Trabzon BAKAN ÇELİK’İN ET FİYATI AÇIKLAMASINA TRABZONLU KASAPLARDAN TEPKİ

BAKAN ÇELİK’İN ET FİYATI AÇIKLAMASINA TRABZONLU KASAPLARDAN TEPKİ

10.02.2016 - 12:58 | Son Güncellenme:

.

BAKAN ÇELİK’İN ET FİYATI AÇIKLAMASINA TRABZONLU KASAPLARDAN TEPKİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in et fiyatları konusunda dün yaptığı taban ve tavan fiyat açıklamalarına Trabzonlu kasaplar tepki gösterdi.
Belirlenen fiyatlarla et satmanın imkansız olduğunu belirten kasaplar, bunun gerçekleşeceğine inanmak istemediklerini belirttiler.
Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Temel Korkmaz, et fiyatları ile ilgili alınan böyle bir kararı kabul etmediklerini belirterek bunun emri vaki alınan bir karar olduğunu söyledi.
Korkmaz, “Böyle bir emri vaki ile fiyatların düşürülebileceğini zannetmiyorum. Uygulanması şu gün itibariyle mümkün değildir. Uygulanması için önce geçici olarak canlı hayvan ithalatının açılması, böylece fiyatların bu yönü ile aşağı çekilip kasaba etin 20-22 TL’ye gelmesi gerekir. Şu anda etin gerçek reel fiyatının 25 TL karkas olduğunu bildiğimiz için şu anda belirlenen taban ve tavan fiyatların uygulanması bir ütopyadan ibarettir. Sayın bakan bunu neye göre açıkladı, neyi göre yaptı onu bilen değilim. Ancak bu fiyatlar birer hayaldir" dedi.
Kasaplardan Şaban Kakışım da fiyatın kabul edilemez olduğunu belirterek tepki gösterdi. Kakışım, “Bu fiyat bizim için uygun değil. Karkas eti 26-27 TL’ye alıyoruz. Dükkana girişi 36-37 TL. Diğer giderlerle birlikte bakanlık bunu karşılarsa o dediği fiyata satalım. Benim zararımı kim karşılayacak. Bu fiyatı kabul etmemiz mümkün değil. Eğer bu fiyatlar uygulanırsa biz dükkanı kapatacağız. Bakan diyor ki ’ben aldım büyük marketleri yanıma siz ne yaparsanız yapın’ Bunun açıklaması bu. Biz trabzon’da kıyamın kilosunu 38 TL’den, kuşbaşı etin kilosunu da 40 TL’den veriyoruz” diye konuştu.
Yaklaşık 50 yıldır kasaplıkla uğraşan Şahin Kölemenoğlu da bu duruma tepki göstererek hesabın çok iyi yapılması gerektiğini söyledi. Kölemenoğlu, “Bakan bize mal göndermedi. Eti, Et Balık Kurumu’na gönderiyor orada satış yaptırıyor. Biz köylü vatandaşla karşı karşıyayız. Devlet bizi de desteklesin biz de 25 TL’ye verelim. İndirim yapılsa biz de indirim yaparız. Bizde herhangi bir zorlama yok. Bizim kar hattımızda bir değişiklik yok. Bakanlığın aldığı bu fiyatı kasap olarak uygularız ancak bakanlık eti bize kadar ulaştırsın satalım o fiyattan sorun yok. Şu anda 26-27 TL kemikli hayvanı alıyorum, kemiğini sıyırıyorum kalanı kaça satacağım. Gelsin yapsın muhasebesini hatta maliye bakanı yapsın hesabını. Biz de ona göre satalım” şeklinde konuştu.

Yazarlar