Gündem Balyoz’da 3 yıl esarete 5 milyonluk dava açtı!

Balyoz’da 3 yıl esarete 5 milyonluk dava açtı!

05.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balyoz davası kapsamında tutuklanan en yüksek rütbeli asker olan ve 3 yıl 19 gün cezaevinde kalan emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, devlete 5 milyon liralık manevi tazminat davası açtı...

Balyoz’da 3 yıl esarete 5 milyonluk dava açtı

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararı sonrası yapılan yeniden yargılama sonucunda beraat eden 236 Balyoz davası sanığı devlete tazminat davası açmaya devam ediyor. Tutuklanmaları nedeniyle özgürlüklerini ve mesleki kariyerlerini kaybeden askerlerin açtığı davalara bir yenisi de Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı’nın açtığı tazminat davasıyla eklendi.
Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı adına avukatı İlkay Sezer dün 5 milyon TL’lik manevi tazminat talebi içeren dava dilekçesini İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu.
Sezer dilekçede, “Müvekkilim Hava Kuvvetleri Komutanı olmasına 3 gün kala tutuklanmıştır ve 3 yıl 19 gün tutuklu kalmıştır. Dava kapsamında yargılanan en kıdemli muvazzaf subay olmuştur” ifadelerini kullandı. Yapılan haksız tutuklama sebebiyle müvekkilinin mesleki kariyerine son verildiğini anlatan Sezer, “Hava Kuvvetleri Komutanı olması engellenmiştir. 44 yıl özveri ile ailesini de ihmal ederek yerine getirdiği görevinde bu haksız muameleye maruz kalmıştır” dedi. Orgeneral Balanlı’nın 60 yaşından sonra 3 yıl cezaevinde kaldığını hatırlatan Sezer, “Ailesi, yakın çevresi ve kendisi bu haksızlık karşısında derecesiz üzülmüş ve zarar görmüşlerdir” ifadesine yer verdi.
Yaşanan haksızlığın yarattığı zararın giderilmez olduğuna dikkat çeken Sezer, “Bir nebze giderebilmek için bu davayı açtık” dedi.

Yeni davalar yolda
Davayı hakimlere açamadıkları için yasa gereği devlete açtıklarını anlatan Avukat Sezer, “Beklentimiz bu tazminata sebep olan kişilerden devletin bunu alması” dedi. Sezer, Pazartesi günü de diğer müvekkilleri emekli Korgeneral Ayhan Taş, emekli Korgeneral Nejat Bek ve emekli Tümgeneral Salim Erkal Bektaş için de tazminat davası açacaklarını belirtti.
Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Fırtına, emekli Tümgeneral Kocababuç, emekli Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu, şu ana kadar dava açan 31 ismin talep ettiği tazminat miktarı toplam 40 milyon liraya ulaştı.