Ankara "Başdurak Kemeraltı Turistik El Sanatları Çarşısı" Projesi

"Başdurak Kemeraltı Turistik El Sanatları Çarşısı" Projesi

18.12.2017 - 14:35 | Son Güncellenme:

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş: "Tarihi Kemeraltı Çarşısı İzmir için çok önemli bir miras olmasına rağmen İzmirliler bu mirası çok kötü kullandı. Bizi en çok üzen konu, camilerimizin etrafının işgal edilmesi ve turistlere gösterecek bir cami bulamamak"

Başdurak Kemeraltı Turistik El Sanatları Çarşısı Projesi

İZMİR (AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, tarihi Kemeraltı Çarşısı'nın kent için çok önemli bir miras olduğunu ancak İzmirlilerin bu mirası kötü kullandığını belirterek, "Bizi en çok üzen konu, camilerimizin etrafının işgal edilmesi ve turistlere gösterecek bir cami bulamamak." dedi.

Haberin Devamı

Demirtaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kemeraltı Çarşısı'nda yer alan Başdurak Camisi'nin restorasyonu ve altındaki dükkanların yenilenmesini kapsayan "Başdurak Kemeraltı Turistik El Sanatları Çarşısı" projesine ilişkin bilgi verdi.

Projenin maliyetinin 1 milyon 350 bin lira olduğunu söyleyen Demirtaş, "Tarihi Kemeraltı Çarşısı İzmir için çok önemli bir miras olmasına rağmen İzmirliler bu mirası çok kötü kullandı. Bizi en çok üzen konu, camilerimizin etrafının işgal edilmesi ve turistlere gösterecek bir cami bulamamak." dedi.

Bu nedenle 2012 yılında yaklaşık 2 milyon lira katkı sağlayarak Salepçioğlu Camisi'ni yenilediklerini dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti:

"Isıtmasından halılarına, mermerine minaresine kadar yeniledik. Ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün katkısı, Genel Müdürlüğümüzün de desteğiyle, Başdurak Camisi'ni ele aldık. Bu cami, daha önce bulunduğu yerde hiç görünmüyordu. 17 Ekim 2016 tarihinde çalışmalara başladık. Tamamen tarihi değeri ortaya çıkararak camiyi de yeniledik. Kemeraltı'nda birçok cami var. Yine Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün de tespitleriyle bir cami daha seçerek İzmir'e kazandıracağız."

Haberin Devamı

Demirtaş, çarşıda el işi olmayan hiçbir şey sattırmadıklarına dikkati çekerek, "Umuyorum ki gelen turistler İzmir'den önemli hatıralar, hediyelikler alarak dönerler. Kruvaziyerler şu anda gelmiyor. Eğer gelseydi, burası her kruvaziyer geldiğinde dolup taşacak bir yer haline gelecekti." ifadesini kullandı.

- "Çin'de İzmir'i tanıtıyoruz"

Çin'de 2018'in "Türkiye Turizm Yılı" ilan edildiğini hatırlatan Demirtaş, "Asgari 1 milyon Çinlinin gelmesi beklentimiz var. Biz bu 1 milyon turistin 250 binini İzmir'e çekmek istiyoruz. Bunun için Ionic Medya Ajansı ile anlaştık. Şu anda sürekli olarak Çin'de İzmir tanıtımı yapıyoruz. Bu çalışmalarımızın da etkilerinin olacağını, olumlu sonuç vereceğini düşünüyoruz." diye konuştu.