Yaşam Bakan’dan belediyelere ‘sığınma evi’ uyarısı

Bakan’dan belediyelere ‘sığınma evi’ uyarısı

25.11.2008 - 01:51 | Son Güncellenme:

Yasal zorunlulukları olmasına karşın başta İstanbul olmak üzere İzmir, Erzurum, Kayseri gibi büyükşehir belediyelerince kadın sığınma evi açmak konusunda yavaş hareket edildiği ortaya çıktı.

Bakan’dan belediyelere ‘sığınma evi’ uyarısı

Bu tablo karşısında Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, belediyelere uyarı mektubu gönderdi.
25 Kasım Dünya Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü çerçevesinde, Temmuz 2005’de 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda “nüfusu 50 binin üzerinde olan tüm belediyelerce kadın sığınma evi açılması” ile ilgili yapılan hukuki düzenleme yeniden gündeme geldi.

Türkiye’de 30 tane var

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, tüm kamu kurum ve kuruluşlara Ekim 2005’te gönderdiği genelgede, kadın haklarına sahip çıkılması için yaptığı uyarıya rağmen Türkiye’de 30 civarında sığınma evi bulunduğu ortaya çıktı.
Geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda belediyelerce kadınlara yönelik hizmetlere sahip çıkılmadığını vurgulayan Çubukçu, “Yakında yerel seçime gidiyoruz. Kendilerine de bir mektup yazdım. Nüfusu 50 bini aşan her belediye için sığınma evi kurma mecburiyeti var iken, samimi olarak söyleyeyim; sıcak bakmıyorlar” sözleriyle isyan etti.

‘Sayıları yetersiz’

Bakan Çubukçu’nun nüfusu 50 binin üzerindeki tüm belediyelere 25 Kasım öncesinde bir uyarı mektubu gönderdiği öğrenildi.
Çubukçu, mektubunda, belediyelere, kadın sığınma evi açmaları konusundaki zorunlulukla ilgili yasal düzenlemeleri tek tek sıraladı.
Bu uyarı mektubu için, “Kesinlikle AKP’li ya da muhalefet partili belediye ayrımı yapmadım” diyen Çubukçu’nun, özellikle maddi koşulları bulunmasına rağmen sığınma evi açmayan büyükşehir belediyelerinden rahatsızlık duyduğu öğrenildi.

Yazarlar