Siyaset Bakan Roth: Siyasi bir çözüm gerekiyor

Bakan Roth: Siyasi bir çözüm gerekiyor

28.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün Almanya’nın AB işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ile görüştü.

Bakan Roth: Siyasi bir çözüm gerekiyor

Görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da katıldı. Milliyet’in aldığı bilgilere göre, 15 Temmuz darbe girişimini, “Türkiye demokrasisi için kara bir leke” olarak tanımlayan Kılıçdaroğlu, “Darbe girişiminin ardından Türkiye demokrasisini güçlendirecek adımların atılmasına dair takipçiliğimizi ve bu süreçte oluşan mağduriyetleri takip etmeyi sürdüreceğiz. Sürecin bir cadı avına dönüşmesine izin vermeyeceğiz. Türkiye, bu yaşananlardan sonra gerçek bir demokrasiye kavuşmalıdır” dediği belirtildi.

‘Siyasi yol haritası’

Roth’un ise, yaşananlardan derin bir endişe duyduğunu ilettiği öğrenildi. Roth’un görüşmede son dönemde artan PKK şiddetine ilişkin olarak ise, “Terörle mücadelenin sadece askeri bir yöntemle çözülemeyeceği ortada. Bir siyasi çözüm gerekiyor. Bir siyasi yol haritasına ihtiyaç var” dediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun bu çerçevedeki görüşlerini yaklaşık 4 yıldır kamuoyuyla paylaştığını ifade ederek, “Bu süreç sadece tek bir siyasi partinin çözebileceği bir sorun alanı olmaktan çıkmıştır. Tüm partilerin katılımıyla sürecin TBMM çatısı altında çözülmesine yönelik görüşlerimizde ısrarcıyız” dediği kaydedildi.

‘İdam kırmızı çizgi’

OHAL sürecine yönelik endişeleri sorulan Kılıçdaroğlu’nun, “Başbakana bizzat ilettim. Endişelerimiz giderilmezse Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız” dediği ifade edildi.

Roth’un idam tartışmalarına da değinerek, “İdam, bizim için kırmızı çizgidir. Getirilmesi durumunda pek çok kazanımdan geri adım atmak durumunda kalacaksınız” uyarısında bulunduğu, Kılıçdaroğlu’nun, “Konu şu an için hâlâ hassas. Ben, bu tartışmaların rasyonel bir çizgiye ulaşarak, tartışmaların mecra değiştireceğine inanıyorum” yanıtını verdiği belirtildi.
Görüşmede Roth’un Kılıçdaroğlu’na önceki gün Artvin’de yaşadığı saldırıya ilişkin olarak, “geçmiş olsun” dileklerini ilettiği ifade edildi.