İstanbul Bakanlığa Sunulan Altyapı Geliştirme Raporu

Bakanlığa Sunulan Altyapı Geliştirme Raporu

23.12.2017 - 12:31 | Son Güncellenme:

.

Bakanlığa Sunulan Altyapı Geliştirme Raporu

Yabancı kontenjanının kademeli olarak düşürülmesiyle ilgili çalışmaların başlamasıyla gündeme gelen altyapı geliştirme programı belli oldu. Kulüpler Birliği Altyapı Çalışma Grubu Başkanı Emrah Bayraktar’ın bakanlığa sunduğu raporda çok önemli noktalara dikkat çekildi.
Kulüpler Birliği’nin Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’la bir araya geldiği toplantıda gündemin en önemli maddesi olarak öne çıkan futbol altyapı raporu belli oldu. Kulüpler Birliği Altyapı Çalışma Grubu Başkanı olan Emrah Bayraktar, hazırladığı raporu Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a sunarken, uzun bir brifing verdi. Türkiye’deki altyapı eksiklerini hazırlayan Emrah Bayraktar, kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli programlarla Türkiye’de altyapıların gelişmesi için gerekli çalışmaları Bakan Bak’a aktardı. Şu anda Galatasaray Futbol Akademisi’nin başında olan, Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli altyapı eğitimcilerinden olan Bayraktar, altyapıların gelişmesi için tesisleşmeden, antrenör yetiştirilmesine dek 6 maddede oluşturduğu raporda şu ibarelere yer verdi.

Tesisleşme
Altyapıdaki en önemli sorun olarak ortaya çıkan tesisleşmeye dikkat çeken Emrah Bayraktar, çözümün de Türkiye Futbol Federasyonu’ndan geçtiğine dikkat çekti. Akademi tesislerinin iyileştirilmesi için kulüplerin yetersiz kaldığı noktalarda gerekli görüldüğü takdirde TFF tarafından kulüplere verilen yıllık ödenekten kesinti yapılması ve bu kesintinin tesisi olmayan Süper Lig takımlarının akademilerine tesis inşa edilmesinde kullanılması öngörülüyor.

Antrenör kalitelerinin yükseltilmesi
Altyapıda görev yapan antrenör maaşlarına dikkat çekilen raporda, özellikle altyapı antrenörlerinin part-time çalışmasının yanlış olduğu vurgulandı. Bu sorunun düzeltilmesi için TFF tarafından altyapı antrenörleri için maaş alt sınırının belirlenmesi öngörülüyor. Özellikle part-time antrenör çalıştırılmaması, altyapı antrenörlerinin mesleki formasyonlarını ve kalitelerini artırmak için de ekstra çalışmalar gerçekleştirilmesi planlama dahilinde.

Her ilçeye saha yapılması
Yetenekli futbolcuların keşfedilebilmesi için günden güne eksilen futbol sahalarının sayısının artırılması gerekiyor. Bunun için yapılacak olan çalışma ise her ilçeye futbol antrenman sahalarının yapılması. Gençlik ve Spor Bakanlığı, yerel yönetimler ve Türkiye Futbol Federasyonu işbirliğiyle, Türkiye’de her ilçede altyapıların gelişmesi için sahaların yapılması için adım atılacak.

Oyuncu uygunluğunun gözden geçirilmesi ve eğitim
Profesyonel ve amatör liglerde oyuncu uygunluğunun tekrar ele alınması gerektiğinin vurgulandığı raporda, genç oyuncuların oynaması yönünde fırsatlar oluşturulması gerektiği belirtildi. Bunun yanı sıra elit altyapılarda lisanslı futbol oynayan gençlerin okul eğitimlerini ve futbol eğitimlerini beraber yürütebilecekleri bir ortam ortaya çıkarılması. Bakanlığa sunulan raporun son maddesi ise, altyapı bütçeleri. Özellikle elit altyapıların kendi bütçesini oluşturabilecek düzenlemeler yapılması için gerekli çalışmaların yapılması.