Gündem Bankada servet buharlaştırma davası bilirkişisi; Zarar 2.7 milyon lira

Bankada servet buharlaştırma davası bilirkişisi; Zarar 2.7 milyon lira

19.03.2015 - 14:04 | Son Güncellenme:

MERSİN’de 11 yıl önce kalp krizi sonucu ölen gayrimenkul zengini Yusuf Ocakoğlu’nun bankadaki hesaplarından 2 milyon 227 bin liranın buharlaştırıldığı iddiasıyla açılan davada, bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda mirasçı davacıların zararının 2 milyon 724 bin 897 TL olduğu kanaatine varıldığını hesaplandı.

Bankada servet buharlaştırma davası bilirkişisi; Zarar 2.7 milyon lira

Yusuf Ocakoğlu’nun ölümünün ardından banka hesaplarında hareketlilik olduğunu ileri süren oğlu Burhan Ocakoğlu ile 3 kardeşi, 2008’de suç duyurusunda bulundu. Yapılan soruşturma sonunda Yusuf Ocakoğlu’nun kardeşi Abdulhamit Ocakoğlu, yeğeni Yusuf Ocakoğlu ile bankada memur olarak görev yaparken emekli olan Edip Halavut hakkında ’Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık, bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, erişilemez kılma, özel belgede sahtecilik’ suçlarından 10’ar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ancak yargılama sırasında Yusuf Ocakoğlu’nun ölmesi nedeniyle hakkında açılan dava düştü.

Haberin Devamı

Davayla ilgili bilirkişinin hazırladığı rapor Mersin 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasında okundu. Emekli başmüfettiş M.Sabri Yulukar, emekli bankalar yeminli başmurakıbı Lütfi Toker ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Mahkemesi Hukuku Anabilim Dalı’nda görevli Yrd.Doç. Dr. Serdar Talas’tan oluşan bilirkişi heyetinin hazırlandığı 16 sayfalık raporda çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Davacıların yapılan hesaplamada zararının 2 milyon 724 bin TL olduğu kanaatine varıldığı belirtilen raporda, sanık Edip Halavut’un görevi nedeniyle, ölen Yusuf Ocakoğlu’nun bankacılık işlemlerini bildiği vurgulandı.

KİRALIK KASASI VAR

Banka yetkililerinin ’yok’ dediği kiralık kasanın da bilirkişi raporunda ’var’ olduğuna kanat getirildiği kaydedildi. Kiralık kasanın bulunduğu, ancak söz konusu kasanın hangi tarihte ve nasıl kapatıldığı, TMSF’ye devredildiği hususlarında dava dosyası kapsamından da anlaşılmadığına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

BANKANIN SORUMLULUĞU VAR

Banka şubesinde imza yetkisine sahip personelin ilgili kanun ve yönetmenliklere göre banka yetkilisinin imzasını taşıyan hesap cüzdanı ile bankanın sorumluluğu bulunduğu vurgulanan raporda, "Yusuf Ocakoğlu’nun ölüm tarihi itibariyle söz konusu Likit Fon’un satış değerine göre mirasçılarına ödemekle yükümlü olduğu kanaatine varılmıştır. Ayrıca davacı mirasçılar Burhan Ocakoğlu kardeşleri Hakan Ocakoğlu, Özlem Can ve Mine Yeşil’in dosya içeriğinde bulunan banka dekontlarınızdaki imzaların aynı yerleşim pozisyonu ile nakledilmesi suretiyle de sahtecilik yapıldığı kanaatine ulaşılmıştır" denildi.

Duruşmaya katılan Burhan Ocakoğlu, babasının ölümünden sonra hesabına bloke konulmuş olmasına rağmen hesabın çalıştırıldığını öne sürerek bu konuda belge ibraz etti. Raporda sahteciliğin belgelendiğini belirten Ocakoğlu, "Sahtecilik suçu da hobi olarak yapılmamış olup, büyük dolandırıcılık için yapılmıştır. Bilirkişilerin düzenlenen raporda imzaları bulunmasına rağmen sonradan raporda imzası bulunan Lütfi Toker, bankanın iddialarını doğrular şekilde ayrıca beyanda bulunmuştur. Bankanın müdahalesi ile ek rapor düzenlenmiştir" dedi.