Gündem Balyoz sanıkları için ‘mutlu son’

Balyoz sanıkları için ‘mutlu son’

08.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balyoz davasında mahkûmiyet kararları Yargıtay tarafından bozularak yeniden yargılanan 63 sanık hakkında mahkeme “Suçu işledikleri sabit değil” gerekçesiyle beraat kararı verdi.

Balyoz sanıkları için ‘mutlu son’

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin “Balyoz Planı” davasında haklarındaki mahkumiyet kararlarını bozmasının ardından yeniden yargılanan 63 sanığın beraatine karar verildi. İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 63 sanığın, yüklenen suçu işlediklerin sabit olmadığından beraatine karar verdi. Heyet, hakkındaki yakalama kararı infaz edilemeyen sanık Ali Göznek’in dosyasını ayırarak, ayrı esas üzerinden yürütülmesini kararlaştırdı.
İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz 44 sanık ve avukatları katıldı. Esas hakkındaki mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, suça konu dijital verilerin veri bütünlüğünün bozulduğunu ve sanıklar ile dijital veriler arasında illiyet bağının mümkün olmadığını belirtti. Öksüz, bu deliller dışında sanıkların üzerilerine atılı suçu işlediklerine dair tüm şüphelerden uzak, kesin ve mahkumiyetlerine yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat verilmesini talep etti.
Suç duyurusu talebi
Mütalaaya karşı diyecekleri sorulan sanık ve avukatları da beraatlerini istedi. Avukatlar, sahte delilleri oluşturan ve mahkemeye ulaştıran kişiler ile soruşturma ve kovuşturma aşamasında yer alan savcı ve hakimler hakkında suç duyurusu talebinde bulundu.
Yakalama kararı infaz edilemeyen Ali Göznek hakkındaki dosyayı ayıran mahkeme 63 sanık hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme beraate gerekçe olarak haklarında Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs suçundan cezalandırılmaları istemi ile kamu davası açılan sanıkların yüklenen suçu işlediklerinin sabit olmadığını gösterdi. Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararının ardından 236 sanıklı Balyoz ana davasında da geçen hafta beraat verilmişti.

Haberin Devamı

Alkışlarla karşılandı

Mahkeme 236 sanıklı davada verilen beraat kararı ardından sahte olduğu kesin olarak belirlenen ve sahte olduğu yönünde kuvvetli şüphe oluşan dijital delillerle ilgili ayrı ayrı suç duyurusunda bulunulmasına karar verildiğinden bu dava için yeniden bu konuda karar verilmesine gerek olmadığına da karar verdi. Sanıklara tutuklulukta geçirilen süreler yönünden tazminat davası açma haklarını da hatırlatan mahkeme kendilerini avukatla temsil eden sanıklara 3 bin lira vekalet ücreti verilmesini de karar verdi. Beraat kararı duruşmada bulunanlar tarafından alkışlarla karşılandı. Sanıklar yakınlarına haberi telefonla verdi. Koridorda da hatıra fotoğrafları çekildi.