Ankara Başbakan Yıldırım: “Bütün Suçlular Cezalandırılıncaya Kadar Bize Uyku Yok”

Başbakan Yıldırım: “Bütün Suçlular Cezalandırılıncaya Kadar Bize Uyku Yok”

12.07.2017 - 16:59 | Son Güncellenme:

.

Başbakan Yıldırım: “Bütün Suçlular Cezalandırılıncaya Kadar Bize Uyku Yok”

Başbakan Binali Yıldırım, şehit yakınları ve gazilerin, 15 Temmuz hain darbe girişimini gerçekleştirenlerin en ağır şekilde cezalandırılması konusunda bir beklentisi olduğuna dikkati çekerek, “Hainlere ihanetin hesabını soracak ve yolumuza güven içerisinde, kararlılıkla devam edeceğiz. Bütün suçlular cezalandırılancaya kadar bize uyku ve dinlenmek yok. Bu millete yapılan kötülüğün hesabını tek tek soracağız” dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Genel Merkezinde ’Meydanların Dili’ sergisinin açılışı ve ‘15 Temmuz Milli İrade Zaferinin Analizi’ kitabının tanıtım toplantısına katıldı. Bütün darbeleri ve 15 Temmuz darbe girişimini kınayarak konuşmasına başlayan Yıldırım, “Bugün hepimizde derin izler bırakın çok acı bir tecrübeyi bir daha hatırlamak üzere bir aradayız. 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümündeyiz. Demokrasi, milli iradeye vurulan bütün darbeleri ve 15 Temmuz darbe girişimini bir kez daha şiddetle kınıyorum. 15 Temmuz’da aziz milletimiz bir demokrasi destanı yazdı, terör örgütü kaybetti, demokrasi ve millet kazandı” ifadelerini kullandı.
“O karanlık geceyi aydınlatan şehitlerimizi minnetle yad ediyorum” diyen Yıldırım, “Değerli şehitler, aziz şehitler yolumuz yolumuzdur, emanetimizi korumak namus borcumuz. Sizler bu vatan için can verdiniz, gözlerinizi kırpmadan şehadete koştunuz. Gövdelerinizi siper ettiniz ve o hayasız akını durdurdunuz” şeklinde konuştu.
15 Temmuz’un ele alındığı kitaba değinen Yıldırım, “Bugünkü araştırma, partimizin konuyla ilgili hazırladığı kapsamlı rapordur. Teşkilatlarımız eliyle yapılan çalışmada toplam 148 ekip görev aldı, bu çalışmada, 720 kişi sahada çalıştı. Şehit aileleri, gazilerimizle bire bir görüşülerek bu rapor ortaya çıkarıldı. Bazı sonuçları paylaşmak istiyorum. Şehitlerimizin ve gazilerimizin doğdukları yerlere baktığımızda Türkiye’nin her tarafından şehit ve gazimizin olduğunu görüyoruz. Şehitlerimizin ve gazilerimizin yaşadığı yerlere baktığımızda çoğunun ortalama 25 yıldır Ankara ve İstanbul’da yaşadığını, en küçüğünün 15, en büyüğünün 63 yaşında olduğunu görüyoruz. Gazilerimizin en küçüğü 9, en yaşlısı 83 yaşında. 9 yaşında olan iki gazimiz Batuhan ve Görken Mert de bizlerle beraber. Meydanlara inen vatandaşlarımızın çoğu yaş aralığı olarak hayatının baharında olan insanlar. Hanım kardeşlerimiz o gece en ön saflarda yer almıştır. Bu sonuçlardan da anlıyoruz ki o gece sokağa çıkan vatandaşlarımız bilerek, isteyerek meydanlara akın etmiştir. Ailelerimiz, çocuklarının geleceği için Türkiye’ye sahip çıkmıştır. Demokrasiyi koruma duygusu milleti sokağa dökmüştür. Meydanlara inen vatandaşlarımız hiçbir aşırılıkta bulunmamıştır, hiçbir kamu malına zarar gelmemiştir” diye konuştu.
Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:
“Tanka, topa, uçağa, tüfeğe karşı elindeki bayrağıyla karşı duran aziz milletin önünde bu ülkenin ferdi olarak bir kez daha saygıyla eğiliyorum. Bu mübarek vatanın bir evladı olduğum için gurur duyuyorum. Sizlerle aynı yolda yürüdüğüm için bahtiyarım. 15 Temmuz gecesi bütün Türkiye aynı duyguda birleşti. Büyük bir aşkla ülkesine, demokrasisine, geleceğine sahip çıktı. Yaşlı, genç, köylü, şehirli bir millet o gün ayağa kalktı, namusunu hainlere çiğnetmedi. Buradan şehitlerimize söz veriyoruz, bu aziz vatanı namert ve kalleşler çiğneyemeyecek. Bu al bayrak hiçbir zaman inmeyecek, bu ezanlar dinmeyecek. Hiçbir ihanet şebekesi, terör örgütü; birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimizi bozamayacak. O karanlık gecede okunan ezanlar ruhumuzu nasıl bütünleştirdiyse aynı şekilde biz daima bir ve beraber olacağız. Bundan böyle bu asil milletin iradesini hiç kimse çiğneyemeyecek. Hiçbir provokasyon kardeşliğimizi bozamayacak.”
Ülke olarak şimdi daha güçlü olunduğuna dikkati çeken Yıldırım, “Ben Türk askeriyim siz kimin askerlerisiniz’ diyen Metin Doğan’ı unutmayacak. Özel harekatta şehit olan 53 yiğidimizi asla unutmayacağız. Ülkemizi, vatanımızı teslim etmedik, geleceğimizi de hainlere teslim etmeyeceğiz. Hainlere ihanetin hesabını soracak ve yolumuza güven içerisinde, kararlılıkla devam edeceğiz. Sadece geleceği değil, Türkiye’nin geçmişini de kararlılıkla aydınlatacağız. Çalınan bütün değerlerimizi geri alacağız. Şimdi çok daha güçlüyüz. Bundan böyle birbirimizin hakkını ve hukukunu çok daha fazla gözeteceğiz. Dinimizi, kutsalımızı istismar etmek isteyenlere asla fırsat vermeyeceğiz” diye konuştu.
Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu raporda şehitlerimizin yakınları, gazilerimizin bizden beklentileri arasında şüphesiz suçlarının ağır şekilde cezalandırılması var. Gazi kardeşlerimiz, şehit yakınlarımız hiç merak etmeyin onların mahkemelerde, duruşmalarda tiyatro oynaması alacakları cezaya asla ve asla engel olmayacak. Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk kuralları içinde sabredeceğiz. Onların ‘savunma hakkı elimizden alındı, adil yargılanmadık’ demelerine, mazeret oluşturmalarına izin vermeyeceğiz ama yasaların verdiği en ağır cezayı da günün sonunda onlar görecek. Bütün suçlular cezalandırılancaya kadar bize uyku ve dinlenmek yok. Bu millete yapılan kötülüğün hesabını tek tek soracağız.”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, konuşmasında, 15 Temmuz’da milli iradenin bir zafer ve destan yazdığını belirterek, “FETÖ terör örgütüne Osmanlı tokadı atılarak yerle yeksan eylendi. 15 Temmuz, alışılagelmiş darbe girişimlerinden farklıydı, terör saldırısı ve işgal girişimiydi” dedi.
Analiz kitabında 15 Temmuz gazilerinin sosyoekonomik durumlarını saptadıklarını anlatan Çalık, oluşturulan arşivde video kayıtlarının yer aldığını ifade etti. Araştırmayı yaparken sahada ekiplerin oluşturulduğunu kaydeden Çalık, raporların sonunda kitabın oluşturulduğuna dikkati çekti. 2 bin 194 gazinin dinlendiğini belirten Çalık, 15 Temmuz şehit ve gazilerinin istatistiklerini de paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Temmuz gecesi yaptığı çağrının yüzde 98 oranında etkili olduğunun görüldüğünü anlatan Çalık, bu oranın yüksek olmasına vurgu yaptı.

15 Temmuz sergisinde konuklar kendi pankart ve afişlerini tasarlayabiliyor
“15 Temmuz Karanlıktan Aydınlığa Meydanların Dili” sergisinde, ‘Sanal Gerçeklik Bölümü’ ile konukların kendi pankart ve afişlerini tasarlayabilecekleri bir alan bulunuyor. Sergi, 28 Temmuz 2017 tarihine kadar açık olacak. Programa, darbe girişimi ardından başlatılan demokrasi nöbetlerinde, oyuncak kamyonuna bağladığı Türk bayrağı ile katılan 5 yaşındaki Utku Enes Mandıralı ve ailesi özel olarak davet edildi.

Parti genel merkezinde 15 Temmuz paneli
Parti genel merkezinde düzenlenen programlar öncesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Öznur Çalık ve Mahir Ünal, Gazeteci Oğuz Haksever’in katılımıyla bir panel gerçekleştirildi. Konuklar kendi gözlerinden 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşananları anlattılar.
Bakan Albayrak, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını paylaşarak, “15 Temmuz gecesi planlanan şekliyle Berat Albayrak o gün Marmaris’te olmayacaktı, oğlunun ricası üzerine apar topar gelmesi hesapta yoktu. O gece bu ülkenin çıkardığı son yıllarda, 10 yıllarda, liderinin yanında olmak en önemli noktalardan birisi. Hasan Doğan bu darbeye karşı dik duruş sergilemek noktasında liderimizin duruşu yanında Hasan Bey’in cesaretinin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
‘15 Temmuz Milli İrade Zaferinin Analizi’ kitabının tanıtım toplantısında 15 Temmuz’un anlatıldığı bir video izletildi.