Cadde Barış Manço aramızdan ayrılalı 16 yıl oldu

Barış Manço aramızdan ayrılalı 16 yıl oldu

01.02.2015 - 14:58 | Son Güncellenme:

Barış Manço ölümünün mezarının başında 16. yılında anıldı. Üsküdar Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından düzenlenen Barış Mançoyu anma töreninde yaklaşık 100 öğrenci katıldı. Barış Manço kimdir? hakkında merak ettiğiniz tüm konuları sizler için derledik...

Barış Manço aramızdan ayrılalı 16 yıl oldu

Üsküdar Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından Manço'nun Kanlıca'daki mezarı başında düzenlenen anma törenine, Üsküdar Belediyesi Bilgi Evleri'nde eğitim gören yaklaşık 100 öğrenci katıldı. Törende sanatçı için Kuran okuyan ve dua eden öğrenciler, ellerinde sanatçının şarkı sözlerinin yazdığı dövizleri taşıdı. Programda konuşan Üsküdar Belediyesi Kütüphane Müdürü Yakup Öksüz, Barış Manço'yu anmaktan mutlu olduklarını dile getirdi.

Öksüz, "Bilgi evlerimizde eğitim gören genç yavrularımız ile beraber ülkemizin yetiştirdiği önemli isimlerden birisi olan Barış ağabey, uzun saçlı dev adam, Barış Çelebi lakapları, unvanları verilen ve devlet sanatçımız olan değerli Barış Manço'yu mezarı başında rahmetle minnetle ve şükranla anıyoruz. Onun hem bizim hem de bugünün çocuklarına söylediği sözleriyle, şarkılarıyla, besteleriyle hala yaşadığını ifade etmek için buradayız. Ülkemizin gençlerine fikirler ve düşünceler veren, yol gösteren değerli bir sanatçımızdı. Biz onu unutmadık" diye konuştu.

Manço'nun mezarı başında Yasin-i Şerif okuyan 12 yaşındaki Melih Ekrem Say da "Uzun saçlı dev adamı, her zaman anıyorum ve onun şarkılarını söylüyorum. Bugün de onun kabrine gelmek nasip oldu ve ben de Yasin-i Şerif okudum. İnşallah Allah kabul eder. Ünlü ve aynı zamanda geleceğimizi bir adım daha ilerleten insan" ifadelerini kullandı. Anma, Manço'nun kabrinde okunan dualarla sona erdi.

BARIŞ MANÇO KİMDİR?

Mehmet Barış Manço (2 Ocak 1943; Üsküdar, İstanbul - 1 Şubat 1999; Kadıköy, İstanbul), Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı ve TVprogramı yapımcısı. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılır. Müziğe başlangıcıGalatasaray Lisesi'nde oldu. Yüksek öğrenimini Belçika Kraliyet Akademisi'nde tamamladı. Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı.

Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca,Flemenkçe, Almanca , Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programıyla Dünya'nın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. Barış Manço 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanı'na layık görüldü.

GENÇLİĞİ

Devlet konservatuarı klasik Türk sanat müziği hocası, sanatçısı ve yazar Rikkat Uyanık ve Hakkı Manço çiftinin ikinci çocuğu olan Mehmet Barış Manço 2 Ocak 1943 tarihinde Üsküdar Zeynep Kâmil Hastanesi'nde doğdu.II. Dünya Savaşı yıllarında doğduğu için ailesi Mehmet Barış adını verdi.Oğlu Doğukan Manço katıldığı bir söyleşi de "Babam 1943'te İstanbul'da doğdu ve Türkiye'de ilk Barış ismini aldı, esasında isim babası.

Barış ismi, 1941'de dünya savaşlarının ardından barışa duyulan özlemden doğdu. Amcam da 41 doğumludur, savaşın başlangıç tarihi. Ancak 1941 yılında babamın hiç görmediği amcası Yusuf vefat etmiş, lakabı Tosun Yusuf imiş. Bunun verdiği hüzünle Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço koymuşlar adını.

Babam ilkokula başladığı zaman da Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço'yu nüfus kaydından sildiriyorlar sadece Mehmet Barış Manço ismi kalıyor" açıklamasıyla babasının Türkiye'de ilk Barış isimli kişi olduğunu ve adının Tosun Yusuf Mehmet Barış Manço olduğunu söylemiştir. Dört çocuklu ailede Savaş, İnci ve Oktay adlarında üç kardeşi vardı. Konservatuardaki çalışması sırasında Zeki Müren'in de hocalığını yapan Rikkat Uyanık daha sonraları Barış Manço'yla beraber televizyon programlarına da katıldı, şarkı söyledi.

Aile kökenleri İstanbul'un fethinden sonraKonya'dan Selanik'e göç etmiş ve savaş yıllarındaki zorluklar nedeniyle I. Dünya Savaşı sırasında İstanbul'a göç etmişti. Üç yaşındayken anne babasının ayrılığından sonra Barış Manço, babası ile yaşamaya başladı. Babasıyla birlikte sık ev değiştirdi ve Cihangir'de, Üsküdar'da, Kadıköy'de ve kısa bir süre için Ankara'da yaşadı.

İlkokula abisi Savaş ve ailenin en küçük ferdi olan kız kardeşi İnci'nin de okuduğu Kadıköy Gazi Mustafa Kemâl İlkokulu'nda başladı. 4. sınıfı Ankara Maarif Koleji'nde okudu ve ilkokulu Kadıköy'deki başladığı okulda tamamladı. Yatılı olarak Galatasaray Lisesi'nin orta bölümüne devam etti. 1957'de amatör olarak müzikle ilgilenmeye başladı. 4 Mayıs 1959'da babasının ölümü üzerine Galatasaray Lisesi'nden ayrılarak, eğitimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamladı.

1957'de amatör olarak müzikle ilgilenmeye başlayan Manço, 1958 yılında ilk grubu Kafadarlar grubunu kurdu. Ortaokul yıllarında kurulan bu grup rock'n roll coverları yaparken, Barış Manço'da ilk bestesi Dream Girl'ü bu dönemlerde yaptı ve Ankara'da küçük bir müzik ödülünün de sahibi oldu. İkinci grubu Harmoniler'de yine Galatasaray Lisesi'ndeki arkadaşları vardı. 1959'da Galatasaray Lisesi konferans salonunda ilk konserini verdi.

VEFATI

31 Ocak 1999 gece saat 23:30 civarında İstanbul'un Moda semtindeki evinde kalp krizi geçirdi ve kaldırıldığı Siyami Ersek Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi Hastanesi'nde aynı gece saat 01:30'da hayatını kaybetti.Daha önce 1983 yılında bir kalp spazmı geçirmişti. 1991 yılında Devlet sanatçısı ünvanı aldığından dolayı cenazesi için devlet töreni düzenlendi. Bu töreni, TRT, KANAL D, KANAL 6 canlı olarak kesintisiz yayınladı. STAR televizyon Manço Köşk'ten sevenlerinin düşüncelerini gün boyunca aralıksız paylaştı.

3 Şubat 1999 tarihinde üzerinde Galatasaray bayrağı da bulunan Türk bayrağına sarılı naaşı Atatürk Kültür Merkezi'ne getirilerek tören düzenlendi, akabinde Levent Camisi'nde cenaze namazı kılındı ve Kanlıca'daki Mihrimah Sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi.Mezarına "Gesi Bağları" yorumundan ötürü Kayseri'nin Gesi beldesinden getirilen toprak da kondu.Ölümünün duyulmasının ardından Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve bazı siyasetçiler başsağlığı mesajı yayınladılar.

Yazarlar