Ankara Bakanlıktan "Bahar Temizliği" Uyarısı

Bakanlıktan "Bahar Temizliği" Uyarısı

23.04.2018 - 13:05 | Son Güncellenme:

.

Bakanlıktan Bahar Temizliği Uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, denetimleri yıl boyunca gerçekleştirilen deterjanların özellikle bahar temizliği döneminde tüketimlerinde artış görüldüğünü belirterek, tüketicilerin temizlik ürünü satın alırken mutlaka orijinal ambalajında bulunan ürünleri tercih etmeleri ve kullanım sırasında ambalaj üzerinde yer alan uyarıları okumalarının sağlık ve güvenlikleri açısından büyük önem arz ettiğini bildirdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, “Bakanlığımızca denetimleri yıl boyunca gerçekleştirilen deterjanların özellikle bahar temizliği döneminde tüketimlerinde artış görülmektedir. Dolayısıyla bu dönemde yaşanabilecek kazaları önlemek, tüketicilerin sağlık ve güvenliklerini korumak adına tüketicilerimiz tarafından bu ürünleri satın alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Geniş bir kullanım alanı bulunan ve tüketicilerimiz tarafından yoğunlukla kullanılan deterjan, çamaşır suyu, tuz ruhu gibi temizlik amaçlı kullanılan ürünlerin yanlış kullanımları sonucunda özellikle farklı maddelerin birbirine karıştırılarak solunması ölümcül kazalar ortaya çıkabilmektedir. Tüketicilerimizin temizlik ürünü satın alırken mutlaka orijinal ambalajında bulunan ürünleri tercih etmeleri ve kullanım sırasında ambalaj üzerinde yer alan uyarıları okumaları sağlık ve güvenlikleri açısından büyük önem arz etmektedir. Ayrıca etiketinde veya ambalajında üretici/ithalatçı bilgileri bulunmayan ürünleri satın almamaları gerekmektedir” denildi.
Söz konusu ürünlerde tüketicilerin dikkat etmeleri ve ürünleri bu uyarılar çerçevesinde kullanmalarının gerektiği ifade edilen açıklamada şu uyarılara yer verildi:
“Deterjanlarda kullanma talimatını mutlaka okuyunuz. Çamaşırlarınızı ve bulaşıklarınızı yıkadıktan sonra bol su ile durulayınız (elde yıkama için olan deterjanlarda). Cildi korumak amacıyla ellerin deterjanla uzun süre temasından kaçınınız (elde yıkama için olan deterjanlarda). El, yüz, vücut ve gıda maddeleri temizliğinde kullanmayınız. Çocuklardan uzak tutunuz. Gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz. Çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç çözücü, lavabo açıcı gibi ürünlerde kullanma talimatını mutlaka okuyunuz. Kullanırken eldiven giyiniz. Çocuklardan uzak tutunuz. Başka bir ürün veya madde ile karıştırmayınız. Gıda maddelerinden uzak tutunuz. Ambalaj tamamen boşaltıldıktan sonra geri dönüşüm işlemine gönderiniz. Zehirlenme durumlarında Ulusal Zehir Danışma Merkezinin (UZEM) 114 numaralı telefonunu veya Acil Sağlık Hizmetlerinin 112 numaralı telefonunu arayınız. Hava Aromatize Edici Ürünlerde (oda, araba kokuları) kullanma talimatını mutlaka okuyunuz. Çocuklardan uzak tutunuz. Hamilelerin, bebeklerin ve solunum sistemi hastalığı olan kişilerin bulunduğu ortamlarda kullanmayınız. Gıda maddelerinden uzakta tutunuz. Doğrudan solumayınız, vücuda temas ettirmeyiniz. Alerjiye sebep olabilir. Diğer taraftan halı yıkama firmalarınca kullanılan malzemeler de Bakanlığımızca denetlenmekte olup, tüketicilerimizin de ilgili mevzuata uygun temizlik ürünleri kullanan işletmeleri tercih etmesi büyük önem arz etmektedir.”

Yazarlar