Siyaset Başbakan Yıldırım'dan bayram öncesi müjdeleri verdi!

Başbakan Yıldırım'dan bayram öncesi müjdeleri verdi!

04.07.2016 - 12:26 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası ekonomi paketini açıkladı. Yapılan son dakika bayram öncesi açıklama da vatandaşları ilgilendiren büyük müjdeler mevcut. İşte Binali Yıldırım'ın o açıklamaları...

Başbakan Yıldırımdan bayram öncesi müjdeleri verdi

Başbakan Binali Yıldırım, "Suriye'nin normalleşmesi mümkündür ama bunun için herkesin gerekli fedakarlığı yapması lazım. Stratejik ortaklar, koalisyon ortakları da kanayan Suriye yarasını sarmak durumundadır, daha fazla sorumluluk almalıdır. Biz, barış ve güvenlik için, çözüm kapılarını açmak için gereken gayreti Türkiye olarak gösteriyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Bakanlar Kurulu üyeleriyle "Ekonomik Müjdeler Paketi"ne ilişkin düzenlediği basın toplantısına, vatandaşların Ramazan Bayramı'nı kutlayarak başladı.

Bakanlar Kurulunun toplantısı sırasında kamuoyuna bazı müjdeli haberler vereceklerini, bunun bir ilk sayılabileceğini belirten Başbakan Yıldırım, "Öyle inanıyorum ki bugünkü müjdeli haberlerimiz ne ilk ne de son olacak. Bundan sonra da milletimizin, vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracak, yaşam kalitesini artıracak bu ve buna benzer kararları aldıkça paylaşmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Türkiye'nin son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz'e kıyısı olan komşularıyla ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik politikasının somut sonuçlarının görülmeye başlandığını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Nedir bunlar? Rusya ile eski günlerimize dönüyoruz ve normalleşme süreci başladı. İsrail ile varılan mutabakatla tekrar normalleştirme sürecine başladık. Bu sürecin ilk semeresine de dün Gazze'de şahit olduk. 11 bin tonluk yardım gemisi Gazze'ye insani yardımları Mersin'den götürdü ve oradan, Aşdod Limanı'ndan, Gazze'de bulunan, çok zor şartlarda yaşayan 1,5 milyonu aşkın Filistinli kardeşlerimize ciddi bir insani destek olarak Türkiye verdiği sözü yerine getirmiş oluyor. Bunun ikinci adımı enerjiyle, altyapıyla ilgili. Hazırlıklar da yapıldı, önümüzdeki günlerde hemen bayramdan sonra gereken temaslar yapılıyor, hayata geçirilecek."

Turizmle ilgili gelişmelere de değinen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Rusya ile ilişkilerin bozulması ve bölgedeki istikrarsızlıktan dolayı, terör olaylarını da ilave edersek turizmde bu sene ciddi krizle yıla başladık. Bazı tedbirleri aldık ancak yeterli olmadı. Şimdi ne yapıyoruz? Bu iki mutabakatla birlikte zaten kendiliğinden Rusya tarafı öncelikli olmak üzere bir rahatlama sağladı ve buradan ülkemize ziyaretçiler gelmeye başladı, daha da artarak devam edecek. İkincisi de bayram tatilinin 9 güne çıkarılması ve bunu bizim ramazanın başında ilan etmemiz dolayısıyla iç turizmde düşündüğümüzün çok üzerinde bir hareketlenme oldu. Allah'a şükür turistlik ülkelerde otellerimizin doluluk oranları yüzde 90'ların üzerine çıktı. Bu kısa vadeli bir şey ancak bunun 2017'de kalıcı hale gelmesi için şimdiden tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. 2017'ye yönelik tedbirleri de bu sene sonuna kadar tamamlamış olacağız. Dolayısıyla gerek kruvaziyer turizimde, gerek tatil, kültür, tarih turizminde 2017'de daha güzel bir sene geçireceğimizi söyleyebiliriz. Tarım sektöründen dış ticarete, dış yatırımlardan ulaşım sektörüne ciddi bir, bu normalleşme süreci hareketlenmeyi de beraberinde getirdi."

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım, Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üyelik hedefine yönelik yeni bir döneme girildiğini de belirterek, "Fasıllar yeniden açılmaya başlandı, konuları daha doğru bir zeminde konuşma, tartışma fırsatı bulduk." diye konuştu.

"Dostluk halkasını genişletiyoruz"

"Türkiye'nin itibarını yükseltmek için çevremizdeki barış çemberini güçlendiriyor, dostluk halkasını genişletiyoruz" diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Rusya'dan İsrail'e, Mısır'dan Suriye'ye, Irak'tan İran'a, AB ülkelerinden ABD'ye biz herkesle barışçı, dostane, gerçekçi ilişkilerimizi geliştirme azmindeyiz, bunu sürdüreceğiz. Özellikle Suriye'deki bu durum sürdürülebilir değil, Suriye'nin normalleşmesi mümkündür ama bunun için herkesin gerekli fedakarlığı yapması lazım. Stratejik ortaklar, koalisyon ortakları da kanayan Suriye yarasını sarmak durumundadır, daha fazla sorumluluk almalıdır. Biz barış, güvenlik için çözüm kapılarını açmak için gereken gayreti Türkiye olarak gösteriyoruz."

Başbakan Yıldırım, Kıbrıs'ta kalıcı barışa yönelik görüşmelerin devam ettiğini hatırlatarak, "Bu konuda Türkiye hep yapıcı oldu bundan sonra da yapıcı olmaya devam edecek. Burada tek sınırımız var adil, eşit iki taraflı bir devletin oluşması." dedi.

Barış, güven ve huzuru en büyük müjde olarak nitelendiren Yıldırım, şunları söyledi:

Terörle mücadele

"Terörle mücadelede, operasyonlarda şehirlerde tam hakimiyeti sağladık, kırsalda da terörü temizlemek için güvenlik güçlerimiz yoğun bir çalışma içerisinde. Lice ve etrafındaki temizlik harekatı bitti. 62 milyon kök kenevir, 36 ton esrar, çalınmış araçlar, el yapımı patlayıcılar, yani bir cephanelik gibi bunların hepsi çökertildi, etkisiz hale getirildi. Bütün bu sürecin başlamasında Sayın Cumhurbaşkanı'mızın gösterdiği dirayet ve liderlik var. Başından beri ilişkilerimizin normale dönüştürülmesi, dostlukların artırılması, düşmanlıkların azaltılması konusunda bize gösterdiği rehberlik ve vizyoner tutumundan dolayı Bakanlar Kurulu olarak kendisine şükranlarımızı sunuyoruz."

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım, "Şirket kuruluşlarında damga vergisi diye bir şey var. Damga, resim, harç vesaire... Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki bir tane sözleşme yaptınız, bu sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, her birinden damga vergisi alınıyor. Bunu kaldırıyoruz, bir nüshadan verdi mi bitiyor." dedi.

Yeni ekonomi paketi

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Bakanlar Kurulu üyeleriyle "Ekonomik Müjdeler Paketi"ne ilişkin düzenlediği basın toplantısında söz konusu paketin yatırım yapana, işe başlayacaklara, tarım sektöründe faaliyet gösterenlere, esnafa, turizmciye, işçiye, emekliye ve gençlere yönelik olduğunu söyledi.

Tasarrufu asla ihmal etmeyeceklerini, bunu da öncelikle kamuda başlatacaklarını bildiren Yıldırım, vatandaşa örnek olunacağını ifade etti.

Yıldırım, pakette öncelikle yatırımcılara yönelik kolaylıkların olduğunu kaydederek, "Şirket kuruluşlarında damga vergisi diye bir şey var. Damga, resim, harç vesaire... Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki bir tane sözleşme yaptınız, bu sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, her birinden damga vergisi alınıyor. Bunu kaldırıyoruz, bir nüshadan verdi mi bitiyor." diye konuştu.

Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara da damga vergisi muafiyeti getirdiklerini açıklayan Yıldırım, böylece "cepten daha az para çıkacağına" işaret etti.

Başbakan Yıldırım, yükte hafif pahada ağır işlerle uğraşan yatırımcılarla, tedarikçileri arasındaki sözleşmelerde de damga vergisi istisnası getirildiğini duyurdu.

Firmalarla, iş adamlarının yurt dışı fuar ve katılımlarıyla ilgili işlerinde de damga vergisini kaldırdıklarını belirten Yıldırım, "Ülkemizi yatırımlar için güçlü cazibe merkezi haline getirecek adımlar atıyoruz. Uluslararası firmalar, bir dünya devi firma var, Türkiye'yi bölgesel üst olarak yapmaya karar verdi. Bu kararı verince Türkiye'den 70 ülkeyi yönetmeye karar verdi. Buna kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz. Dolayısıyla buradan yönetince insan çalıştıracak, buranın ekonomisine katkı sağlayacak, bilgi birikimi olacak ve Türkiye bu anlamda, diğer ülkelere göre fark oluşturacak."değerlendirmesinde bulundu.

"Bir bedel yüklemiyoruz, rahatlayıncaya kadar süre veriyoruz"

Başbakan Yıldırım, "Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalardan 5 yıl, arazilerden de teşvik süresi boyunca emlak vergisi alınmayacak. Bu da reform niteliğinde bir düzenlemedir." diyerek, doğal afetlerle, tutukluluk ve sabotaj gibi nedenler dolayısıyla ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların, sigortalı çalışanların süresi dolmuş borçlarını bir yıla kadar erteleyeceklerini açıkladı.

Yıldırım, "Böylece terör mağduru vatandaşlarımızın mağduriyeti gideriliyor. Yani onların elinde olmadan bu şartlar oluştuğu için bir bedel yüklemiyoruz, rahatlayıncaya kadar süre veriyoruz." şeklinde konuştu.

Geçmişte vergi ve prime yönelik vecibelerini yerine getiremeyenlere bir fırsat daha verdiklerini bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımız veya yurt dışındaki herhangi bir yatırımcı, varlığını Türkiye'de değerlendirmek istiyor. Türkiye'ye bunu rahatlıkla getirebilecek. Bir istisna var, bu kara para ve terör kaynaklı bir para olmayacak. Birikimi, varlığı olan insanlar paralarını Türkiye'ye getirsinler, ekonomimize soksunlar, ticarete dahil etsinler. Böylece 'Bu parayı ben nasıl koruyacağım?' endişesinden kurtulacak, aynı zaman da parası da Türkiye'nin üretimine katkı sağlayacak. Veya bir seçenek de dışarıda yaptığı işten dolayı bir borcu varsa ve borcunu öderse bu da aynı şey olacak. Buraya getirmiş gibi bir işlem olacak."

Bağ-Kur'lulara indirim müjdesi

Yıldırım, primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur'lulara 5 puan indirim yapılacağını belirterek şunları kaydetti:

"Bağ-Kur'da kim var, esnaf var, muhtar var, çiftçi var. Bağ-Kur'a dahil olan, yanında çalışan sigortalılar değil kendisi, Bağ-Kur sistemine dahil olan işverenler... Primlerini sigortalılar öderken ne yapıyor, zamanında öderse 5 puan düşük ödüyor. Bu hakkı Bağ-Kur'lulara da tanıyoruz. Ama Bağ-Kur'lu esnafa, muhtara, çiftçiye diyoruz ki: Bu imkandan yararlanırken ödemezseniz o zaman bu imkan ortadan kalktığı gibi takibat da olur. Yani vecibenizi yerine getirin ve bu haktan yararlanın."

Şehit yakınlarına iş imkanı artacak

Başbakan Binali Yıldırım, "Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık. Allah göstermesin, şehit haberi geldi ve ondan sonra hemen bu haktan yararlanma ve istediği branşına, müktesebatına uygun şekilde, gecikmeden yerine getirilecek. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gerekli çalışmaları yaptılar." dedi.


Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde Bakanlar Kurulu üyeleriyle "Ekonomik Müjdeler Paketi"ne ilişkin düzenlediği basın toplantısında, devrim niteliğinde alınan kararlardan birinin de taşımacılık sektörünün beklentileri yönünde olduğunu söyledi.

"Otomotiv ve taşımacılık sektörü canlanacak"

Taksicilerin, her görüştüklerinde "Araçlarımızı yenilemek istiyoruz. Buna bir imkan verin" dediğini anımsatan Yıldırım, "Aracını yenileyeceksen ÖTV almadan yenileyeceksin. Bunda taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü var. Bunlar yenilendiği zaman ÖTV'siz alacaklar. Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de bu geçerli. Kamyoncular, K1, K2 ve K3 belgesi ile taşıma yapanlarda bundan yararlanacak. Bu muazzam bir şey. Otomotiv ve taşımacılık sektörü canlanacak. Araç eskidikçe maliyetler artıyor. Tamir bakım parası artıyor. İşletme giderleri artıyor. Bundan kurtulacak vatandaşımız. Aracı da cillop gibi yeni olacak. Daha ucuza alacak hem kendi hem üretici kazanacak. Sonunda Türkiye kazanacak." diye konuştu.

"Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesinden araç alacağı zaman ÖTV alınmayacak" diyen Yıldırım, şehitlere ve geride bıraktığı yakınlarına ne yapsalar borçlarını ödeyemeyeceklerini, şehitlerin bu vatan için hayatlarını verdiklerini belirterek, şehitlere rahmet diledi.

Şehit yakınlarının kamuya atanması

Şehit yakınlarının devlette istihdam edilmesiyle ilgili de düzenleme yaptıklarını vurgulayan Yıldırım, "Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık. Allah göstermesin, şehit haberi geldi ve ondan sonra hemen bu haktan yararlanma ve istediği branşına, müktesebatına uygun şekilde, gecikmeden yerine getirilecek. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gerekli çalışmaları yaptılar. Daha başka güzel şeyler var. İleride bunlara da temas edeceğiz." dedi.

"Merkez Bankası gerekli çalışmaları yapıyor"

Tüccar, sanayi ve iş adamlarının paraya erişimi konusunda sıkıntılar yaşadıklarını, teminatların yüksek olduğunu anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Faizi düşürüyoruz. Politika faizi yüzde 7'ye düştü mesela. Normal kredi alacağı zaman yüzde 7 değil iki katını falan buluyor. Birtakım masraflar oluyor teminatlardan dolayı. Burada alacağımız tedbirlerle bunu kolaylaştırıyoruz. Kredi kullanımında gayrimenkul gibi sağlam diye düşünülen teminatlar vardı. Şimdi menkul değerleri, taşınabilirleri, teminat gösterebilecek. Gençken bankaya gittim. Daha yeni mezun olmuşum. Heyecan dorukta. Banka memuru dinledi. 'Sen nesin?' 'Gemi inşaat mezunuyum' dedim. Küçük bir tekne yapacağız. Bankacı 'Evladım babam bana, altından su geçen ve hava geçen şeylere teminat verme' dedi. Ben de sana vermiyorum. Gemi batar, araba kaza yapar, uçak varsa düşer anlayışını sona erdiriyoruz. Elinde ne varsa teminat olarak gösterebileceğiz. Tezgahın, motosikletin araban var. Taşınabilir menkul değerleri de teminat olarak verebileceğiz. Böylece artık teminat işi hafiflemiş oluyor. Merkez Bankası gerekli çalışmaları yapıyor. Kredinin kullanma maliyetinin de zaman içinde düştüğünü göreceğiz. Allah'a şükür işler iyi gidiyor. Enflasyon düşme eğiliminde. Bütçemiz tıkır tıkır. Hiçbir sıkıntı yok. Öngördüğümüz hedeflerden gelirler yönünde fazlamız var."

Yıldırım, 110 bin esnafın geçmişe dönük borçlarının olduğunu, kredi alanların gecikme faizlerinin Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bir araya gelerek yaklaşık 400 trilyonluk gecikme faizini karşıladıklarını, geri kalan paranın da tekrar yapılandırılıp taksitlendirilerek ödeneceğini aktardı.