Antalya Bakan Yılmaz: "Adrese Dayalı Sistemin Özü Zorunlu Eğitimdir"

Bakan Yılmaz: "Adrese Dayalı Sistemin Özü Zorunlu Eğitimdir"

31.01.2018 - 13:45 | Son Güncellenme:

.

Bakan Yılmaz: Adrese Dayalı Sistemin Özü Zorunlu Eğitimdir

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, adrese dayalı sistemin özünün zorunlu eğitim olduğunu söyleyerek, yeni sistemin mevcut sistemden daha iyi olacağını belirtti.
Özel Okullar Derneği tarafından bu yıl 17’ncisi düzenlenen Eğitim Sempozyumu, Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Merkezi’ndeki bir otelde başladı. ‘Türkiye’de ve Dünyada Değerlendirme Sistemlerin Eğitime Etkisi’ başlığıyla düzenlenen toplantının ardından Bakan İsmet Yılmaz, gazetecilerin sorularını cevapladı.
Liselere geçiş sistemiyle ilgili yeni gelişmelere ilişkin soruyu cevaplayan Yılmaz, "Nisan ayının sonunda Mayıs ayının başında açıklayacağız. Arkadaşlarımız bir çalışma yapıyor. 81 ilimizde 70’e yakını tamamlandı. 10 ile ilişkin arkadaşlarımız il müdürleri ve eğitim yöneticileriyle bir araya geliyor. Sorunsuz şekilde sistemin oturacağını, mevcut sistemden çok daha iyi olacağını öngörüyoruz, düşünüyoruz. Bir önceki sistemin sakıncaları ortaya çıktı. Dolayısıyla TEOG’u her şeye ölçü alırsanız, biz evlatlarımızı sınava hazırlıyorduk millet bundan bıkıyor. Bırakın hayata hazırlansın" dedi.
Adrese dayalı eğitim sistemine ilişkin açıklamalarda da bulunan Bakan Yılmaz, "Üç okul da seçebilir. Özünde zorunlu eğitim var. İlkokul da ortaokul da lise de zorunlu. Eğitim çağında evlatlarınızı siz mutlaka bir okula yerleştirmek zorundasınız. Taşımalı eğitimi niçin yapıyoruz. Köyünden mezrasından geleni okulla buluşturmaya çalışıyoruz. Engellileri kendi evinde okulla buluşturmaya çalışıyoruz. Üç tercihte bulunabilir doğrudur. Üç tercihte bulunduktan sonra kriterler var, diğer kriterler adrese yakınlığı, kendi ortaokuluna yakınlığı gibi üç kriter var. Bu kriterlerden daha öncelikli birisi gelirse onu da mutlaka yerleştireceğiz üçte kalanda. Bu sefer kendi birinci halka değil, ikinci halka değil, üçüncü halka şeklinde mutlaka her evladımızı bir yere yerleştireceğiz. Mevcut sistemden çok daha iyi olacak" dedi.

20 bin öğretmen atamasına 5 bin ilave
’20 bin öğretmen atamasına ek atama olacak mı? sorusunu da cevaplandıran Bakan Yılmaz, "20 bin öğretmen atamasıyla ilgili duyuruyu Şubat ayında yapacağız. Ücretli öğretmenler içinden sınava alırken mülakat devam edecek, mülakata alırken, o alanda alacağımız öğretmen sayısını 3 katı kadar puan sınırına girmek gerekir. Bazı derslerde öğretmen alıyoruz, 89 alan mülakata giremiyor. Adalet dersine diyeyim. 3 kişi mülakata giriyor, 91,92,93 alan dahi mülakata giremiyor. Ücretli öğretmenlerin 5 yıl bizde ücretli öğretmenlik yapmış olması kaydıyla ancak mülakata girmek için de puanı yetmiyor; puandaki bu eksikliği kendi 5 yıllık tecrübesini, bu eksikliği kapatır şeklinde düşünerek, mülakata almak için bir çalışma yapıyoruz. 20 binin üzerine çok fazla 5 bini geçmeyecek şekilde ilave öğretmen alımını da düşünüyoruz. Yasal düzenleme gerekiyor, onu tamamladıktan sonra ancak ikisi bir arada Şubat ayı içinde duyurusuna geçeceğiz" diye konuştu.
Gazetecilerin ’Anket yaptınız mı, kaç öğrencinin sınava girmesini öngörüyorsunuz?’ şeklindeki sorusuna ise Bakan Yılmaz şu cevabı verdi:
"Herkes kendi evladının bu dönemde bir baksın. Bu ana kadar öğrendiğini bir ölçmek istiyor. Nasıl diye görmek istiyor. Bu yıl giren çok olur, gelecek yıllardan itibaren sayı düşer. Sadece sınavla alan okullardan mezun olanlar üniversitelere değil, sınavla almayan, mahallesine giden okuldaki öğrencilerin de üniversiteyi kazandığı görüldüğünde bu sınava giriş oranı çok düşer. Türkiye iyi bir yolda ilerliyor."
Eşofman giyen kız öğrencilerin felsefe öğretmeni tarafından zina yapmakla suçlandığına ilişkin soruşturmayla ilgili soruyu da cevaplandıran Bakan İsmet Yılmaz "Soruşturma yapıldı. Devam ediyor, açığa alındı" cevabını verdi.