İstanbul Bakan Zeybekçi: "Türk Eximbank İhracata Toplam Desteğini Yüzde 24.2'Ye Yükseltti"

Bakan Zeybekçi: "Türk Eximbank İhracata Toplam Desteğini Yüzde 24.2'Ye Yükseltti"

18.07.2017 - 14:42 | Son Güncellenme:

.

Bakan Zeybekçi: Türk Eximbank İhracata Toplam Desteğini Yüzde 24.2Ye Yükseltti

Türk Eximbank’ın ilk 6 aylık performansı ve yılsonu hedeflerinin açıklandığı toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Eximbank’ın Haziran sonu itibarıyla kredi bakiyesi yıllık yüzde 34 artışla son 4 yılın en yüksek artışını yakaladı ve 66,1 milyar TL’ye yükseldi" dedi
Türk Eximbank’ın İstanbul Ümraniye’de bulunan genel merkezinde gerçekleşen ve ilk 6 aylık faaliyet sonuçları ile yılsonu hedeflerinin açıklandığı toplantıya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, ihracatçı birlikleri başkanları katıldı. Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, 2017 yılında ihracatta bir seferberlik yılı ilan ettiklerini ve alınan sonuçlarla da artış kaydettiklerini belirterek, "İlk 6 ayda yüzde 8.2’lik bir ihracat büyümesi elde ettik. Tabiki bu 2016 yılında 15 Temmuz ihaneti işgal girişimine rağmen başlatmış olduğumuz o ihracat destekleri yatırım teşvikleri ile hedeflemiş olduğumuz 2017 yılına ihracatta yeniden bir atılım yılı yeniden bir seferberlik yılı ilan etmemiz sebebiyle 2016 yılının son iki ayında yaşamaya başladık biz bunu yani ihracattaki artışı en son 5 aylık 6 aylık aldığımız sonuçlarla da 8 aydan beri de bu artışı devam ettiriyoruz. Temmuz ayı ve yıl sonu itibariyle de inşallah ihracatta da güzel sonuçlar alacağız. Bugün bu buluşmada da ihracatın atılım yılında biraz önce dediğim gibi Türk Eximbank’ın ihracatçılarımızın hemen hepsi burada, ihracatçı birlik başkanlarımız burada başkan vekillerimiz burada çünkü Eximbank onların bankası onların gözlerinin içine baktıkları ve göz bebekleri gibi de korudukları banka. Onun için Eximbank’ın ilk 6 ayında ne yaptık? Performansımız ne? bunları kamuoyuna paylaşmak son derece iyi ve önemli. Öncelikle kendinizi ölçmüş oluyorsunuz. Bir şekilde değerlendirmiş oluyorsunuz kendinizi kamuoyunun beğenisine sunmuş oluyorsunuz" dedi.

"Her yüz dolarlık ihracatın 24 dolarını Eximbank kredilendirmiş oldu"
Türk Eximbank’ın ihracata desteğini dolar bazında yüzde 15 artırdığını ifade eden Zeybekçi, "2017 yılının ilk yarısında 10.1 milyar dolar kısa vadeli, 1.6 milyar dolar orta vadeli. Orta ve uzun vadeli olmak üzere toplam 11.7 milyar dolarlık bir kredi kullandırdı. Yine aynı dönemde alacak sigortasıyla gerçekleştirilen ihracat tutarıysa 7 milyar dolar oldu. Böylece toplam destek tutarı yüzde 15 oranında artarak 18.7 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar Eximbank’ın ilk 6 ayda Türkiye’nin ihracatına destek oranını yüzde 1.1 oranında artırmasını sağladı. Bu sayede de toplam ihracatın kredilendirilme oranında da yüzde 24.2’ye ulaştı. Bir başka ifadeyle her yüz dolarlık ihracatın 24 dolarını Eximbank kredilendirmiş oldu. Eximbank’ın Haziran ayı sonu itibariyle kredi bakiyesi bir önceki yıla göre yüzde 34 oranında artışla son 4 yılın en yüksek artışını yakalamış oldu. 66.1 milyar TL’lik kredi bakiyesine ulaşmış oldu. Tabi bu dönemdeki 2016 ve 2017 yılındaki kurdaki oynamaları da belki aklımıza şu soru gelebilir yüzde 34 TL bazındaki artış peki dolar bazında ne yapıyor diye. Bu da dolar bazında yüzde 10’luk bir artış. Bu da hakikaten son derece önemli bir artış. Ve toplamda da bakiye olarak 18.8 milyar dolarlık bir bakiye demek. Bu rakamlar gösteriyorki Eximbank’ın ihracatçılarımız için risk almaya elini taşın altına koymaya eskisinden çok daha istekli hale geldi” diye konuştu.

"Eximbank kendi inisiyatifiyle kredi verecek duruma geldi"
Eximbank ihracatı destekleme misyonunu daha iyi yerine getirebilmesi amacıyla yeniden yapılandırıldığını da vurgu yapan Bakan Zeybekçi, "Bu süreçte banka teminat mektubu dışında teminatlarla da kredi verilmeye başlandı. İlk Eximbank’ın Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmasıyla yapmış olduğumuz istişarelerde o gün ki Eximbank Genel Müdürü ve yönetimindeki arkadaşlarımızla da bu konunun altını çok önemle çizmiştik. Dedikki Türkiye’de belki bazı kamu kuruluşları, Türkiye’de bir çok kredi derecelendirme kuruluşunun çok üst düzeyde değerlendirdiği ihracatçı firmalardan yüzde 100 banka teminat mektubu isteyerek kredi vermek Türkiye’deki kredi hatlarının boşu boşuna israfı, işgali anlamı taşır onun için artık Eximbank’ın bu firmalara kendi inisiyatifiyle kendisi risk alarak kredi vermesini sağlayacak bir döneme geçmemiz gerekiyor dedik. Bunun için olması gereken bazı yasal çalışmalar da vardı. Yani, Merkez Bankası’nın kanunun değişmesi gerekiyordu, onu da değiştirdik. Dolayısıyla artık Eximbank bu şekilde bir kredi imkanına ve inisiyatifine kavuşmuş oldu" şeklinde konuştu.

"Dünyada bir numara olmak Türk Eximbank için en önemli hedeftir"
Dünyada bir numara olmayı hedeflediklerini dile getiren ve Eximbank’ın diğer hedeflerinden de bahseden Bakan Nihat Zeybekçi, "Sağladığı finansman desteğinin ihracata oranını artırarak dünyada bir numara olmak Türk Eximbank için en önemli hedeftir. Bu yıl için konuşacak olursak Eximbank yılın 6 ayında ihracata toplam 21.3 milyar dolar destek vermeyi hedefliyor. Yılın ikinci yarısında atacağımız adımlarla bu hedefe yönelik olacak. Türk Eximbank finansman desteğinin komisyonu üzerinde de çalışmalarını sürdürecek. Bu çerçevede ihracatçılara sunulan orta vadeli destek miktarının bilanço içindeki payı yüzde 38’den yüzde 40’a çıkarılacak. Aynı şekilde bankanın bilançosundaki son derece önemli bir alan burası İslami bankacılık esaslarına uygun ürünlerin payının yüzde 10’nun üzerine çıkarılması da sağlanacak. İslami finansman imkanlarıyla kaynak çeşitliliği sağlanırken banka tarihinde ilk defa sukuk yani İslami tahvil ihracı yapılacak. İslami enstrümanların kullanımıyla hala yüzde 8 civarında olan katılım bankalarının Türk Eximbank’ın toplam ihracat kredi portfoyü içindeki payının yıl sonuna kadar yüzde 10’un üzerine çıkarılması sağlanacak. Aktif yapısıyla orta uzun vadenin payında görülen artışa paralel olarak fonlamada da vade uzatımı sağlanacak. Bu çerçevede Dünya Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankası’ndan toplam 750 milyon tutarında uzun vadeli kredi temin edilecek. Ayrıca, yaz döneminde bir Çin bankasından 3 yıl vadeli ilave bir kaynak girişimi sağlanacak. Bununla beraber uluslar arası piyasalardan bir yıl vadeli 500 milyon euro sendikasyon kredisi sağlama çalışmalarına da devam ediliyor. Ek olarak Körfez ülkelerindeki bankalardan ilave kaynak temini hususunda önemli adımlar atıldı. Bununla ilgili sonuçları da yakın sürede alacağız ve göreceğiz" ifadeleri kullandı.