Gündem Bartholomeos ve Papa'dan ortak bildiri

Bartholomeos ve Papa'dan ortak bildiri

30.11.2014 - 13:17 | Son Güncellenme:

Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Papa Franciscus İstanbul'da ortak bir bildiriye imza attı. 1054'de birbirlerini karşılıklı aforoz ederek kesin olarak ayrılan Katolik ve Ortodoks dünyasının tekrar birleşme yolunda Papa Francesco ve Patrik Bartholomeos İstanbul’da önemli mesaj ve jestlere imza attı. Papa’nın isteği üzerine Patrik, Katoliklerin ruhani liderinin başını öperek, onu kutsadı. Ziyaret İtalyan basınında da geniş yer aldı. Haber kapsamında yapılan yorumda, Papa'nın Patrik önünde eğilerek kendisini ve Roma Katolik Kilisesi'ni takdis etmesini istemesinin, bunun karşılığında Patrik Bartholomeos'un da Papa'yı takkesinden öpmesinin Papa-Patrik ilişkilerinde daha önce hiç görülmediği, "buluş" olarak nitelenen iki hareketin kiliseler arasındaki üstünlük iddialarını da alt-üst eden bir jest olduğu ifade edildi. Ortodoks kiliseleri yetkilileri, bir Patrik’in, kamuoyu önünde bir Papa’yı ilk defa başından öptüğünü belirtti.

Bartholomeos ve Papadan ortak bildiri

Patrikhane'de gerçekleşen imza töreninin ardından bildiri metni basına dağıtıldı. "Ortak niyetleri ve kaygıları teyit" amacıyla kaleme alındığı belirtilen bildiride, başta Katolik ve Ortodokslar olmak üzere bütün Hristiyanların birliğine yönelik gayretlerini yoğunlaştırma yönündeki kararlılıkları ifade edildi.

Haberin Devamı

Irak, Suriye ve bütün Ortadoğu'daki bugünkü durumla ilgili ortak kaygılarının altı çizilen bildiride, "Barış ve istikrar arzumuzda, çatışmaların diyalog ve uzlaşmayla çözülmesini teşvik irademizde birlik içindeyiz" denildi.

Ortadoğu mesajı

"Halkların kaderiyle ilgili sorumluluk taşıyan herkesi, acı çeken topluluklar için gayretlerini derinleştirmeye ve Hristiyanlar dahil bölgedeki toplulukların anavatanlarında kalmalarına yardım etmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanılan bildiride, "Hristiyanların olmadığı bir Ortadoğu'ya razı olamayız" görüşü dile getirildi.

"Pek çok biraderimiz ve hemşiremiz baskıya maruz kaldı ve evlerini terk etmeye zorlandı. İnsan hayatının değerinin de kaybolduğu görülüyor, insanlar artık önemsenmiyor ve başka çıkarlara feda edilebiliyor. Trajiktir ki bu birçokları da buna aldırmıyor" ifadeleri kullanılan bildiride, "Ortadoğu'da acı çekenlerin ve Hristiyanların korkunç durumu sadece bizden sürekli dua beklemiyor, aynı zamanda uluslararası toplumdan da uygun bir cevap bekliyor" denildi.

Haberin Devamı

Hristiyan-Müslüman diyalogu

Hristiyanların ve Müslümanların diyalog ve işbirliğinin gereğine de işaret edilen bildiride şunlar kaydedildi:

"Dünyanın bugün karşı karşıya olduğu vahim sorunlar iyi niyet taşıyan bütün insanların dayanışmasını gerektiriyor, biz de İslam ile karşılıklı saygı ve dostluğa dayanan yapıcı bir diyaloğu teşvik etmenin önemini görüyoruz. Ortak değerlerden mülhem ve halis kardeşçe duygularla güçlendirilmiş olarak, Müslümanların ve Hristiyanların adalet, barış ve her insanın onuruna ve haklarına saygı gösterilmesi için birlikte çalışması gerekir. Bu, özellikle de yüzyıllarca barışçıl bir şekilde birlikte var oldukları ama şimdi savaşın dehşetini birlikte yaşadıkları bölgelerde özellikle böyledir."

Bildiride, "Biz Hristiyan liderler olarak bütün dini liderlere dinler arası diyaloğu sürdürme, güçlendirme, insanlar ve halklar arasında bir barış ve dayanışma kültürü inşa etmek için her türlü gayreti gösterme çağrısında bulunuyoruz" denildi.

Haberin Devamı

Bildiride, Ukrayna'daki duruma da değinilerek, bu ülkedeki çatışmanın taraflarına diyalog ve uluslararası hukuka saygı çağrısı yapıldı.

BU HİÇ OLMAMIŞTI, 'BULUŞ' DEDİLER
Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus'un Türkiye ziyaretinin İstanbul ayağında yaptığı jestler, İtalyan basınında geniş yankı buldu.
Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden Corriere della Sera, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Papa Franciscus'u takkesinden öptüğü tarihi anın fotoğrafına ilk sayfadan yer vererek "Papa'dan Patriğe tarihi eğilme" başlığını attı.
Haber kapsamında yapılan yorumda, Papa'nın Patrik önünde eğilerek kendisini ve Roma Katolik Kilisesi'ni takdis etmesini istemesinin, bunun karşılığında Patrik Bartholomeos'un da Papa'yı takkesinden öpmesinin Papa-Patrik ilişkilerinde daha önce hiç görülmediği, "buluş" olarak nitelenen iki hareketin kiliseler arasındaki üstünlük iddialarını da alt-üst eden bir jest olduğu ifade edildi.
Bartholomeos ve Papadan ortak bildiri
La Repubblica gazetesi de Papa'nın önce Sultanahmet Camisi'nde ayakkabısız yürüdüğüne, ardından da Patrik Bartholomeos'un önünde eğilerek takdis edilmeyi istemesiyle iki tarihi hareket yaptığını yazdı. Gazete, Papa'yı yakından tanıyan Rahip Antonio Spadaro'nun "Sürprizdi. Bebek gibiydi. Mistik bir hassasiyetin yaşandığı an oldu" yorumuna yer verdi.
İSTANBUL'U 'FETHETTİ' DENİLDİ
La Stampa gazetesi de birinci sayfasında, Patrik Bartholomeos'un Papa'yı takkesinden öptüğü anının fotoğrafını kullanarak "Franciscus'tan Patrik önünde tarihi eğilme" başlığını attı.
Gazetenin iç sayfalarındaki haberde, Papa'nın jestleriyle İstanbul'un kalbini fethettiği yorumu da yapıldı.
Vatikan'a yakınlığıyla bilinen Avvenire gazetesi de Papa ile Patrik arasındaki tarihi jestlere manşetinden "Birliğin hediyesi" başlığıyla verdi.
Haberde, Papa Franciscus ve Patrik Bartholomeos arasındaki dünkü jestlerin, iki kilise arasında karşılıklı aforozun yaşandığı 1054 yılındaki bölünmeden sonra 1964'te Kudüs'te dönemin Papası 6. Paulus ve Patrik Athenagoras'ın ilk kez kucaklaşmasıyla açılan birliktelik yolunda atılan bir başka adım olduğu ifadeleri yer aldı.
Vatikan gazetesi olarak bilinen L'Osservatore Romano da manşetinde Papa'nın inananları radikalizme karşı bir olmaya çağıran sözüne yer vererek fotoğraf olarak Papa Franciscus'un, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile Sultanahmet Camisi'nde ayakkabısız yürürken çekilmiş fotoğraf karesine yer verdi.
KİLİSE YETKİLİLERİ: BU İLK KEZ OLDU
Ortodoks kiliseleri yetkilileri, bir Patrik’in, kamuoyu önünde bir Papa’yı ilk defa başından öptüğünü belirtti.
Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi ise Roma’da daha önce bir araya gelen iki liderin, Vatikan’daki Papa’nın ofisinde buluşması sırasında böyle bir jestin yaşandığını, ancak bunun kamuoyu önünde olmadığının altını çizdi.
Sözcü daha sonra düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Papa’nın Türkiye ziyaretinin en önemli ve anlamlı anının, dün akşam Patrikhane’deki bu jestle yaşandığını ifade etti.