İstanbul BAKAN GÜLLÜCE: “ARTIK TÜRKİYE BİZE YETMİYOR”

BAKAN GÜLLÜCE: “ARTIK TÜRKİYE BİZE YETMİYOR”

10.04.2015 - 13:08 | Son Güncellenme:

.

BAKAN GÜLLÜCE: “ARTIK TÜRKİYE BİZE YETMİYOR”

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, tabu ve kadastroda dünyada çok önde olduklarını belirterek, “Artık Türkiye bize yetmiyor. Dünyaya açılmak zorundayız” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Sultanahmet’te bulunan İstanbul Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü’nde bir basın açıklaması düzenledi. Güllüce basın açıklamasında 20-25 Nisan tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek “Dünya Kadastro Zirvesi” ile ilgili bilgi verdi.
“85 FARKLI ÜLKEDEN 3 BİNE YAKIN KATILIMCIYI İSTANBUL’DA BULUŞTURACAĞIZ”
Dünya Kadastro Zirvesi’yle ilgili bilgi veren Bakan Güllüce, “En büyük organizasyon ile dünya nüfusunun henüz yüzde 75’inin sahip olamadığı ve bilgisi yetişemediği arazilerin kayıt altına alınmasını sağlayacak çözümler nelerdir? Bunlar konuşulacak. Günümüzde bilgi teknolojileri ile bütünleşmiş harita kadastro alt yapılarında oldukça büyük ihtiyaç var. Bu elektronik teknolojisinin gelişmesi böyle bir ihtiyacı doğurdu. Bu manada Türkiye’nin ev sahipliğinde kadastro olgusunu her yönüyle ele alacak bir etkinlik olacak. Bu zirveyle dünyadaki son gelişmeler ve sorunları bilimsel bir platformda ele alınacaktır. Yine bu zirveyle 85 farklı ülkeden 3 bine yakın katılımcıyı İstanbul’da bir araya getirmiş olacak. 30 farklı teknik oturumda 150 bilimsel tebliğ sunulacak. Yine etkinlik kapsamında 3 ayrı özel sergi yer alacak. Çok önemli tarihi arşivlerini, belgelerini arşiv binasında tutacağımız bina yapmayı düşünüyoruz. Fatih Sulatan Mehmet’in Ayasofya ile ilgili tapu kayıtlarından tutunuz ta 1300,1400’lü yıllara kadar uzanan tapu kayıtları mevcut elimizde. Diğeri Tapu Kadastronun kendi sergisi var. Bir de Çanakkale şehitleri ve ‘Sektörler buluşuyor’ sergisi var” dedi.
İdris Güllüce, “Zirve neticesinde İstanbul Kadastro Deklarasyonu yayınlanarak ülkelere küresel bir çağrı yapılacak. Türkiye’nin ilçesinin bile dünyada duyulması, bilinmesi ve ‘biz varız arkadaş’, yeni Türkiye her alanda ‘var’ı dedirtmenin çabasındayız. O yüzden de bu İstanbul Kadastro Deklarasyonu çok büyük bir keyif ile algılıyorum. Büyük bir zevk duyuyorum. Türkiye milliyetçisi olan, Türkiye’de yaşayan 78 milyonunun bundan mutluluk duyması lazım. Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tecrübesini haritacılığımız ile birleştirerek yurt dışına açılacak ve yeni pazarlar edinme fırsatları edinecektir” diye konuştu.
“DÜNYAYA AÇILMAK ZORUNDAYIZ”
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, tapu kadastroda dünyada çok önce olduklarını belirterek, “Dünya devletleri içersinde çok çok önlerdeyiz. Çok gerilerde olan ülkeler var. Çok ihtiyacı olan ülkeler var. Özellikle Afrika’yı kast ediyorum. Başka ülkeler de var ama Afrika çok talepkar. Bizim mühendisliğimizi, bilgimizi pazarlamak istiyoruz. Ve bakanlık olarak bu konuda yardımcı olmak istiyoruz. Çok yetişmiş, gelişmiş harita firmalarımız, harita mühendislerimiz var. Onların önlerini açmamız lazım. Artık Türkiye bize yetmiyor. Dünyaya açılmak zorundayız” şeklinde konuştu.