Gündem Baş dönmesi neden olur?

Baş dönmesi neden olur?

26.04.2018 - 14:51 | Son Güncellenme:

Baş dönmesi, günlük hayatta çoğu kişinin yaşadığı bir hareket yanılsamasıdır. Kişi çevresindeki cisimlerin hareket ettiğini, yerin ayağının altından kaydığını düşünerek sanki düşecekmiş gibi hisseder. Aslında bu sadece kişinin denge bozukluğu yaşamasından kaynaklanır. Baş dönmesine çoğu zaman bulantı ve kusmada eklenebilir. Vücutta birçok sistemin ortak olarak çalışmasıyla sağlanılan denge bozulduğunda baş dönmesi yaşanabilir.

Baş dönmesi neden olur

Baş dönmesi neden olur?

Haberin Devamı

Baş dönmesi, sıklıkla görülen ve görülen kişinin hayat kalitesini düşüren bir durumdur. Genel olarak vertigo şeklinde seyredip hastalık boyutuna gelebilse de kimi zamanda bazı hastalıkların yan etkisi olarak görülebilir. Baş dönmesinin birçok sebebi vardır. Bunlar; stres, viral enfeksiyonlar, travmalar, nörolojik hastalıklar, kulağa bağlı nedenler, psikolojik denge bozuklukları, dâhili hastalıklar, araç ve deniz tutması gibi fiziksel sebepler sayılabilir. Psikolojik durumlardan kaynaklı baş dönmesi yaşayanlar denge bozukluğunu daha hafif atlatırken özellikle kulağa bağlı nedenlerden dolayı baş dönmesi yaşayanlar uzun süreli denge bozukluğuna maruz kalabilirler. Çünkü kulak gerçek baş dönmelerinden sorumlu olan organdır. İç kulak kristallerinin yerinden oynaması ciddi derecede denge bozukluğuna sebep olabilir.

Haberin Devamı

Baş dönmesi yaşayan kişi hangi doktora görünmeli?

Baş dönmesinin birçok nedeni olduğundan öncelikle baş dönmesine neden olan sorun tespit edilmelidir. Aile hekimi ilk tercih olabileceği gibi kulaktan kaynaklı bir baş dönmesinde kulak-burun-boğaz hekimleri daha detaylı bir araştırma için en iyi seçenektir. Fakat baş dönmeleri kulaktan kaynaklanmıyorsa kulak-burun-boğaz doktorunun yönlendirmesiyle hasta psikiyatri veya nöroloji bölümlerine sevk edilebilir. Özellikle baş dönmeleri his, kuvvet kaybına sebep oluyorsa hasta mutlaka nöroloji hekimine başvurmalıdır.

Baş dönmesi tedavisi nasıl uygulanır?

Baş dönmesini yaratan sebep ilgili hekim tarafından tespit edildikten sonra sebebe uygun olarak tedavi süreci başlatılır. Baş dönmesinden şikâyetçi olan çoğu hastada Meniere vea Vertigo hastalığı tespit edilir. Meniere hastalığı genel olarak ilaçlar ile tedavi edilebilir. İlaçlı tedavinin yetmediği durumlarda özellikle baş dönmesinin nedeni kafa içindeki tümoral bir durumdansa cerrahi müdahale gerekebilir. Vertigo içinse döndürme manevraları kullanılır. Hekimin kendisi veya fizik tedavi uzmanı tarafından 10-15 dakikalık manevra hareketleri şeklinde uygulanır. Baş dönmesi hastalık boyutuna gelmemiş olsa dahi hekime başvurulmalıdır.