Ankara Bakan Özlü Kocaeli'de Fabrika Açılışına Katıldı

Bakan Özlü Kocaeli'de Fabrika Açılışına Katıldı

21.12.2017 - 12:59 | Son Güncellenme:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: "Birtakım siyasi nedenlerle Türkiye'yi baskı altına almaya çalışanlar, yanlış yapıyor. Türkiye ekonomisi gerçekten iyi bir trend yakaladı, iyi bir ivme yakaladı" "Türkiye hiçbir zaman içine kapanan bir ülke olmadı, biz her zaman Avrupa'nın ve dünyanın muhtelif ülkeleriyle iş birliği yapmaya, birlikte büyüme, birlikte güçlenmeye gayret sarf eden bir ülke olduk" "Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ciddi bir nitelik sıçraması yaptığımızı, içtenlikle ifade etmek isterim. Proje, tescil ve patent sayılarımızdaki hızlı artış, bu nitelik sıçramasının açık bir göstergesidir"

Bakan Özlü Kocaelide Fabrika Açılışına Katıldı

KOCAELİ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Birtakım siyasi nedenlerle Türkiye'yi baskı altına almaya çalışanlar, yanlış yapıyor. Türkiye ekonomisi gerçekten iyi bir trend yakaladı, iyi bir ivme yakaladı." dedi.

Haberin Devamı

Bakan Özlü, Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde Siemens Türkiye Alçak Gerilim Şalt Cihazları Fabrikası'nın açılışında yaptığı konuşmada, Bakan olarak kendisini en çok fabrika açılışlarının mutlu ettiğini belirterek, fabrikanın üretim, katma değer, ihracat ve istihdam anlamına geldiğini söyledi.

Türkiye'nin üretimine, ihracatına ve istihdamına katkıda bulunan her fabrikanın ve her girişimin kendileri için bir değer olduğunu ifade eden Özlü, bugün açılışını yapacakları fabrikanın, ileri teknolojiyle donatılmış olmasının kendileri için ayrıca memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Özlü, dünyanın ve teknolojinin sürekli bir değişim, bir dönüşüm içinde olduğunu vurgulayarak, "Bu değişim, doğal olarak üretim tekniklerini ve üretim yöntemlerini de derinden etkiliyor. Bunun adına ister dijital dönüşüm diyelim, isterse yeni sanayi diyelim, bu değişimin dışında kalmak mümkün değil, bu değişimi görmezden gelmek mümkün değil. Biz de hükümet ve Bakanlık olarak bu değişim trendinin dışında kalmamaya, bu değişim trendinin içinde olmaya, hatta önde olan ülkelerden birisi olmaya gayret saf ediyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

- "Türkiye vizyonunu büyüterek yoluna devam edecek"

Türkiye'nin 2017 yılında elde ettiği büyüme oranları, ihracatta kat ettiği mesafe ve Sanayi 4.0'a uyum noktasındaki çabalarının, bu yöndeki kararlılıklarını gösterdiğini anlatan Özlü, "Türkiye bütün olumsuzluklara, komşu coğrafyalarımızdaki istikrarsızlıklara ve manipülatif birtakım oyunlara rağmen, asla içe kapanmadan, her zaman ufukların ötesini hedefleyerek, vizyonunu büyüterek yoluna devam edecek. Bu noktada uluslararası iş birliği faaliyetlerine, uluslararası pazara entegrasyonu son derece önemsiyoruz. Birtakım siyasi nedenlerle Türkiye'yi baskı altına almaya çalışanlar, yanlış yapıyor. Türkiye ekonomisi gerçekten iyi bir trend yakaladı, iyi bir ivme yakaladı." ifadelerini kullandı.

Özlü, Türkiye'nin 2017 yılındaki büyüme oranlarından bahsederek, şöyle konuştu:

"Son çeyrekte de büyük bir büyüme oranı bekliyoruz. Türkiye ekonomisinin büyüyeceğini, büyümeye devam edeceğini, hatta vites yükselterek yoluna devam edeceğini sizlerle paylaşmak isterim. Bugün açılışını yapacağımız fabrika, Türk ekonomisine ve siyasi istikrarımıza duyulan güvenin de açık bir göstergesidir. 161 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteren Siemens firmasından bahsettiler. 161 yıl, Cumhuriyet öncesindeki bir yıldan bahsediyorum.

Haberin Devamı

Türkiye hiçbir zaman içine kapanan bir ülke olmadı, biz her zaman Avrupa'nın ve dünyanın muhtelif ülkeleriyle iş birliği yapmaya, birlikte büyüme, birlikte güçlenmeye gayret sarf eden bir ülke olduk. 160 yıllık süreklilik, hem Türkiye'ye duyulan güvenin göstergesidir hem de Türkiye'nin Siemens firmasına duyduğu güvenin göstergesidir."

- "Yakın zamanda bininci Ar-Ge ve tasarım merkezimizin müjdesini vereceğiz"

Hükümet ve Bakanlık olarak Ar-Ge, tasarım ve inovasyon yatırımlarına büyük önem verdiklerini belirten Özlü, danışmanlık firmasına yaptırdıkları Ar-Ge, teknoloji ve inovasyon konularında teşvik, destek mekanizmaları bakımından Türkiye'nin durumunu içeren çalışmadan bahsetti.

Haberin Devamı

Raporun, Türkiye'nin bu bakımdan komşuları ve çevre ülkelerine göre eksiği değil, üstünlüğü olduğunu ortaya koyduğunu anlatan Özlü, "Türkiye'nin ve hükümetimizin verdiği destekler, dünyayla mukayese ettiğimizde asla geride olan destekler değildir. Bunlar hatta birçok ülkenin ötesinde, önünde olan desteklerdir. Bugün itibarıyla Türkiye'de 762 Ar-Ge, 138 tasarım merkezi olmak üzere, toplam 900 Ar-Ge ve tasarım merkezine ulaştık. Bunlar devlet olarak değil, özel sektörün açtığı merkezler." diye konuştu.

Özlü, bu merkezleri açanlara destekler verdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu rakamın önemli kısmını 2017'de gerçekleştirdik. 2017 başına kadar açılan Ar-Ge merkezleri toplamından daha fazla Ar-Ge merkezini 2017 içinde açtık. İnşallah yakın bir zamanda, bininci Ar-Ge ve tasarım merkezimizin müjdesini vereceğiz. Elbette, nicelik önemli ama nitelik daha önemlidir. Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde ciddi bir nitelik sıçraması yaptığımızı, içtenlikle ifade etmek isterim. Proje, tescil ve patent sayılarımızdaki hızlı artış, bu nitelik sıçramasının açık bir göstergesidir."

Haberin Devamı

- "Türkiye'de son bir yılda 65 bin 300 civarında şirket kuruldu"

TBMM'deki bütçe görüşmelerine değinen Özlü, "Bu görüşmelerden birinde muhalefet milletvekili 'Sizin döneminizde son 1 yılda kapanan şirket sayısı 12 binin üstünde.' dedi. Ben de cevap verdim. Son 1 yılda Türkiye'de kurulan şirket sayısı 65 bin 300 civarında, kapanan şirket sayısı 12 bin 700. Kurulan şirket sayısı kapanan şirket sayısının 5,5 katı. Türkiye doğru yolda, iyi yolda, Türkiye güvenli, istikrarlı bir ülkedir." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmanın ardından Bakan Özlü, Siemens AG Yönetim Kurulu Üyesi Klaus Helmrich, Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Hüseyin Gelis, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak ve diğer ilgililer, fabrikanın açılış butonuna bastı.