Ekonomi Bakan Zeybekci: İhracat rakamı 155 milyar doların üzerine çıkacak

Bakan Zeybekci: İhracat rakamı 155 milyar doların üzerine çıkacak

26.05.2017 - 13:22 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yıl sonu itibarıyla ihracatın 155 milyar doların üzerine çıkacağını ve bunun büyümeyi destekleyeceğini söyledi.

Bakan Zeybekci: İhracat rakamı 155 milyar doların üzerine çıkacak

Ekonomi Bakanlığı tarafından TİM'in organizasyonuyla ilk kez düzenlenen Marka Türkiye Konferansında yaptığı konuşmada, markanın önemine değinen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin dış ticaret hacminin artışından bahsetti ve ihracata dayalı büyüme ile Türkiye'nin dünyaya açıldığını aktardı.

Haberin Devamı

1980'de 4,5 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 2014'te 450 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Bakan Zeybekci, Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediğini hatırlatarak, "Bugüne kadar yaptığımız şeyleri yaparak kesinlikle bu hedefe ulaşamayız. Ki onlar da yanlış değildi. Bugüne kadar yaptıklarımıza devam ederek dünyanın ilk 10, AB'nin ilk 3 büyük ekonomisinden olamayız" diye konuştu.

"YÜKSEK TEKNOLOJİ VE MARKA İHRACATINI ARTIRMALIYIZ"

Türkiye'nin yüksek teknoloji ve marka ihracatını yüzde 20'lerin üzerine çıkarması gerektiğinin altını çizen Bakan Zeybekci, şu anda yüzde 4 olan bu rakamın belirtilen yerlere gelmesi halinde ülkenin hedefe daha kolay ulaşacağını aktardı.

Haberin Devamı

Bakan Zeybekci ayrıca, ihracat ve yatırıma yönelik verilen teşvik ve desteklerden bahsederek, dünyanın en iddialı teşvik programını hayata geçirdiklerini ifade etti.

Gelecek dönemde Türkiye'yi özel sektör eliyle, üretimle büyüteceklerini dile getiren Bakan Zeybekci, şöyle devam etti:

"2017'yi yeniden başlangıç yılı olarak görüyoruz. Geldiğimiz noktada da yıl sonu itibarıyla orta vadeli programdaki 153 milyar dolarlık ihracat rakamını 155 milyar doların üzerine çıkaracağız. 2017'de ilk defa birinci çeyrekte göreceksiniz. İhracatın büyümeye net desteğini göreceğiz. İlk çeyrek büyüme rakamları geldiğinde göreceksiniz, inşallah hayal kırıklığına uğramayız, ihracatın büyümeye yüzde 1,5'in üzerinde net katkı verdiğini ve birinci çeyrekte büyümemizin yüzde 4'ün üzerinde olduğunu göreceğiz. Yıl sonu ile orta vadeli programdaki yüzde 4,4'lük büyümemizin daha üzerinde bir büyüme elde edeceğiz"

Yazarlar