Ekonomi Bankacılar ‘faiz’ formülü peşinde

Bankacılar ‘faiz’ formülü peşinde

06.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

BDDK Başkanı ile buluşan bankacılar, ekonomiye destek vermeye hazır olduklarını ifade etti. Konut faizinin yüzde 9’lara inişinin ise kademeli olarak gerçekleşebileceği belirtildi

Bankacılar ‘faiz’ formülü peşinde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, konut kredilerinde yüzde 12-13’lerde seyreden faizlerin, bankalar tarafından yüzde 9’a çekilmesi yönündeki çıkışı sonrasında, bankacılık sektörünün tepe yöneticileri dün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ile İstanbul’da biraraya geldi. Toplantıda, sektörde faaliyet gösteren en büyük bankalar ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) yöneticileri hazır bulundu.

Haberin Devamı

Yapılan görüşmelerde ekonominin canlanması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten bankacılar, 15 Temmuz darbe girişiminde ve sonrasında sektör ve ilgili otoritelerin hep birlikte kriz yönetiminde iyi bir sınav verdiğinin altını çezdiler.

‘Likidite öne çıkıyor’

BDDK Başkanı ile yapılan toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin düşürülmesi yönündeki açıklamasının ele alındığını ifade eden bir bankanın genel müdürü, yapılan değerlendirmelerle ilgili olarak şunları aktardı: “Sektör olarak biz de elbette faizlerin düşmesini arzu ediyoruz. Ancak bu sadece biz bankacıların değil, enflasyonun, uluslararası risklerin ve uluslararası kreditörlerin belirlediği konu. Piyasaya uygun koşullarda likiditenin sağlanması lazım. Bunu uluslararası yatırımcılar ve içerideki mevduat sahipleri belirliyor. Likiditede bir tutarlılık olmadan faiz düşüşü yapılması risklere neden olabilir. Reel faizi uluslararası piyasa belirliyor. Eğer Türkiye makro ekonomik göstergelerine uygun, enflasyonun üstünde bir iki puan daha yüksek reel faiz vermezse yabancı yatırımcıların tercihi olmaktan uzaklaşır.”

Haberin Devamı

‘Tedbirlerle düşebilir’

Toplantıda ayrıca kredi kartı ve tüketici kredilerinin kullanılmasına yönelik geçmişte alınan tüm kısıtlayıcı tedbirlerin kaldırılması da gündeme taşındı.

Konut kredisi faizlerinin yıllık olarak yüzde 9 seviyelerine çekilmesinin kısa sürede değil, ancak bazı hızlı kararlarla birlikte bir süre sonra mümkün olabileceğini ifade eden bir başka bankanın genel müdürü şöyle konuştu: “Bankacılık sektörü ekonominin canlanması için her türlü desteği tüm kesimlere vermeye hazır. Bunun için piyasa likiditesinin sağlanması ve bazı hızlı kararların alınması gerekiyor. Faizde yön düşüşten yana görünüyor. Bu bir müddet sonra mevduat faizlerine, bunun bankalar üzerindeki maliyetlerine ve dolayısıyla da genel olarak kredi faizlerine yansıyacaktır. Faizler de kademeli olarak yüzde 11, 10 veya 9’a kadar inebilir.”

‘Rakamlarda bir olumsuzluk yok’

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çağrısına ilişkin olarak, bankacılarla yaptığı toplantı öncesinde, “Bireysel tarafta, konut tarafında, şirketlerin kredilerle desteklenmesini, faizler konusunda aşağı doğru bir yönün olmasını bekliyoruz. Bunları değerlendireceğiz” dedi.

Akben, 15 Temmuz süreciyle ilgili olarak “Kararlar gayet isabetli olmuş. Tüm rakamlar ile kredilere bakıyoruz, herhangi bir olumsuzluk görmedik” dedi.

Borçlanma yolunda

BDDK Başkanı, kredilerde kayda değer bir bozulma olmadığını, bankaların şu anda borçlanabildiğini, sendikasyonlarını devam ettirdiklerini ve yenilediklerini, şu anda borçlanma konusunda herhangi bir sorun olmadığını vurguladı.