Gündem Başbakan Davutoğlu'ndan 'Kaza' Açıklaması!

Başbakan Davutoğlu'ndan 'Kaza' Açıklaması!

07.09.2014 - 13:41 | Son Güncellenme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Mecidiyeköy'deki bir rezidansın 32'nci kattaki asansör, içindeki işçilerle birlikte yere çakılması sonucu 10 kişinin ölümüyle ilgili açıklama yaptı.

Başbakan Davutoğlundan Kaza Açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Mecidiyeköy'deki bir rezidansın 32'nci kattaki asansör, içindeki işçilerle birlikte yere çakılması sonucu 10 kişinin ölümüyle ilgili açıklama yaptı. Yarın ki bakanlar kurulunun en önemli gündem maddesinin asansör kazası olayı olacağını belirten Davutoğlu, bu olayın açıklığa kavuşturulması için her türlü araştırma ve soruşturmanın yapılacağını belirtti. Davutoğlu, işçilerin aileleri içinde gerekli her türlü desteğin sağlanacağını da söyledi.

62'nci hükümeti güvenoyu almasının ardından dün ilk ziyaretine memleketi Konya'ya gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün konutunun önünde İstanbul Mecidiyeköy'deki bir rezidansın 32'nci kattaki asansör, içindeki işçilerle birlikte yere çakılması sonucu 10 kişinin ölümüyle ilgili açıklama yaptı. İşçilere Allah rahmet dileyen Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi; "Maalesef dün gece hepimizi derinden üzen bir olay yaşadık. Dün olay olur olmaz, hem İçişleri Bakanını hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızı görevlendirdik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız maalesef, 10 canımızın, emekçimizin iş asansörünün raydan çıkması sonucu vefat ettiğini söyledi. Vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine taziyelerimi sunuyorum, milletimiz ve hükümetimiz adına. Allah sabır versin. Tabi çok acı, üzüntü verici bir olay. Dün bu gelişmeyi haber alır almaz hem adli hem idari soruşma başlatılmıştır. Varsa ihmal ya da başka sebepler varsa derinlemesine araştırılacak. Bu tür olaylarda bir an bile tereddüt etmeden gerek araştırmayı soruşturma yapar ve bir daha böyle bir olay yaşanmaması için her türlü tedbiri alırız. Bu konuda bütün sorumlularla ilgili olarak ta en derin araştırma soruşturma yapılacak, kamuoyunu aydınlatacakta bilgilere alayacağız."

"BAKANLAR KURULUNUN GÜNDEM MADDESİ OLACAK"

Yarın düzenlenecek bakanlar kurulunun en önemli gündem maddesinin asansör kazası ve iş güvenliği yasası olacağını belirten Davutoğlu, "Bakanlar kurulunda iki boyutu ile değerlendirilecek. Birincisi bu olayın tek başına açıklığa kavuşturulması için her türlü araştırma, soruşturma ve inceleme yapılacak. Bu konuda bakanımızdan da brifing alacağım. İkinci boyutu ise yarın iş güvenliği konusunda bu olayında ötesinde genel olarak alınması gereken tedbirleri ele alacağız. 2012 Haziran ayında son derece sınırlı ve kapsamlı bir iş güvenliği yasası çıkardık. Bu yasada aksayan yönler varsa, eğer bu olay aksayan yönler ile ilgili işaret sunarsa, bu konuda da gerekli yasal tedbiri alırız. Eğer yasada bütün hususlar göz önüne alınıp ortaya konulmuş ve buna rağmen bu olaylar olmuşsa buradaki idari ya da adli tedbir almak gerekiyorsa bunları alacağız. Yarın bakanlar kurulunun en önemli gündem maddesi bu olacak. Detaylı bir şekilde çalışmaları soruşturmaları yaptıktan sonra gereken her türlü tedbiri almakta bir an bile tereddüt etmeyeceğiz. Bunu kamuoyunu bilmesini rica ediyorum. Bu kapsamla da bütün ilgili tarafların bundan sonra bu olayların yaşanmaması için yapabilecekleri katkılar önerileri varsa, bunu hükümetimize iletmeleri için çağrıda bulunuyorum" diye konuştu.

"İŞÇİLER BİZİM İÇİN ŞEHİTTİR"
Aileler içinde her türlü desteğin verileceğini kaydeden Davutoğlu, "Ben işçilere tekrar Allah'tan rahmet diliyorum. Onlar alın teriyle emekleriyle helal rızık için çalışıyorlardı. Bunlar bu yönleriyle bizim için bir şehittir. Aileler itibariyle gereken her türlü tedbiri de alırız" dedi.

Aileler için nasıl bir tedbir alınacak sorusuna ise Davutoğlu, şöyle yanıt verdi: "Ailelere hukuki anlamda, sosyal güvenlik hakları bakımında atılması gereken hür türlü adım atılacaktır. Çalışma bakanımızda bu yönde çalışmalarımızı yürütüyor. En kısa sürede mağdur olmamaları için çalışmasını yürütüyor. Herhangi bir destek olur mu bunu yarın bakanlar kurulunda değerlendiririz. Benim kast ettiğim emek uğruna vefat edenler manevi bakımdan taşıdıkları değer itibariyle söylüyorum. Emek en kutsal değerdir. Ailelerimizin mağduriyetinin olmaması için veya desteğe ihtiyacı varsa Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı dahil olmak üzere her türlü tedbiri alırız. Tabi bu inşaatı yürüten firmanın alacağı tedbirler vardır."

"YASALAR BYPASS EDİLİR"
Davutloğlu, "ILO sözleşmesi olarak ta dünyanın en gelişmiş ülkelerinde iş güvenliği hangi şartlarda sağlanıyorsa bunu sağlamak için her türlü tedbiri alır ve her türlü yasal çalışmaları yaparız. Mesela sadece hukuki mevzuat değil. Dünyanın en iyi yasasını çıkarsanız insan faktörü önemli. İnsanımız derken oradaki denetim görevlilerinin iş güvenliği ile ilgili sorumluların, bu yasal mevzuatın özünü teşkil eden sağlam bir bilince sahip olmalı. Aksi halde yasal aldığınız tedbirler bypass edilmeye çalışılırsa tabi iş kazalarını yaşamak kaçınılmaz olur. Hem yasal tedbirleri alacağız, hem de bu bilinci yaygınlaştırmak için atılması gereken her türlü adım atılacak" dedi.