Gündem Bakü-Tiflis-Kars tren hattına vagon ambulans

Bakü-Tiflis-Kars tren hattına vagon ambulans

19.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tütünle mücadele konusunda yeni düzenleme yapılacağını belirten Sağlık Bakanı Demircan, 4 bin 926 kara, 20 helikopter ambulansı bulunduğunu belirterek, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu için de “ambulans vagonlar” projesi hazırladıklarını söyledi...

Bakü-Tiflis-Kars  tren hattına  vagon ambulans

TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının 2018 bütçesi üzerine konuşan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan bakanlığın proje ve çalışmalarını anlattı. Demircan özetle şu bilgileri verdi.

Haberin Devamı

“Şifa dağıtan ellere el kaldırmak bir topluma, bir halka, o çalışanlara karşı yapılmış büyük haksızlık. Bizim buna ait düzenleme yapmamız lazım. İdare, devlet olarak bu insanların, çalışanların hukukunu ve ortamlarını korumak zorundayız; haklarını, onurlarını korumak zorundayız. Bir düzenleme yapılmıştı yani sağlık çalışanına görevi başında saldırıda bulunan tutuklanarak yargılanıyordu ama Ceza Muhakemeleri Usulü Yasası’na uymadığı gerekçesiyle bu iptal edildi. Yeni bir düzenleme yaparak bu konuda sağlık çalışanlarını koruyacak tedbirleri almamız lazım.”

‘Obezite arttı’

“2009 yılında 6 ila 9 yaş düzeyindeki çocuklar arasında yüzde 6.5 obezite varken 2013’te 8,3; 2016’da 9,9. Çocuklarımızın, geleceğimizin sağlığını tehdit ediyor. Obeziteyle birlikte artış gösteren diyabette de sıkıntımız var ve bu konuyla ilgili de çalışmalarımızı
yapıyoruz. Diyabette maalesef OECD ülkeleri içerisinde Türkiye ikinci sırada. .”

Haberin Devamı

“2002’de 500-600 civarında ambulansımız varken şimdi 5 bin noktasını bulmak üzereyiz, 4 bin 926 kara ambulansımız var. 17, artı şimdi üç tane de kurtarma özelliği olan helikopter de alıyoruz, 20 tane helikopter ambulansımız var. Dört tane uçak ambulansımız var, 2 tanesinin ihalesi yeni yapıldı. Deniz ambulansımız -bot ambulansımız- var ve şimdi, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu açıldıktan sonra -bir tasarı üzerinde çalışıyoruz, daha gerçekleşmiş değil- vagon ambulans düşünüyoruz çünkü o bölgede tren 150 kilometre hızla yolcu taşıyacak.”

‘Soruşturma sürüyor’

Nitelikli yatak oranımız 2002’de yatakların yüzde 6’sıydı, 2016’da yüzde 52, 2017’de yüzde 59’a çıkacak, yatakların yüzde 59’u nitelikli olacak. 2018’de bu yüzde 70, 2023’de bütün yatakları nitelikli hâle getirmek istiyoruz. Pratisyen açığımız var ama öngörümüz şudur ki: 5 veya 6 yıl içerisinde Türkiye’nin pratisyen açığı kapanıyor, o sayıya ulaşıyoruz. Bunu öngördüğümüz için Tıpta Uzmanlık Sınavı’na -TUS- katılma kontenjanını 6 binden 8 bine çıkardık bu sene, 2 bin daha kota artırdık ki uzman açığını kapatalım. 2017/5 ataması, toplam yerleşen personel sayımız yani kura çeken personel sayımız 12 bin 380, bunlardan 11 bin 233’ünün ataması yapıldı. Kalan bin 147 kişinin güvenlik soruşturmaları, değerlendirmeleri devam ediyor. Biz mümkün olduğunca bu güvenlik soruşturmalarında atamadan yana tavır içindeyiz çok açık bir şekilde çünkü bizim ihtiyacımız var. Ekimde bunu bitiririz diye düşünmüştüm ama bitmedi ama eridi yani sayı bin 143’e düştü, mümkün olduğunca hızlı şekilde gidiyoruz. Zaten önümüzdeki iki hafta, üç hafta sonra da yeni bir kura çekilecek, kura dönemi geliyor. İnşallah, onlarda daha hızlı ilerler.

Haberin Devamı

27 bin atama

2018 içerisinde, 9 bin doktor atayacağımızı tahmin ediyoruz en azından, onlar zaten otomatik, mecburi hizmetten dolayı alıyoruz; 27 bin ebe ve hemşire kadrosu oluşturmaya gayret ediyoruz ve bunu tamamlayacağız inşallah. Taşeronlarla ilgili yasal düzenlemenin bitmesini bekliyoruz. Bu konudaki yasal düzenlemeden sonra ihtiyacımıza göre bu sefer artık taşeron işçi alınmayacak, yeni düzenlemeye göre alınacak, orada da ihtiyacımızı karşılayacak rakamı alacağız.”

Haberin Devamı

Bakü-Tiflis-Kars  tren hattına  vagon ambulans

Tütüne yeni düzenleme

Bakan Demircan tütünle mücadele düzenlemesine ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:

“Tütünle mücadele konusundaki mücadelemiz sürüyor. Önümüzdeki günlerde düzenlemeleri yenileyeceğiz. Bu konuyla ilgili, ocak ayında, sağlıkla ilgili bir yasa paketi geçireceğiz. Bu paketi hazırlama aşamasında, komisyondaki arkadaşlarımızla da hazırlamadan daha ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla da sadece bu tütünle ilgili değil diğer konularla da paylaşacağız.”