Ankara Balkanlar'da Engelli İstihdamı Seferberliği

Balkanlar'da Engelli İstihdamı Seferberliği

11.03.2017 - 11:35 | Son Güncellenme:

.

Balkanlarda Engelli İstihdamı Seferberliği

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan bir heyet, Avrupa’da engelli istihdamı alanında işbirliği imkanlarını arttırmak ve özellikle görme engellilerin istihdamı konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere geliştirilen bir AB projesi kapsamında Sırbistan’ın Novi Sad kentine bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından yapılan açıklamada, Sistem ve Jenerasyon Derneği’nin koordinasyonuyla 2-10 Mart 2017 tarihleri arasında Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde gerçekleştirilen AB projesi ile ev sahibi Sırbistan ile birlikte Türkiye, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, İtalya ve Karadağ olmak üzere 7 farklı ülkeden engelli katılımcılar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri bir araya geldiği belirtilerek, Türkiye’nin görme engelli ilk bürokratı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri Kenan Önalan başkanlığındaki Türkiye heyetinin proje vesilesiyle farklı ülkelerden gelen engelli katılımcılara Türkiye’nin engelli hakları ve özellikle engelli istihdamı alanında son 14 yılda gerçekleştirdiği atılımları aktarma fırsatı bulduğu ifade edildi.
Proje vesilesiyle, engelli hakları konusunda dünyada öncü ülkelerden biri olan Türkiye’nin tecrübesini katılımcılarla paylaşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri Kenan Önalan, “Türkiye son 14 yılda engellilik alanında devrim niteliğinde birçok gelişme yaşadı. Bunlardan bizce en önemlisi ülkemizde engelliliğe yönelik artık hak temelli bir yaklaşımın gelişmiş olması. Bu anlamda Türkiye en büyük değişikliği de engelli istihdamı alanında yaşadı” şeklinde konuştu.
Türkiye’de artık engellilik alanında sosyal yardım bakış açısının terk edilerek engellilerin istihdama katılmasının desteklendiğini vurgulayan Bakanlık Müşaviri Kenan Önalan, “Ülkemiz artık engellinin toplumun bir parçası olduğu bilinciyle hareket ediyor. Bunun en önemli göstergesi de toplumun bizzat kendisi. Ülkemizin her köşesinde engelliler artık sosyal yardımdan yararlanma yoluna gitmek yerine çalışarak, topluma katılarak, katkı sunarak toplumun üreten kesimi içine dahil olmak istiyor. Bu anlayış elbette engellilerin istihdamı önündeki pek çok engelin kaldırılması sayesinde oldu” diye konuştu.
Türkiye’deki değişimin toplumun her aşamasında yaşandığını vurgulayan Önalan, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan ve başta devlet olmak üzere toplumun her kesiminde görülebilen bu anlayış ve bilinç değişikliği ile ülkemiz son yıllarda engellilik alanında adeta bir sessiz devrim yaşadı. Bugün bu sayede ülkemiz, engelli hakları ve engelli istihdamı alanında bölgesinde ve ötesinde öncü konumda. Biz bu öncülüğün bir gereği olarak bölgemizdeki ülkelerde engelli haklarının geliştirilmesi için fırsatları daha da arttırmak ve engelliler için yapılabilecekler konusunda işbirliğinde bulunmak üzere burada bulunuyoruz. Bu ziyaret ile burada farklı ülkelerden engelli dostlarla bir araya gelme fırsatı bulduk, ülkemizi ve birlikte yapabileceklerimizi paylaştık. Gururla ifade etmek isterim ki Türkiye’den gelen yetkililer olarak büyük bir ilgi ve sevgiyle karşılandık” ifadelerini kullandı.
2-10 Mart 2017 tarihleri arasında Sırbistan’ın Novi Sad şehrinde gerçekleştirilen ve engellilerin istihdam fırsatlarının değerlendirildiği AB projesi ile görme engellilerin istihdamının arttırılması için teknolojik imkanların kullanımı ve farklı nitelikteki istihdam alanları masaya yatırıldı. Engellilerin istihdam fırsatlarının değerlendirildiği projede, farklı ülke temsilcileri görme engellilerin istihdamının arttırılması için teknolojik imkanların kullanımı ve farklı nitelikteki istihdam alanlarının değerlendirilmesi konusunda birlikte çalıştı.