Siyaset Başbakan Yıldırım: Ülkemiz Asya pazarında etkinliğini artıracak

Başbakan Yıldırım: Ülkemiz Asya pazarında etkinliğini artıracak

24.08.2017 - 06:23 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, "Ülkemiz Uzak Doğu ve genel anlamında Asya pazarında ticari ve ekonomik etkinliğini artırma stratejisini sürdürecektir. Özellikle Vietnam gibi stratejik önemi yüksek bir ülkeyle işbirliği içinde olmak ve bunu daha da ileri taşımak önceliklerimiz arasında yer almaktadır" dedi. 39 yıl sonra bir ilki gerçekleştiren Başbakan Yıldırım, akşam saatlerinde Vietnam sokaklarında yürüyüş yaparken vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

Başbakan Yıldırım: Ülkemiz Asya pazarında etkinliğini artıracak

Başbakan Binali Yıldırım, Vietnam-Türkiye İş Forumu'nda konuştu. Yıldırım konuşmasında, temel hedeflerinin iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerde kaydedilen yoğun ve yakın işbirliği sürecinin ekonomik ilişkilerde de karşılık bulması olduğunu söyleyerek, ticari ve ekonomik ilişkilerin devletten devlete, hükümetten hükümete ilişkilerle sınırlı olmadığını belirtti.Başbakan Yıldırım, Vietnam'a ziyaretlerini tarihi bir ziyaret olarak gördüklerini söyledi. Yıldırım, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde gerekli yasal reformları da hayata geçirerek büyümeye istikrarlı bir şekilde devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Asya pazarında etkinliğini artırma stretejisini sürdüreceğine vurg uyapan Yıldırım, şunları dile getirdi: "Dışa açık ve serbest ekonomi anlayışıyla küresel sitemde aktif rol oynayan ülkemiz, sadece bölgesel sorunların değil küresel sorunların da çözülmesinde etkin katkı sağlamayı sürdürecektir. Asya kıtasındaki ülkelerle ticari bağlantılarımızı güçlendireceğiz ve böylece Vietnam'ın da içinde olduğu 600 milyon nüfusa ve dünyanın 6. büyük ekonomik gücüne entegre olma ve bu bölgedeki kalkınma hamlesi içinde yer alma hedefimizi gerçekleştireceğiz. Ülkemiz Uzak Doğu ve genel anlamında Asya pazarında ticari ve ekonomik etkinliğini artırma stratejisini sürdürecektir. Özellikle Vietnam gibi stratejik önemi yüksek bir ülkeyle işbirliği içinde olmak ve bunu daha da ileri taşımak önceliklerimiz arasında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Türkiye ve Vietnam, 2016'da bütün dünya ile ticaret yapan, 683 milyar dolar ticareti olan ve 1 trilyon doları aşan gayri safi hasılası ile 173 milyon nüfusa sahip iki ülkedir. İki ülkenin gücünü birleştirdiğimizde ortaya muazzam bir sinerji çıkmaktadır. İşte bu muazzam gücü, hem Vietnam hem de Türkiye'nin kalkınması, ayrıca bölgelerimizde bulunan ülkelerin refahı için de kullanabiliriz. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi maalesef var olan potansiyeli yansıtmaktan uzaktır. Şu anda ticaret hacmimiz 2 milyar doların altındadır. 173 milyon gibi iki ülkenin nüfusunun potansiyeliyle hiç de orantılı değildir. İlk etapta 2020 yılına kadar ikili ticaretimizi en azından 4 milyara çıkarmayı hedefliyoruz. 2017nin ilk yarısında Vietnama ihracatımız yüzde 16, Vietnam'ın Türkiyeye ihracatı da yüzde 33 oranında artmıştır. Her ne kadar ticaret dengesi Türkiye lehine olmasa da biz ileride ticaret arttıkça, ticaretin çeşitlendirilmesi sağlandıkça dengenin de gerçekleşeceğine inanıyoruz."

SORULARI YANITLADI

Toplantı çıkışı gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başbakan, "Türkiye ile Vietnam 2016'da bütün dünyayla ticaret yapan, 683 milyar dolar ticareti olan ve 1 trilyon doları aşan gayri safi hasılası 183 milyon ülkeye sahiptir. İki ülkenin güçlerini birleştirdiğimizde muazzam bir sinerji oluşmaktadır" dedi.Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ile Vietnam arasında savunma alanındaki işbirliğine ilişkin bir soru üzerine, "Geçtiğimiz aylarda düzenlenen İDEF savunma sanayi fuarına Vietnam'dan bir heyet gelmişti. Onların ilgilendikleri konular var. Beraber araştırma, geliştirme programları yapmak istiyorlar. İşbirliğinin kapsamı daha ziyade araştırma ve geliştirme üzerine olacak. Bunlar üniversiteler arası olabilir, her iki ülkenin savunma sanayi ile ilgili kuruluşları arasında olabilir bunlarla ilgili prensipte mutabakat sağlandı bundan sonra detay çalışmalar yapılacak" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"BURADA CİDDİ BİR ALT YAPI İHTİYACI VAR"

Vietnam'a olan yatırımların sevindirici olduğunu belirten Yıldırım, ziyaret kapsamında Vietnam ile Türkiye arasında 3 tane anlaşma imzalandığını da belirtti. Yıldırım, "Vietnam özellikle ticari anlamda Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istiyor. Alt yapının geliştirilmesi konusunda özellikle. Burada ciddi bir alt yapı ihtiyacı var. Savunma alanında ve ticaretin çeşitlendirilerek arttırılması konusunda da ciddi talepler var. Ümit ediyorum, Singapur, Vietnam ziyaretlerimiz ülkemiz için güzel sonuçlara vesile olacak" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım: Ülkemiz Asya pazarında etkinliğini artıracak

VİETNAM'I ZİYARET EDEN İLK BAŞBAKAN

Türkiye'nin 39 yıldır diplomatik ilişki içerisinde olduğu Vietnam'ı ziyaret eden ilk Başbakan. Yıldırım, "Vietnam'la Türkiye 39 yıldır diplomatik ilişki içerisindeler. Ancak 39 yıldır, karşılıklı hiç ziyaret olmamış. İlk Türk başbakan konumundayım. Geldiğimiz ilk andan itibaren çok yakın ve sıcak bir ilgi gördük" dedi. Yıldır, akşam saatlerinde Başbakan yardımcıları Recep Akdağ ve Mehmet Şemşek ile birlikte yürüyüş yaptı.