Gündem Balon balığı zehri için yerli proje

Balon balığı zehri için yerli proje

16.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Fatih Özoğul ve beraberindeki ekip balon balıklarıyla ilgili bir proje hazırladı.

Balon balığı zehri için yerli proje

TÜBİTAK’ın destek verdiği projeyle ilgili konuşan Özoğul, son dönemde özellikle Akdeniz’de görülmeye başlanan balon balıklarındaki zehrin siyanürden bin 200 kat daha etkili olduğunu anlattı.

4 farklı tür var

Türkiye’de avlanması ve kıyıya çıkarılması yasak olan balon balıklarıyla ilgili yaptıkları projenin önemli olduğunu aktaran Özoğul, “Akdeniz’de dört farklı balon balığı türü saptadık. Balon balıklarının derisinde, kas yapısında, iç organlarında, karaciğerlerinde, üreme organlarındaki tetrodotoksin denilen zehir var. Bu balığın zehri ilaç sanayisinde kullanılıyor. Türkiye olarak, bu zehri özel izinle Avrupa’dan getirtiyoruz. Zehrin bir gramı bir milyon euro” diye konuştu.
Özoğul, “Bu balığın zehri avantaja dönüştürülebilir. Biz bu projeyle ilaç sanayisinde kullanılan zehrin ülkemiz ekonomisine kazandırılmasını amaçlıyoruz” dedi.