Banyolarda Spa Etkisi

Hayatın koşuşturması, yoğun iş temposu, şehir yaşamı ve bunlar gibi birçok bizi olumsuz etkileyen durumlardan kurtulup kendimizi yaşam alanımıza yani evimize attığımızda çoğumuzun ilk yapmak istediği güzel bir duş ile rahatlamak. Günün sonunda gevşeyip, vücudun ve zihnin dinlenmesinin , uyku kalitesinin iyileşmesinin en güzel yoludur banyoda kendimize zaman ayırmak. Bu yazımda sadece birkaç adımda spa benzeri bir banyoya nasıl kavuşacağımız dan bahsedeceğim. Banyolarınızda rahatlatıcı etki yakalamak için işte birkaç püf nokta;

Haberin Devamı

1) Dağınıklığı kaldırın...

İlk adımımız temiz, düzenli ve ferah bir alan sunmak için dağınıklığı ortadan kaldırmak. Temiz yalın çizgiler, uygun depolama alanları ilk dikkat etmemiz gereken unsurlar. Hasır sepetler hem işlevsel hem de görsellik açısından bu noktada bize oldukça yardımcı olacaktır. Bu sepetlerde havlularınızı sergileyerek şık bir detay yaratabilirsiniz.

Tezgah üzerindeki sabunlarınızı, losyonlarınızı veya parfümlerinizi mermer bir tepsinin içinde düzenli olarak sergileyebilirsiniz. Ayrıca lavabonuzun yanına koyacağınız farklı boyutlardaki şık cam kavanozlarda pamuklarınızı ve süngerlerinizi depolayabilirisiniz.

Banyonundaki bu düzeni dolap içinde de devam ettirmek önemli. Dolap içlerini düzene sokmak içinde makyaj organizatörleri, kutular, tepsiler, hasır sepetler gibi çok çeşitli saklama çözümü bulabilirsiniz.

2) Yeşile devam...

2019 yılının doğa ile iç içe bir yıl olacağından bahsetmiştik. Banyolarda bu etkinin altında olacaklar. Yeşilin stresi azalttığı ve sakin bir his yaratarak sağlıklı yaşamı arttırdığı bilinmektedir. Tezgahlara ve yere koyacağınız saksı bitkileri ya da raflardan sarkan sarmaşıklar banyonuza enerji getirerek tam bir spa etkisi yaratacaktır. Aynı şekilde vazolarda sergileyeceğiniz canlı çiçekler de hem huzurlu bir ortam sağlamanızda hem de görsellik açısından size oldukça yardımcı olacaktır.

Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bir püf nokta var o da bitki seçimi. Çünkü banyolar nemli, az ışık alan ve sıcaklığı yüksek olan alanlardır. Bitki seçerken ortama uyum sağlayacak bitkileri tercih etmek önemlidir. Sukulent, bambu ve aloe vera bitkileri iyi birer tercih olacaktır.

Haberin Devamı

3) Mumların rahatlatıcı etkisi...

Araştırmalara göre mumlar bulundukları ortama pozitif enerji katıyorlar. Değişik form, renk ve kokularda banyonuza uygun birçok seçenek bulabilirsiniz. Banyolarda spa etkisi yaratmak için bize en çok yardımcı olan mumlar; banyoda geçirdiğiniz zamanı özel hale getirerek vazgeçilmeziniz olacaktır.

4) Odak noktası duş ve küvet

Yeterli alanın olduğu banyolarda merkez noktada konumlanan bir küvetten daha güzel bir tasarım unsuru bulunmamaktadır. Küvetinizin üstüne ekleyeceğiniz ahşap bir küvet tepsisi de banyonuzda güzel bir detay olacaktır.

Banyonuzda küvet için yeterli bir alan yok ise ve sadece duş ile bir tasarım yapacaksanız da dikkat etmeniz gereken birkaç detay olacak. Yalın çizgilerin daha önemli olduğu bu tarz banyolarda kesinlikle bir duş teknesi kullanılmaktan kaçınılmalıdır. Zemine oturan, şeffaf camlı, profilsiz bir duş banyonuzda sade ve şık bir tercih olacaktır.

Haberin Devamı

Duş başlığı da oldukça önemli bir nokta. Yağmur, şelale gibi duş özelliklerine sahip bir duş başlığı ile kendinizi gerçekten bir spadaymış gibi hissedeceksiniz.

5) Renk-Malzeme-Işık

Nötr renklerin hakim olduğu , ahşap gibi birçok doğal malzemenin kullanıldığı banyolarda spa etkisini yakalamak daha kolay olacaktır. Banyolarda spa etkisini yakalayabilmek için aydınlatma da önemli bir detaydır. Doğru bir ışık ambiyansı ile rahatlatıcı spa atmosferine kavuşabilirsiniz.

6) Havlular ve Kilimler

Ahşap havlu merdivenlerine asacağınız ya da açık raflarda veya sepetlerde rulo şeklinde sergileyeceğiniz havlular ile banyonuzu tam bir spaya çevirebilirsiniz. Zeminde de kullanacağınız yumuşacık bir kilim banyonuz için iyi bir anahtar parça olacaktır.

7) Küçük dokunuşlar...

Doğal süngerler, vücut fırçaları, aromaterapik yağlar ve kokulu doğal sabunlar evdeki spa deneyiminize son bir dokunuş katacaklardır. Lavanta , yasemin gibi sakinleştirici ve dinlendirici etkisi olan kokuları banyonuzdaki raflarda ya da tezgah üzerinde bambu çubuklar ile tamamlayıp şık bir detay oluşturabilirsiniz. Kristaller hem ortamdaki negatif enerjiyi yok ettiği hem de şık bir detay oldukları için iyi birer son dokunuş olacaklardır. Spa etkisini arttırmak için kuvars ve ametist kristalleri tercih edilebilecek kristallerdendir.

Son olarak evinizdeki spa etkisinin yükseltmek için istiyorsanız yerden ısıtma sistemleri,ses sistemleri gibi akıllı ev teknolojilerinden de yararlanabilirsiniz.

Daha sağlıklı ve daha huzurlu yaşam alanları yaratmak için işte birkaç detay.

Sevgilerimle :)

İç mimar Nilay EKER