Siyaset Başbakan Yıldırım TBMM'de açıklamalar yaptı

Başbakan Yıldırım TBMM'de açıklamalar yaptı

23.04.2017 - 14:18 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu 23 Nisan özel oturumunda Başbakan Binali Yıldırım konuşma yaptı. Başbakan konuşmasında "Meclis'in hangi badirelerden geçtiğini unutmamalıyız" diyerek "Bu Meclis gazi meclistir ve aynı zamanda kahraman bir meclistir" şeklinde konuştu.

Başbakan Yıldırım TBMMde açıklamalar yaptı

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "Cumhurbaşkanı yardımcısının yetkileri" konusunda yaptığı eleştirilere cevap vererek, "Bizim anayasamızda bakanların meclis içinden olabileceği gibi meclis dışından da atanabileceğine ilişkin açık hüküm var" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği referandumuna ilişkin "Milletimiz, bu değişiklik yönünde kararını vermiş ve böylece cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin önümüzdeki genel seçimden itibaren devreye girmesi benimsenmiştir. Yeni değişiklikle birlikte yüce Meclis, daha da güçlenmiş ve asli işleri yasama ve denetleme konusundaki görevleri artarak, devam edecektir. Hedefimiz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmaktır" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM'nin açılışının 97'nci yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Meclis Genel Kurulu'nda düzenlenen özel oturumda hitap etti. TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanan özel oturumdaki konuşmasında Yıldırım, TBMM için 'Gazi Meclis' vurgusu yaptı. Milli egemenliğin demokrasiyle anlamlı olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, "Milli iradeyi zayıflatmaya yönelik bütün girişimler gayri meşrudur. Halk iradesini yok sayarak, demokratik rejimin kesintiye uğratılması, maalesef milletimize acı bedeller ödetmiştir. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan gibi açık ve örtülü müdahalelerin yaşattığı acılar, hala zihinlerimizdedir. Milli egemenliği çiğnetmemek, Meclis'in hukukunu ve milletin egemenliğini korumak hepimizin görevidir. Bu görev anlayışıyla aziz milletimizin temsilcisi olan yüce Meclis'imiz 15 Temmuz'da milli iradeye karşı kalkışılan FETÖ ihanet şebekesinin darbe girişiminde dimdik durmuş ve milli iradeyi alçaklara teslim etmeyeceğini bir kez daha göstermiştir" diye konuştu.

Haberin Devamı

"HEPİMİZ İŞİMİZİ DAHA İYİ YAPMAYA VE SORUMLU DAVRANMAYA MECBURUZ"

İktidar ve muhalefet olarak herkesin daha sorumlu davranması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Gazi Meclis'in, gazi sıfatını hakkıyla kazandığını 15 Temmuz gecesi dost düşman bütün dünyaya bir kez daha göstermiştir. Bundan sonra da bu tür girişimlere karşı tek yürek olarak karşı koymak, milli iradeyi korumak, demokrasimizi geliştirmek hepimizin ortak sorumluluğudur. Yüksek ve hızlı bir değişim sürecinde, birlik ve beraberlik içinde ülkemizin ve milletimizin beklentisi doğrultusunda demokrasimizi daha da geliştireceğiz. Bu konuda iktidarı, muhalefeti, bu çatı altında görev yapan hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Hepimiz, işimizi daha iyi yapmaya ve daha sorumlu davranmaya mecburuz. Bilim, akıl ve uzlaşma ile sorunların çözüm yeri, milletin evidir. TBMM'dir. Bunun gereğini yerine getirmek de bu Meclis'te yer alan hepimizin görevidir" dedi.

"CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİNİN GENEL SEÇİMDEN İTİBAREN DEVREYE GİRMESİ BENİMSENDİ"

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin de açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: "Yapılan halk oylamasında milletimiz, bu değişikliği onaylamıştır. Ondan sonra devam eden süreç, artık milletin iradesine dışarıdan müdahaleleri önleyecek şekilde bu Meclis'in gereken adımları atması olmuştur. En son gerçekleştirilen anayasa değişikliği, yüce Meclis'imizde milletin vekilleri tarafından görüşülmüş ve nihayet halk oylamasıyla millete götürülmüştür. Milletimiz, bu değişiklik yönünde kararını vermiş ve böylece cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin önümüzdeki genel seçimden itibaren devreye girmesi benimsenmiştir. Bu sistemle beraber artık sürekli istikrar ve güçlü iktidar dönemi başlamış; milletin doğrudan yetkilendirdiği bir yürütme tesis edilmiştir. Aynı zamanda yeni değişiklikle birlikte yüce Meclis, daha da güçlenmiş ve asli işleri yasama ve denetleme konusundaki görevleri artarak, devam edecektir. Bu yapılan değişikliğin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dilerken, cumhuriyeti bize emanet eden ve cumhuriyetimiz için bağımsızlığımız için hayatını seve seve veren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyoruz. Hedefimiz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmaktır"

Haberin Devamı

MECLİS'TE YENİ SİSTEM TARTIŞMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşması sırasında yeni anayasa sistemi ile gelen cumhurbaşkanına vekalet sistemini eleştirmesinin ardından Meclis'te tartışma çıktı.

Kahraman, Kılıçdaroğlu'na "Ben kuvvetler ayrılığının demokrasinin ana prensibi olduğuna inanırım. Bu sıralarda bakanlarımız oturuyor, hepsi seçimle mi geliyor. Benim naciz kanaatim bu." dedi.

Bu konuda Meclis Başkanı İsmail Kahraman, söz isteyen Başbakan Binali Yıldırım'ı kürüye çağırdı. Binali Yıldırım, "Böyle bir tartışmanın içinde olmayı arzu etmezdim. Ancak doğruların bilinmesi adına söz aldım. Sayın genel başkan, cumhurbaşkanına, başkan yardımcısına vekalet etmesini demokratik bulmadığını ifade ediyor. Bu hali hazırda bizim anayasamızda da mevcuttur. Sayın Numan Kurtulmuş, başbakan yardımcısı olarak tayin edildiğinde milletvekili değil ve başbakana vekalet etti." diye konuştu.

Haberin Devamı

Özel oturumun açılışında TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genel Kurul'da şu açıklamalarda bulundu:

"Meclisimiz gazi Meclis'tir. Dünyada başka bir parlamento böyle bir ünvana layık görülmemiştir. Bu dönemde Meclisimiz ikinci defa gazilik ünvanını hak etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti büyük bir medeniyetin varisidir. İnancım odur ki ümidini bizlere bağlayanlara hayal kırıklığı yaratmayız. Nice badireler atlattık. Bir cihan devletinin varisiyiz."

Kahraman, konuşmasının ardından sözü Başbakan Binali Yıldırım'a verdi.