yüzden bugün sadece diplomatik ilişkilerimizin 25’inci yılını kutlamıyoruz. Aynı zamanda 25’inci yılda elde ettiğimiz kazanımları ve başarıları kutluyoruz. İnşallah diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 50’nci yıl dönümünde bütün dünya bizim başarılarımızdan söz ediyor olacak" dedi.
Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti ile Dost ve Kardeş Ülkeler Arasında Diplomatik İlişkilerin Tesisinin 25. Yıldönümü vesilesiyle bir resepsiyon düzenlendi. Ankara Palas’ta düzenlenen resepsiyona Ankara’da bulunan büyükelçiliklerinden çok sayıda büyükelçi ve davetli katıldı. Resepsiyonun açılış konuşmasını gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin 1991 yılında bağımsızlıklarını kazanan yeni devletleri ilk tanıyan ülkelerin başında olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, "1992 yılında Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan, Moldova, Ukrayna, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, Belarus ve Gürcistan ile diplomatik ilişkilerimizi tesis ettik. Yine 25 yıl önce Balkanlarda ve Doğu Avrupa’da da bağımsızlığını kazanan birçok ülke ile de diplomatik ilişkilerimizi tesis ettik. Bu yıl bu yıl dönümünü çok sayıda etkinliklerle kutladık, Başkentlerde konferanslar düzenledik, sergiler düzenledik. Bugünkü etkinliğimizle de bu kutlamaları taçlandırıyoruz. Aradan geçen 25 yılda ilişkilerimiz her alanda gelişti. Bölgemizde barış, güven ve istikrar için birlikte çaba gösterdik. Ulaştırma projelerini geliştirdik ve hayata geçirdik, enerji boru hattını inşa ettik. Vatandaşlarımızın rahat seyahat etmeleri için birlikte önlemler aldık. Yüksek düzeyli iş birliği mekanizmaları kurduk, toplantılar düzenledik. Hepsinden önemlisi bütün bu çalışmalarımız sırasında birbirimize saygı gösterdik, bu yüzden bugün sadece diplomatik ilişkilerimizin 25’inci yılını kutlamıyoruz. Aynı zamanda 25’inci yılda elde ettiğimiz kazanımları ve başarıları kutluyoruz. Önümüzde nice 25 yıllar var, hep beraber el ele bu başarılarımızı daha da arttıracağız. İnsani, siyasi, kültürel, ekonomik ve bütün alanlarda yine beraber çalışacağız. İnşallah diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 50’nci yıl dönümünde bütün dünya bizim başarılarımızdan söz ediyor olacak" şeklinde hitap etti.

Resepsiyonda Düsen Kaseinov’a Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü takdim edildi
Bakan Çavuşoğlu ayrıca bu güne özel 25’inci yıl dönümüne özel anlam pulu bastıran PTT’ye de teşekkür ederek, şükranlarını sundu. Ve ülkeler arasındaki ilişkilerde unutulmaz anları yansıtan fotoğraf sergisi hazırlandığını belirtti. Çavuşoğlu konuşmasının ardından da Türk dili, kültürü ve sanatının korunması ve araştırılması adına büyük katkılar sağlayan Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’a Dışişleri Bakanlığı Üstün Hizmet Ödülü’nü takdim etti.
Ödül aldıktan sonra kısa bir konuşma yapan Genel Sekreter Kaseinov, 25’inci yıl dönümünü kutlayarak kardeşlik, dostluk ve bölgedeki barışın daim olması temennisinde bulundu. Kaseinov, "Madalyayı tüm sanatçılar ve kültür insanları adına aldığımı belirtmek istiyorum. Türk halkına konukseverliği ve gönülden destekleri için teşekkürü bir borç bilirim. Bizler Türksoy ailesi olarak bu dayanışmaya destek olabilmek için tüm gücümüzle gayret göstermekteyiz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Çavuşoğlu PTT tarafından hazırlanan özel anlam pulunu onur konuğu olan büyükelçilere takdim etti ve ardından hatıra fotoğrafı çekildi. Sonrasında Bakan Çavuşoğlu ve beraberindeki elçi heyeti fotoğraf sergisini gezdi.