Gündem Balyoz delilleri 3 dakikada kopyalanmış

Balyoz delilleri 3 dakikada kopyalanmış

17.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeniden görülmeye başlanan Balyoz davasının en önemli delili 5 No’lu hard disk 3 dakikada kopyalanmış. Bilirkişi: Verileri düzenleyenler yaptıklarını gizlemek için hiç çabalamamış bile...

Balyoz delilleri 3 dakikada kopyalanmış

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği “hak ihlali” kararının ardından yeniden görülmeye başlayan Balyoz davasının temelini oluşturan dijital materyalleri inceleyen bilirkişi heyeti raporlarını mahkemeye sundu. İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görevlendirilen İTÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Uluğ Beyazıt, Doç. Dr. Feyza Buzluca, Yard. Doç. Dr. Ayşe Tosun Mısırlı, 47 günlük süren incelemenin sonunda hazırdıkları 132 sayfalık raporda, “Bu davada delil olarak sunulan dijital belgeler ve kayıtlardaki zamansal ilişkiye dair tutarsızlıkları saptamak için oldukça basit teknik incelemeler yeterli olmuştur” denildi.
Dosyada 2007 izi
Raporda yıllardır tartışılan 2003 tarihli belgelerin 2007 yılına ait yazılımlı programda kaydedilip kaydedilmediği sorusunun cevabı olarak şu görüş yer aldı: “CD’ler üzerinde yaptığımız incelemede bazı dosyaların içlerinde bulunan Office 2007 yazılıma ait Microsoft referanslarından dolayı gerçek ile çelişki olabileceği görülmektedir. Sistem ve uygulama üstverilerinde dosyanın oluşturulma ve son kaydetme tarihlerinin 2003 yılı ve öncesi olarak göründüğü doğrudur. Ancak bu üstveriler bazı dosyalar içinde bulunan Office 2007 yazılımına ait Microsoft referanslarından dolayı gerçek zamanı yansıtmamaktadır.”
Başka kaynaktan kopya
Raporda, 11 ve 17 No’lu CD’ler üzerindeki incelemelerle ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: “Tespit edilen Calibri ve Cambira yazı tiplerinin ve office ve Open XML referanslarının Microsoft Office yazılımlarda ilk kullanılma tarihleri arasında çelişkiler bulunduğu ve dolayısıyla CD’ler ve içlerindeki dosyaların oluşturulma ve değiştirilme tarih ve saat üst verilerinin gerçek oluşturulma ve değiştirilme tarih ve saat bilgilerini yansıtmadığı görülmüştür.
3 dakikada kopyalandı
“Yaklaşık 3 dakikalık zaman dilimi içinde 8 Nisan 2004 oluşturulma tarihli 107 adet dosya başka bir kaynaktan hard disk 5’in DATA bölümüne kopyalandığı anlaşılmıştır. Diğer tarihlerdeki dosyalar da gruplar halinde kısa süreler halinde kopyalanmıştır. Dosyaların oluşturulma ve sonradan erişim zamanları eşittir. Dosyalar diske sadece kopyalanmış, daha sonra üzerlerinde okuma yazma işlemi yapılmamıştır.”

Haberin Devamı

114 yeni klasör

Raporda davanın temelini oluşturan dijitallerden olan 5 No’lu hard diske ilişkin de şu tespit yapıldı:
“5 No’lu sabit hard disk üzerindeki incelemelerimizde hard diskin sistem bölümündeki işletim sistemi 28 Temmuz 2009 günü devre dışı kaldıktan sonra hard disk işletim sistemi tarihi güncel olmayan bir ya da birden fazla bilgisayara takılıyken hard diskin DATA bölümüne suça konu olan toplam 944 dosyanın 6 farklı tarihte başka bir kaynak ortamdan (disk, CD/DVD, flash bellek) koplayandığı belirlenmiştir. Bu kopyalamalar sırasında diskte 114 yeni klasör oluşmuştur. Bu dosyaların kimin tarafından ne amaçla kopyalandıklarını ve kopyalama yapılan bilgisayarların zamanlarının neden güncel olmadıklarını sadece diskteki teknik verileri inceleyerek anlamak mümkün değildir.”

Haberin Devamı

Gizlemek için çabalamamışlar

Raporda, “SetMace gibi profesyonel zaman değiştirme uygulamaları ile MFT Filename Arttribute tarihleri ile oynanmamış, sadece işletim sistemi saatinin değiştirilmesiyle eski tarihli kayıtlar oluşturulmuştur. Dolayısıyla dijital belgeleri oluşturan ve/veya üstverilerini düzenleyenlerin Windows NTFS dosya sisteminin işleyişiyle ilgili detaylı bilgiye sahip olmadıkları veya dikkate almadıkları veya yaptıkları işlemleri gizlemek için çaba göstermedikleri anlaşılmaktadır” denildi.

Balyoz delilleri 3 dakikada kopyalanmış

Adliyeye market arabasıyla geldi

Bilirkişilere teslim edilen onlarca klasör dosya ve dijital veriler bir alışveriş arabası ile mahkeme kalemine görevlilerce getirildi. FOTOĞRAF:DHA