Konut Balon var diyemeyiz

Balon var diyemeyiz

31.12.2014 - 09:43 | Son Güncellenme:

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, konutta balon oluştuğunun söylenemeyeceğini belirtti.

Balon var diyemeyiz

2014 yılını gayrimenkul sektörü açısından yorumlayan KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, konutta balon oluştuğunun söylenemeyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

2014 yılını gayrimenkul sektörü açısından değerlendiren Konut Yatırımcıları ve Geliştiricileri Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye’ye doğrudan giren toplam yabancı gayrimenkul sermayesinin bu yıl 5 milyar dolar seviyesinde olacağını söyledi.

AA muhabiri Zeynep Duyar'ın haberine göre, 2014 yılının ilk yarısıbnda siyasi belirsizlikler, global gelişmeler, KDV ve maliyet artışı sebebiyle sektörün olumsuz etkilendiğini ve buna bağlı olarak satışlarda bir miktar azalma meydana geldiğini belirten Çelik, TÜİK verilerine göre,2013 yılı ocak-kasım döneminde konut satışlarının 1 milyon 41 bin 406 adet olduğunu bu yılın aynı döneminde ise söz konusu rakamın 1 milyon 30 bine 715 adete gerilediğini söyledi.

Haberin Devamı

Çelik, yılın ilk altı ayında satışlarda meydana gelen yavaşlamada konut kredisi faiz oranlarındaki yükselmenin de payı olduğunu vurgulayarak, söz konusu süreçte yaşanan olumlu gelişmenin ise faiz oranlarında yükselme sebebiyle inşaat şirketlerinin kendi ödeme planları ile satış başlatması olduğunu söyledi.

Bu sebeple konut kredisi kullanımında ciddi bir düşüş meydana gelirken konut satışlarının aynı oranda gerilemediğinin altını çizen Çelik, Temmuz-ağustos verileriyle sektörde satışların artmaya başladığını Eylül -Ekim aylarında ise yüzde 20 artış kaydedildiğini ifade etti.

Öte yandan Ömer Faruk Çelik, konutta arz talep dengesine bakıldığında balon var denilemeyeceğini, arzın sadece belirli bölgelerde arttığını ve sadece bu bölgelere bakarak balon oluştuğunun söylenemeyeceğini belirtti.