Şimdi her yerde mevsim güzelimiz balkabağı! Hadi tariflere geçmeden önce biraz bu yiyeceğin faydalarına göz atalım.
  • - İçeriğindeki yüksek miktarda A vitamini ile göz sağlığının korunmasında etkili.
  • - Bu besine turuncu rengini veren beta-karoten, kanserle savaşan ve kansere karşı koruyucu etki gösteren çok güçlü bir antioksidan madde.
  • - A vitamininin öncü maddesi olan beta-karoten aynı zamanda ciltte kırışıklık oluşumunu azaltarak, cilt yaşlanmasını yavaşlatıcı etki gösteriyor, cildin daha yumuşak, daha taze ve pürüzsüz olmasını sağlıyor.
  • -Bir dilim balkabağı, cilt hücrelerinin yenilenmesi için gerekli günlük A vitamini ihtiyacının  %400'üne denk geliyor.
  • - Balkabağı, yüksek miktardaki lif içeriğiyle kabızlığa karşı savaşarak, bağırsak çalışmasını ve dolayısıyla metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı oluyor.
  • - Yüksek lif içeriği ve düşük kalorisi ile, uzun süre tokluk hissi sağlayarak ve kilo vermeye de yardımcı oluyor.
Ülkemizde genellikle tatlı yapımında kullanılan bu meyvenin faydaları, onu yalnızca tatlı olarak değil, yemek ve çorbalarda da kullanmamız ve beslenmemizde daha sık yer vermek gerektiğine işaret ediyor aslında…
 
Sadece tatlısıyla sofralarımıza konuk olan bal kabağını bu defa çorbayla masamıza misafir etmeye ne dersiniz? 
 
 
 
Malzemeler:
  • - 1 büyük boy doğranmış soğan
  • - 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • - 3 diş doğranmış sarımsak
  • - 4,5 su bardağı haşlanmış tavuk suyu veya normal su
  • - 5 orta dilim bal kabağı (bal kabağı püresi için)
  • - 2 silme yemek kaşığı köri baharatı (isteğe bağlı)
  • - Bir tutam tuz ve karabiber
 
Balkabağı Püresi Yapılışı;
  • - Üzerini geçecek kadar suda haşladığımız ya da fırında pişirdiğimiz bal kabağını mutfak robotunda püre haline getiriyoruz.
 
Çorba Yapılışı;
  • - Büyükçe bir tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyup orta ateşteki ocağa koyuyoruz.
  • - Soğanları pembeleşinceye kadar soteliyoruz. Sarımsağı da ekleyip 1 dakika kadar daha soteye devam ediyoruz.
  • - Bal kabağı püresini, tavuk suyunu ve köri sosu ekliyoruz, kaynamaya bırakıyoruz.
  • - Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısıyoruz ve bir süre o şekilde kaynatıyoruz.
  • - Eğer bal kabağınız tatlıysa çok az daha köri sosu ilave edebilirsiniz.
  • - Tüm çorbayı el blender'ıyla pürüzsüzleştiriyoruz ve ocağı kapatıyoruz.

 

Siz hiç bal kabağını 1 porsiyonu 78 kaloriye gelecek şekilde sağlıklı mı sağlıklı bir çorba ile tükettiniz mi? 

 
Kabak tatlısı tarifimiz de eksik kalmasın; tabii şekersiz/şerbetsiz olacak şekilde..
 
 
 
Malzemeler:
  • - 1 dilim bal kabağı (yaklaşık 200 gr)
  • - Tarçın
  • - 2 yemek kaşığı bal
  • - 2 adet dövülmüş ceviz
Yapılışı;
  • - Bal kabağı üzerine tarçın serpiştirip, 150-160 derecede yumuşayana kadar fırınlıyoruz.
  • - Fırından çıkınca biraz ılıklaşmasını bekleyip, üzerinde 2 yemek kaşığı bal gezdiriyoruz ve en son üzerine cevizleri ekliyoruz.
  • - Hem kolay ve hem de sağlıklı tatlımız hazır! 
 
Tatlımızın tamamı sadece 159,9 kalori!
 
 
Şimdi de şöyle mevsime yakışır bir light kurabiye yapalım derim! 
 
 
 
Malzemeler:
  • - 300 g balkabağının püresi
  • - 150 g yulaf ezmesi (1 küçük su bardağı yulaf ezmesi yaklaşık 75 gramdır.)
  • - 180 g tam buğday unu (1 küçük su bardağı tam buğday unu yaklaşık 100 gramdır.)
  • - 1 adet yumurta
  • - 1 çorba kaşığı tarçın
  • - 1 çorba kaşığı damla çikolata
  • - Çeyrek avokado (35 g)
  • - 4-5 yemek kaşığı splenda, stevia veya formtat tatlandırıcı veya ev yapımı hurma marmeladı(tarif için tıkla)
 
Yapılışı:
 
Balkabağı püresi için;
  • - Kabukları soyulup temizlenmiş 400 gram balkabağı dilimlenerek, 4-5 yemek kaşığı tatlandırıcı ile tepside 1 gece bekletilir.
  • - Sabah üzeri aliminyum folyo ile kapatılarak fırına verilir ve 200 derece fırında pişirilir.
  • - Soğuduktan sonra çatal ile ezerek püre haline getirilir.
  • - Takriben 400-450 gram çiğ balkabağından 300 g kabak püresi çıkmaktadır.
Kurabiye için;
  • - Tüm malzeme karıştırılarak, hamur yoğurulur.
  • - Tepsiye yağlı kağıt serilerek kaşık ile yuvarlak parçalar dökülür.(Bu aşamada kaşığı hafif ıslatarak şekil verebilirsiniz)
  • - İstenirse üzerine birkaç adet damla çikolata yada fındık kırığı serpilebilir.
  • - 175 derece fırında 15 dk pişirilir.
 
Bu leziz kurabiyelerin de bir tanesi KDV DAHİL sadece 89.99 kalori! :)
 
 
Harika ve sağlıklı bir sonbahar geçirmeniz dileğiyle.. Afiyet olsun!