Gündem Bakanlıktan 3 bin 800 Suriyeliye çalışma izni

Bakanlıktan 3 bin 800 Suriyeliye çalışma izni

23.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, gerekli şartlara sahip olup başvuru yapan 3 bin 800 Suriyeli sığınmacıya çalışma izni verildi... İzinler en çok inşaat, tekstil ve imalat sektörlerini kapsıyor...

Bakanlıktan 3 bin 800  Suriyeliye çalışma izni

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeliler, kendilerine Türkiye’de çalışma izni verilmesine imkan sağlayan düzenlemeden yararlanmaya devam ediyor. Resmi Gazete’de 15 Ocak’ta yayımlanarak yürürlüğe giren “Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik” kapsamında başvuruda bulunan ve gerekli şartlara sahip olan 3 bin 800 Suriyeli, Türkiye’de çalışma iznine kavuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından Suriyeli sığınmacılara çalışma izinleri başta inşaat, tekstil ve imalat sektörleri için verildi. Suriyelilere, en fazla 1 yıllığına verilen çalışma izin belgeleri, süresi dolduğunda yenilenebiliyor ancak bu ikamet izni yerine geçmiyor.

Haberin Devamı

Yüzde 10 koşulu

Suriyeli sığınmacıların, sadece Türk vatandaşlarınca icrasına izin verilen iş ve meslekler için yaptığı başvurular değerlendirmeye alınmazken, bir iş yerinde çalışmasına izin verilen Suriyeli sayısı, çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde 10’unu geçemiyor. Buna karşın, işveren iş yerinin kayıtlı olduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nden çalışma izni başvurusundan önceki 4 haftalık sürede Suriyelilerin çalıştırılacağı işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşı bulunamadığını belgelendirirse, istihdam kotası uygulanmıyor.

Gürcüler birinci sırada

Türkiye’de çalışma izni almak için 2015’te dünyanın dört bir yanından yaklaşık 75 bin kişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurdu. 64 bin 833 yabancıya çalışma izni veren Bakanlık, 2 bin 505 kişinin başvurusunu çeşitli gerekçelerle reddederken 8 bin 52 kişinin başvurusunu iade etti. Bakanlıkça çalışma izni verilenler arasında 8 bin 566 kişiyle Gürcistan uyruklular ilk sırada yer aldı. Gürcüleri 6 bin 37 kişiyle Ukrayna, 4 bin 283 kişiyle Kırgızistan, 4 bin 49 kişiyle Suriye ve 3 bin 344 kişiyle Türkmenistan uyruklular izledi.

Yazarlar